Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Ακόμα και η Μέρκελ προειδοποιεί: Δεν τελειώνουν όλα στις 20 Αυγούστου για την Ελλάδα

«Δεν μιλήσαμε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν την ανακοίνωση του μέτρου για το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες».

Τα παραπάνω δήλωσε η καγκελάριος της ΓερμανίαςΆνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», στην ερώτηση εάν η Γερμανία ανταπέδωσε την συμφωνία για την επαναπροώθηση προσφύγων δίνοντας «πράσινο φως» για την διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα πέντε ελληνικά νησιά η Άνγκελα Μέρκελ διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο πως κάτι τέτοιο έχει συμβεί τονίζοντας «δεν συνδέουμε τα δύο...
«Αυτό δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δύο μας. Βρέθηκε τρόπος να εξισορροπηθεί αυτή η αλλαγή», είπε και υπενθύμισε πως η αλλαγή στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα θα περάσει τον Αύγουστο και από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Παράλληλα, η Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε και στην επικείμενη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο λέγοντας «Η 20η Αυγούστου θα είναι μια σημαντική ημέρα, όταν δηλαδή τελειώσει το πρόγραμμα αλλά τα αποτελέσματα δεν θα σταματήσουν εκεί».
Μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα καγκελάριος ερωτήθηκε γιατί υπάρχει αυτή η δυσπιστία έναντι της Ελλάδας, η οποία εκφράζεται με τα υψηλά πλεονάσματα που ζητούνται για τα επόμενα χρόνια.
Η Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι εάν η Ελλάδα δεν έχει πλεονάσματα θα είναι αδύνατο να μειώσει το επίπεδο του χρέους της κάτι το οποίο είναι και το ζητούμενο.
«Λάβαμε μέτρα για να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους και υπό αυτή την έννοια εκτίμησε πως «πρόκειται για έναν καλό συμβιβασμό», πρόσθεσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.
Τέλος, υπογράμμισε ότι το «πρόγραμμα ολοκληρώνεται αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν έχει περάσει από ένα σημαντικό πρόγραμμα».
Ακόμα, σημείωσε πως μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και όντως τον Αύγουστο η ημερομηνία λήξης του προγράμματος είναι «μία σημαντική ημερομηνία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως τελειώνουν όλα εδώ, «πρέπει να συνεχίσουμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο».
«Είναι απόδειξη εμπιστοσύνης ότι στην Ελλάδα δίνονται πολλές ακόμη δεκαετίες για να ορθοποδήσει», κατέληξε η Άνγκελα Μέρκελ.

Μέρκελ: Δεν μιλήσαμε με τον Τσίπρα για ΦΠΑ


Ακόμα, η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στο «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, δηλώνοντας πως δεν μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν την ανακοίνωση του σχετικού μέτρου.
«Πρέπει να συνεχίζουμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο», είπε η Άνγκελα Μέρκελ,αναφερόμενη στη μεταμνημονιακή εποπτεία.
Η Άνγκελα Μέρκελ διέψευσε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τον συμψηφισμό ανάμεσα στην επαναπροώθηση των προσφύγων με τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά της Ελλάδος, λέγοντας πως «δεν συνδέουμε τα δύο. Αυτό δεν θα ήταν καλό για κανέναν από τους δύο μας.
Βρέθηκε τρόπος να εξισορροπηθεί αυτή η αλλαγή» και υπενθύμισε πως η αλλαγή στο τρέχον Ελληνικό Πρόγραμμα θα περάσει τον Αύγουστο και από το γερμανικό κοινοβούλιο.
Κρίσιμης σημασίας χαρακτήρισε τις σχέσεις Γερμανίας – ΗΠΑ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ και επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να εξαρτάται από τις ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις Μέρκελ έρχονται μετά τις κατηγορίες του Ντόναλντ Τραμπ πως το Βερολίνο είναι «όμηρος» της Ρωσίας λόγω της ενεργειακής εξάρτησής του.
Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση εργασίας της με τον Τραμπ, η Μέρκελ είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Μπορεί κάποιος να πει πως οι αξίες ή το συνηθισμένο πλαίσιο εργασίας μας είναι αυτή τη στιγμή υπό ισχυρή πίεση».
«Ωστόσο, η διατλαντική σχέση εργασίας, περιλαμβανομένης εκείνης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς και θα συνεχίσω να την καλλιεργώ», πρόσθεσε η καγκελάριος της Γερμανίας.
Η Γερμανίδα καγκελάριος επιδοκίμασε εξάλλου την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον το φθινόπωρο.
«Νομίζω πως θα μπορούσε να γίνει και πάλι μια κανονικότητα, ο Ρώσος και ο Αμερικανός πρόεδρος να συναντώνται», είπε.
Για τους διατλαντικούς δεσμούς, η καγκελάριος είπε πως η ιστορία έδειξε πως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν διαφωνίες πολλές φορές «αλλά αξίζει πάντα τον κόπο να επιλύονται αυτές οι διαμάχες».
Ακόμα, η Άνγκελα Μέρκελ είπε πως είχε δίκιο όταν έλεγε πριν από έναν χρόνο πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να εξαρτάται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την επιβολή της τάξης στον κόσμο, και πως χρειάζεται να πάρει τα πράγματα που είναι εγγύτερα σε αυτήν στα δικά της χέρια.
«Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από την υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: