Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Μετά τα σόου με τις γραβάτες, ηχηρά «χαστούκια» από Reuters/FT: «Οι δεσμεύσεις για την Ελλάδα θα διατηρηθούν για δεκαετίες»


Σε αποδόμηση της ρητορικής της κυβέρνησης περί εξόδου από τα Μνημόνια προχωρά ο συνεργάτης του Reuters, Νιλ Ούμακ, ο οποίος σε κείμενό του με άρθρο «Το τέλος της αρχής» γράφει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα αντάλλαξε την κόλαση των Μνημονίων με το αιώνιο καθαρτήριο».

Όπως σημειώνει η Ελλάδα με τη συμφωνία του Eurogroup της Πέμπτης «θα πρέπει να διατηρεί...
έναν σφιχτό προϋπολογισμό για δεκαετίες (σ.σ. προκειμένου να πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% μέχρι το 2060) ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους της».
Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα του χρέους ο Ούμακ σημεώνει ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να χρωστά περίπου το 180% του ΑΕΠ της γιατί οι επίσημοι δανειστές της αρνήθηκαν να διαγράψουν το χρέος της. Αλήθεια η ευρωζώνη επέκτεινε τις αποπληρωμές για αρκετές δεκαετίες.
Όμως η ατολμία του ΔΝΤ να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος κάνει λιγότερο βέβαιη την «καθαρή έξοδο»».

Ο συνεργάτης του Reuters στη συνέχεια παρουσιάζει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας όσον αφορά το χρέος υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά θα ισχύσουν «αν η χώρα εξακολουθήσει να πετυχαίνει τους μεταρρυθμιστικούς της στόχους».
Ο Ούμακ σημειώνει επίσης ότι αν και η συμφωνία θα μπορέσει να καταστήσει δυνατό η Ελλάδα να επιζήσει για μια δεκαετία χωρίς περαιτέρω οικονομική βοήθεια, εντούτοις η αξιολόγηση «σκουπίδια» σημαίνει ότι τα κρατικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα ως collaterals για δάνεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «και αυτό θα υποχρεώσει τις τράπεζες να βρουν άλλη πιο ακριβή πηγή χρηματοδότησης».
«Το ερώτημα είναι αν το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο χωρίς χρεοκοπία ή περαιτέρω διαγραφή. Αν η χώρα πετύχει το στόχος της να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% ΑΕΠ – τρεις φορές πάνω από το μέσο όρο των κρατών της ευρωζώνης – μέχρι το 2022 και 2,2% από εκεί και πέρα το χρέος θα υποχωρεί με αργούς ρυθμούς.
Αλλά η ανεργία είναι στο 20% και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν τις επισκέψεις στην Ελλάδα. Η χώρα ξέφυγε από την κόλαση των Μνημονίων αλλά μόνο ελεύθερη δεν είναι» καταλήγει στο άρθρο του ο συνεργάτης του Reuters.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Financial Times οι οποίοι σε νέο άρθρο τους για την Ελλάδα σημειώνουν ότι ναι μεν η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για να μπει ένα τέλος στα Μνημόνια που έφεραν τη χώρα στο χείλος της εξόδου από την ευρωζώνη και δηλητηρίασαν τις σχέσεις της με τη Γερμανία «η πραγματικότητα για την Ελλάδα με τα 200 δισ. δανείων από τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσει με την κληρονομιά της κρίσης για αρκετές δεκαετίες».
«Διπλωμάτες περιέγραψαν τη συμφωνία ως έναν λεπτό συμβιβασμό και μια μεγάλη ευκαιρία» γράφουν οι FT και προσθέτουν ότι «η ελάφρυνση χρέους έρχεται με ξεκάθαρους περιορισμούς που εκτείνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον».


reuters-xreos-1


Δεν υπάρχουν σχόλια: