Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Μονομαχία σε ακραία πολωτικό κλίμα στη Βουλή: Έκθετοι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον δρόμο για την πρόταση Μομφής

Με τη σύγκρουση κορυφής στη Βουλή και την ψήφο επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία κορυφώνεται σήμερα η μάχη για τη συμφωνία στο Σκοπιανό, καθώς ετοιμάζεται επίσης συλλαλητήριο στο Σύνταγμα -και τα Σκόπια έχουν ήδη ανακοινώσει πως η ίδια η συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί την Κυριακή στις Πρέσπες.
Η κυβέρνηση, θέλοντας να αποφύγει να συμπέσει η ψηφοφορία με το συλλαλητήριο, έχει μεθοδεύσει τη διαδικασία ώστε η κοινοβουλευτική συζήτηση να έχει ολοκληρωθεί νωρίς το απόγευμα, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπεύει να το... αποτρέψει.
Η στάση των βουλευτών από τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ έχει αφήσει για άλλη μία φορά έκθετη την κυβέρνηση
Δηλώνουν μεν ότι αντιτίθενται στη συμφωνία, αλλά αυτό δεν τους «εμποδίζει» να παραμείνουν στην κυβέρνηση.
Το επιχείρημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, είναι ακριβώς το ότι καθώς ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών δεν έχουν την στήριξη των συγκυβερνώντων στην συμφωνία δεν έχουν και τη δικαιοδοσία να την υπογράψουν: Για κάτι τέτοιο, απούσας της υποστήριξης των κυβερνητικών τους εταίρων, θα έπρεπε να είχαν την υποστήριξη της Ολομέλειας.
Οι ίδιοι οι ΑΝΕΛ υπεκφεύγουν λέγοντας πως η συμφωνία θα τεθεί τελικά σε ψήφιση όταν πρόκειται να κυρωθεί – ωστόσο, μέχρι τότε θα έχει μεσολαβήσει η υπογραφή της κυβέρνησης και, όπως τονίζει η αντιπολίτευση, θα έχουν επέλθει έννομα αποτελέσματα.

Σε αυτές τις γραμμές έχουν κινηθεί οι ομιλητές στη Ολομέλεια κατά τη μέχρι τώρα συζήτηση: 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν πως η συμφωνία ήταν το «καλύτερο δυνατό», οι βουλευτές των ΑΝΕΛ κατακεραύνωσαν μεν τη συμφωνία αλλά δεν θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση που σκοπεύει σύντομα να την υπογράψει, και η αντιπολίτευση έχει απορρίψει τόσο την ίδια τη συμφωνία όσο και την -κατ’ αυτήν- έωλη διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση, μαζί με την στάση των ΑΝΕΛ.

Την ίδια στιγμή, η πλευρά της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ επιχαίρει για την επίτευξη συμφωνίας και, με επίσημη ανακοίνωσή της την Παρασκευή, προανήγγειλε την υπογράφη της την Κυριακή στις Πρέσπες από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, παρόντων του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: