Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

«Μαϊμού» η λίστα των 320 διανοουμένων υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών;

Φυλλορροεί η λίστα των 320 διανοουμένων και καλλιτεχνών, που φέρονται να δήλωσαν την υποστήριξή τους στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα των Σκοπίων και στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το “μανιφέστο” υπέρ της Συμφωνίας εκχώρησης της ονομασίας στα Σκόπια, φέρεται να υπογράφουν προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, καθηγητές πανεπιστημίων, καλλιτέχνες κ.α. , οι οποίοι κάνουν λόγο για ιστορική και έντιμη Συμφωνία... «που εξασφαλίζει το μέλλον των λαών των δύο χωρών αλλά και της βαλκανικής γειτονιάς μας με ειρήνη, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη».
Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, και μετά τη δημοσιοποίηση της επίμαχης λίστας σε φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης, προσωπικότητες από το χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και της διανόησης που εμφανίζονται να υπογράφουν το κείμενο υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, καταγγέλλουν δημόσια πως ουδέποτε συναίνεσαν στο να συμπεριληφθεί το όνομά τους σε αυτό.

Βενετσάνου: «Έμεινα έκπληκτη όταν είδα το όνομά μου»


Η αρχή έγινε με τη γνωστή συνθέτρια και τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου, η οποία μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο facebook, κατήγγειλε την αυθαίρετη συμπερίληψη του ονόματος της, ενώ διερωτήθηκε για το κείμενο και την «πλαστή» υπογραφή της, λέγοντας: «Όποιοι κι’ αν εμπνεύστηκαν αυτή τη φάρσα είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία».
Συγκεκριμένα η Νένα Βενετσάνου έγραψε: «Έμεινα έκπληκτη όταν είδα το όνομά μου να φιγουράρει κάτω από ένα κείμενο που εκθειάζει την συμφωνία των Πρεσπών. Αναρωτιέμαι και πόσο είναι γνήσιες οι υπογραφές και των υπολοίπων ανθρώπων του πνεύματος και της Τέχνης κάτω από αυτό το κείμενο! Αρνούμαι στον οποιονδήποτε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομά μου με τέτοιο θράσος κάτω από ένα κείμενο το οποίο ούτε διάβασα, ούτε το υπέγραψα ποτέ.
Ποιοι είναι αυτοί που το εμπνεύστηκαν και ποια σκοπιμότητα υπηρετούν στην πραγματικότητα; Θα ήθελα να παρακαλέσω όλους όσους είδαν το όνομά τους χωρίς να έχουν υπογράψει να το δημοσιοποιήσουν. Είναι σοβαρό.
Και παρακαλώ να εκλάβουν την δημοσίευση του ονόματός μου ως συκοφαντία και βαθιά προσβολή της ακεραιότητάς μου. Όποιοι κι’ αν εμπνεύστηκαν αυτή τη φάρσα είναι επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία. Η Δημοκρατία, η φιλία και η συνεργασία των λαών όχι μόνο δεν ωφελούνται από τέτοιες κινήσεις τσουβαλιάσματος των πνευματικών ανθρώπων , αλλά πληγώνονται θανάσιμα από αυτές».

Έντονη αντίδραση και από τον εικαστικό Κυριάκο Κατζουράκη

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γνωστός εικαστικός Κυριάκος Κατζουράκης, ο οποίος έκανε γνωστό, πως έλαβε με mail το φιλοκυβερνητικό μανιφέστο, το οποίο αν και δεν υπέγραψε τελικά είδε το όνομά του να φιγουράρει στους «κλακαδόρους» της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο ίδιος έγραψε στα social media «Ο Συριζα κυκλοφόρησε ένα κείμενο υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών με υπογραφές (υποθέτω διανοουμενοκαλλιτεχνών), μόλις πληροφορήθηκα ότι έχει και τη δική μου υπογραφή. Έλαβα με μέιλ το κείμενο και δεν το υπέγραψα. Το κείμενο όμως κυκλοφόρησε σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, η ζημιά δηλαδή έγινε. Έστω εκ των υστέρων παρακαλώ να γίνει διόρθωση. Το γιατί δεν υπέγραψα μπορεί κάποια στιγμή αν μου ζητηθεί να απαντήσω δημόσια, εδώ δεν είναι ο κατάλληλος χώρος».

Λένα Αλκαίου: Ουδέποτε έβαλα την υπογραφή μου

Η τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου, που επίσης εμφανίζεται πως υπέγραψε το επίμαχο κείμενο, έγραψε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook : “Δηλώνω ότι ουδέποτε έβαλα την υπογραφή μου στο σχετικό έγγραφο. Δεν θέλω να εμπλακώ καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα. Την στάση μου απέναντι στα πράγματα την ορίζω μέσα από το τραγούδι και τον πολιτισμό».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες δημόσιες καταγγελίες από προσωπικότητες που είδαν το όνομά τους να φιγουράρει κάτω από το φιλοκυβερνητικό μανιφέστο υπέρ των Σκοπίων.
Η τραγουδίστρια Λένα Αλκαίου, η οποία αρχικά αναφερόταν ως μία από τις συνυπογράφουσες, αρνείται σε δήλωσή της στα «Παραπολιτικά» ότι υπέγραψε ποτέ το κείμενο και ζητά να παραμείνει εκτός της συζήτησης. 
«Δηλώνω ότι ποτέ δεν υπέγραψα το συγκεκριμένο κείμενο», ανέφερε η Λένα Αλκαίου στη δήλωσή της στην ιστοσελίδα μας το απόγευμα της Δευτέρας. 
«Δεν θέλω να εμπλακώ καθόλου στο συγκεκριμένο θέμα, την στάση μου απέναντι στα πράγματα την ορίζω μετά από το τραγούδι και τον πολιτισμό», προσέθεσε καταλήγοντας η τραγουδίστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: