Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Πιάνουν χρυσό και γίνεται... άμμος - Το... momentum τους έπεσε από τα... χέρια


Δεν τους βγαίνει πλέον τίποτα. Ότι και αν κάνουν πέφτει στο κενό και τα... επικοινωνιακά θαύματα διαρκούν μερικές ώρες ούτε καν μια ημέρα.

Η κατάσταση στο Μέγαρο Μαξίμου δείχνει πως το σύστημα βρίσκεται σε αποδρομή με χαρακτηριστικό, τελευταίο παράδειγμα, το Σκοπιανό όπου η πολυθρύλητη λύση, η οποία θα έδινε, όπως έλεγαν στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, «μπόνους» στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα τείνει να μετατραπεί σε «μπούμερανγκ»...


Είναι χαρακτηριστικό πως τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η εξέλιξη, δεδομένου ότι ο αποκαλούμενος ξένος παράγοντας και ειδικά η Γερμανία αναμένεται να ασκήσει πιέσεις ώστε να υπαναχωρήσουν και οι δύο πλευρές.
Η επίρριψη ευθυνών στην πλευρά των Σκοπίων μόνο, δεν φαίνεται, από τις πρώτες ενδείξεις, να γίνεται αποδεκτή από την ίδια την Καγκελάριο Μέρκελ, η οποία αναμένεται να επανέλθει προκειμένου να ενημερωθεί για τους λόγους που η συμφωνία δεν έκλεισε το Σαββατοκύριακο που πέρασε.
Στην οικονομία τα προβλήματα συνεχίζονται και ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν τη νέα «kolotoumpa» που θα αφορά στην πιστοληπτική γραμμή την οποία βλέπουν πως πρέπει να αποδεχθούν έστω και αν έχει μια «υβριδική μορφή». Οι πληροφορίες άλλωστε εμμένουν πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί και οι πιέσεις είναι σοβαρές ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Ιταλία.
Χειρότερες είναι οι εξελίξεις με την υπόθεση της συμμετοχής στο ΔΝΤ. Παρά τις διαβεβαιώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων περί ρύθμισης στο χρέος που θα ικανοποιεί τις αγορές, τα κυβερνητικά στελέχη και κυρίως αυτά του Οικονομικού Επιτελείου γνωρίζουν πως μόνο το ΔΝΤ μπορούσε να πιέσει για να υπάρξει ικανοποιητική για την Ελλάδα ρύθμιση του χρέους.
Η μη συμμετοχή του αλλάζει τα δεδομένα, ενώ σύμφωνα με ο΄λες τις ενδείξεις ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί αντιμέτωπος για μια ακόμη φορά με παλαιότερες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες αν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ και δεν ρυθμιστεί ικανοποιητικά το χρέος τότε τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί δεν θα ισχύσουν.
Η κατάσταση όμως δεν είναι καλύτερη και σε άλλους τομείς. Στην ασφάλεια τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Από τη ραγδαία αύξηση των ληστειών σε σπίτια και σε καταστήματα ακόμη και μέρα μεσημέρι μέχρι τη δράση του Ρουβίκωνα και των αντιεξουσιαστών που έχουν πλέον και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης.
Παρασκευή, Σάββατο και μερικές φορές Κυριακή βράδυ δίνουν ραντεβού με τους αστυνομικούς και εξαπολύουν εκατοντάδες μολότοφ έχοντας ορμητήριο το Πολυτεχνείο. Το Σάββατο βγήκαν και στη Θεσσαλονίκη.
Και όταν οι ίδιοι οι αστυνομικοί δηλώνουν ότι φοβούνται για τη ζωή τους καθώς και ότι είναι «ζωντανοί στόχοι» τότε το... στοίχημα μιας κυβέρνησης και μιας πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου έχει χαθεί σε βάρος της ίδιας της κοινωνίας.
Υγεία και Παιδεία είναι δύο τομείς που τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ σήμερα στη Βουλή έρχεται νομοσχέδιο το οποίο ήδη καταγγέλλουν και μάλιστα με βαριές εκφράσεις τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Προεκλογικό σκηνικό

Το προεκλογικό σκηνικό που στήνεται επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν χάσει το... «momentum». Πιάνουν χρυσό και γίνεται... άμμος γλιστρώντας από τα χέρια. Και στο πλαίσιο αυτό στήνουν ένα προεκλογικό σκηνικό που θα ενεργοποιήσουν διαπιστώνοντας ότι δεν μπορούν να στηριχθούν σε επικοινωνιακά θαύματα.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τάζει φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις αλλά και σε φυσικά πρόσωπα ενώ την ίδια στιγμή υπόσχεται αύξηση του κατώτατου μισθού.
Στο σύνολό τους οι υπουργοί, οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κλείνουν το μάτι στους συνταξιούχους και υπόσχονται 13η σύνταξη χωρίς ο Πρωθυπουργός να επιχειρήσει να τους «μαζέψει»
Από χθες στο παιχνίδι αυτό μπήκε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος εμφανιζόταν και ο πιο συντηρητικός στην παροχολογία. Μάλιστα υπερθεμάτισε λέγοντας ότι πέραν των μόνιμων μειώσεων από το 2019 που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός τα επόμενα χρόνια θα υπάρχουν και άλλες μειώσεις στους φόρους.

Tου Τάσου Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: