Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Ο «ακροβάτης» Καμμένος και το «όχι» Μητσοτάκη στο Βερολίνο για το Σκοπιανό

Δε λέει να κοπάσει η τρικυμία που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της κυβέρνησης, με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ. 
ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δείχνουν να έχουν ήδη λάβει την απόφαση διαζυγίου και το μόνο που απομένει είναι ο καθορισμός του τρόπου και του χρόνου.
Την ίδια ώρα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δέχονται τα πρώτα κύματα της αντίδρασης των πολιτών, στοιχείο που προσδίδει...
μία διαφορετική διάσταση στην πίεση που υφίστανται τα μέλη των κοινοβουλευτικών ομάδων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Η κατάσταση μοιάζει στο εσωτερικό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων καζάνι που σιγοβράζει, με τον Πάνο Καμμένο να περπατάει σε τεντωμένο σχοινί. Η μάχη της πολιτικής επιβίωσης από την μία και η δίψα για παραμονή στη εξουσία από την άλλη εγκλωβίζουν τον πρόεδρο του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου σε επιλογές που αγγίζουν πλέον τα όρια του σουρεαλισμού.

Πώς αλλιώς να εξηγήσεις την πολιτική ακροβασία του υπουργού Άμυνας, ο οποίος ζήτησε τη ψήφιση από ευρεία πλειοψηφία 180 βουλευτών της συμφωνίας για το σκοπιανό, την οποία το κόμμα του καταψηφίζει.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, με άλλα λόγια, ζητά από το κοινοβούλιο να συνεννοηθεί και να συναινέσει πέρα και πάνω από κόμματα, για ένα θέμα το οποίο ο ίδιος απορρίπτει.

Όποια άποψη και αν έχει κάποιος για την κυβέρνηση Τσίπρα Καμμένου, είναι σαφές πως η επικοινωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων δεν βρίσκεται και στο καλύτερο δυνατό επίπεδο, δείγμα της γενικότερης σύγχυσης που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η έλλειψη κοινού βηματισμού αποτυπώθηκε και στην πρόταση Καμμένου για έγκριση του κειμένου συμφωνίας από 180 βουλευτές. Μία πρόταση την οποία λίγο πριν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ τη διατυπώσει στο περιστύλιο της Βουλής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος την είχε απορρίψει στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο θέμα. Και ούτε υπάρχει συνταγματική ανάγκη για κάτι τέτοιο, όπως γνωρίζετε. Διότι συνταγματική ανάγκη για αυξημένη πλειοψηφία υπάρχει μόνο όταν θέλεις να μεταφέρεις αρμοδιότητες της ελληνικής Κυβέρνησης σε διεθνείς οργανισμούς. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχουμε μια τέτοια συμφωνία, η οποία μεταφέρει αρμοδιότητες σε διεθνή οργανισμό ή αφορά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας» σημείωσε ο κ.Τζανακόπουλος, αδειάζοντας τον υπουργό Άμυνας.

Μέσα σε αυτό το βεβαρημένο κλίμα για τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά βήμα βήμα τη δική του στρατηγική σε σχέση με το Σκοπιανό, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε καταλύτη ευρύτερων πολιτικών εξελίξεων.
Αυτό που έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τώρα η ΝΔ είναι πως σε περίπτωση που η συμφωνία για το ονοματολογικό έρθει προς επικύρωση στο κοινοβούλιο θα την καταψηφίσει.

Με τον τρόπο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών για την στάση του τους προσεχείς μήνες, μια και όπως όλα δείχνουν η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μέσα στο φθινόπωρο ή το αργότερο μέσα στο 2018, εφόσον βεβαίως όλα κυλήσουν χωρίς έκπληξη στις διεργασίες που πραγματοποιούνται στη γειτονική χώρα.

Tην στάση του αυτή μάλιστα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το liberal.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την έχει διαμηνύσει όπου χρειάζεται και μάλιστα στο ανώτερο επίπεδο, πριν ακόμα «πέσουν» οι υπογραφές στις Πρέσπες.

Στο πλαίσιο αυτό δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη το καθαρό «όχι» του προέδρου της ΝΔ στον Γερμανό Πρέσβη , ο οποίος τον επισκέφτηκε στο γραφείο του.

Για μία ακόμα φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινήθηκε πάνω στην γραμμή: Ο,τι λέμε εντός χώρας, το λέμε και εκτός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον κ. Πλέτνερ πως θεωρεί επιζήμια για την Ελλάδα τη συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ και του επανέλαβε την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην επικυρώσει τη συμφωνία αυτή, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν στη Βουλή.

Θα πρέπει να θυμίσουμε μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος πρέσβης έχει πάρει ανοιχτά θέση υπέρ της συμφωνίας, για την οποία έχει εκφραστεί με πολύ κολακευτικά σχόλια.

«Συγχαίρουμε τις δύο κυβερνήσεις θερμά για την επιτυχία αυτή. Να ξεπεραστεί μια διαμάχη δεκαετιών απαιτεί σκληρή διπλωματική δουλειά και αίσθημα ευθύνης πολιτικού ανδρός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλέτνερ σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών μερικά 24ωρα πριν, συμπληρώνοντας πως τα Σκόπια και η Αθήνα έγραψαν πραγματικά ιστορία.

Μία ακόμα παράμετρος που αξίζει να σημειωθεί είναι και η χρονική συγκυρία του συγκεκριμένου τετ α τετ. Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΝΔ για του δημοσιογράφου της γερμανικής εφημερίδας FAZ, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει δεσμευθεί σε ευρωπαίους αξιωματούχους ότι ως πρωθυπουργός δε θα είχε πρόβλημα με την συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ. Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί στο Βερολίνο, έχοντας ραντεβού με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.

Όπως μεταφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές σε σχέση με το κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών, βαθιά πεποίθηση του κ.Μητσοτάκη είναι πως στα όσα κατέληξαν Τσίπρας και Ζάεφ αποτελούν μια κακή συμφωνία, η οποία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή. 
«Καμία ελληνική Κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε αυτές τις εθνικές υποχωρήσεις. Καμία δεν παραχώρησε μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα» τονίζει συνεχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια που διαθέτει προκειμένου να την εμποδίσει.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: