Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Διαλυμένο Κράτος – 9 ώρες χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση

Ώρα 9 το βράδυ. Έχουν περάσει ήδη εννέα ώρες που καίγεται η Κινέτα, η Καλλιτεχνούπολη, η Πεντέλη, η Ραφήνα, η Ν. Μάκρη, το Mάτι... 
Βρίσκομαι λίγο πριν από τη διασταύρωση της Ραφηνας, στην λεωφόρο Μαραθώνος. 
Άνθρωποι κλαίνε, άλλοι φωνάζουν και ουρλιάζουν στα κινητά τους, αυτοκίνητα με αλάρμ σταθμευμένα αριστερά και δεξιά του δρόμου, σειρήνες να ηχούν από παντού. 
Η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Οι φλόγες είναι κοντά.

Οι πυκνοί καπνοί αλλά και θόρυβοι από εκρήξεις συνθέτουν το σκηνικό κόλασης. Εννέα ώρες χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση. Εννέα ώρες χωρίς κάποιος να δώσει εικόνα για την πραγματική κατάσταση. Το επίσημο κράτος έκλεισε εννιάωρο επίσημης απουσίας. Κανένας δεν έχει βγει δημόσια να ενημερώσει πολίτες, ιδιοκτήτες σπιτιών και περιουσιών για το τι συμβαίνει, τι πρέπει να κάνουν, πώς πρέπει να προφυλαχθούν και ποιο είναι το σχέδιο της πολιτικής προστασίας.
Η νύχτα έφτασε. Βαθιά νυχτωμένοι είναι και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Οι πυροσβέστες, τους είδα με τα μάτια μου, όπως πάντα καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με τις φλόγες, το ίδιο και τα ιπτάμενα μέσα, αεροπλάνα και ελικόπτερα. Εθελοντές δασοπυροσβέστες, αστυνομία, τοπική αυτοδιοίκηση και κάτοικοι με αγωνιώδεις προσπάθειες παλεύουν να ελέγξουν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας σπίτια, επιχειρήσεις, δάση. Στο έλεος ενός ανύπαρκτου κρατικού μηχανισμού, για ακόμα μια φορά, όλοι εμείς.
Σε κάθε σοβαρή χώρα υπηρεσιακοί παράγοντες ενημερώνουν τακτικά για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Μέχρι στιγμής έχουμε υπουργούς που συνωμοσιολογούν αλλά δεν έχουμε δει στελέχη της πυροσβεστικής ή του αρμόδιου υπουργείου να ενημερώνουν με σοβαρότητα και μεθοδικά. 

Ο πανικός και η συσκότιση είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε μία χώρα τέτοιες ώρες. Και είναι ακριβώς αυτό που βιώνουμε.


Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: