Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

Η κίνηση σεβασμού του ΕΛΚ στον Μητσοτάκη για το Σκοπιανό

Μπορεί να πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας όμως πρόκειται για ένα στοιχείο που λέει πολλά αναφορικά με τους διεθνείς συσχετισμούς και κυρίως με τη σχέση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ευρωπαϊκό παράγοντα. 
Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου δεν πήρε θέση για την πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ. 
Σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό κόμμα που χαιρέτισε...
το κείμενο των δύο κυβερνήσεων, το ΕΛΚ απέφυγε επιμελώς να βγάλει ανακοίνωση ή δελτίο τύπου δείχνοντας έτσι σεβασμό στις απόψεις και τις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό ζήτημα.  
Δεν αποτελεί μυστικό πως αρκετές κυβερνήσεις μέσα στο λαϊκό κόμμα είδαν με καλό μάτι την συμφωνία των Πρεσπών, στο πλαίσιο της πάγιας άποψης που έχει ο διεθνής παράγοντας υπέρ του κλεισίματος εκκρεμοτήτων, στο όνομα της  σταθερότητας.
Παρόλαυτα η ηγεσία του ΕΛΚ δε θέλησε να έρθει κόντρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ΝΔ.
«Με την στάση του αυτή αποδείχθηκε πως το λαϊκό κόμμα σέβεται  τον κ. Μητσοτάκη, την ΝΔ και βεβαίως τους Έλληνες πολίτες που είναι αντίθετοι στην συγκεκριμένη συμφωνία» 
τονίζει πηγή των Βρυξελλών, αιτιολογώντας την απουσία  θέσης του ΕΛΚ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ήδη έχει στείλει τα μηνύματά του πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία λύση που θα προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό της Ελλάδας, μόνο και μόνο για να λυθεί το ζήτημα των Σκοπίων που παραμένει άλυτο δεκαετίες . Δεν πρόκειται να την αποδεχθεί ούτε ως πρωθυπουργός εφόσον κληθεί να την επικυρώσει, όπως ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΙ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα και στις κατ ιδίαν επαφές του έχει φροντίσει να παρουσιάσει αναλυτικά την κατάσταση και την εικόνα που καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα, μία κίνηση που έχει βρει ανταπόκριση στους κόλπους του ΕΛΚ.

Όπως μεταφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές η μεγαλύτερη ευρωομάδα επενδύει ανοιχτά στον  Κυριάκο Μητσοτάκη και στην ΝΔ, με το βλέμμα στραμμένο στις επερχόμενες εθνικές αλλά και ευρωπαϊκές εκλογές. Για το ΕΛΚ η εκλογή κυβέρνησης της ΝΔ στη χώρα μας αποτελεί ξεκάθαρο στόχο, ως σαφές μήνυμα κατά του λαϊκισμού, όπως σημειώνει πηγή που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα. Μία στόχευση η οποία θα αποτυπωθεί και στην καμπάνια του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές του 2019.

Στο πλαίσιο αυτό  ο κ.Μητσοτάκης θα βρεθεί το μεσημέρι της Πέμπτης γύρω από το ίδιο τραπέζι με τους υπόλοιπους ηγέτες του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Βασιλική Ακαδημία του Βελγίου.

Μία συνάντηση με πλούσια ατζέντα, αφού στο επίκεντρο θα βρεθεί τόσο η ευρωπαϊκή πορεία των χωρών των δυτικών Βαλκανίων  και το προσφυγικό, ενώ χρονικά η σύνοδος  συμπίπτει με το τέλος του τρίτου ελληνικού προγράμματος.

Αναφορικά πάντως με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το οποίο δείχνει να δοκιμάζει τις αντοχές της κυβέρνησης Μέρκελ στην Γερμανία ο πρόεδρος της ΝΔ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με συγκεκριμένο πλαίσιο. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιμείνει:
- Στο μοίρασμα της  ευθύνης για το προσφυγικό και μάλιστα την περικοπή κοινοτικών κονδυλίων σε όσες χώρες αρνούνται να την αναλάβουν.
- Στην άμεση εφαρμογή της απόφασης για την ενίσχυση της φύλαξης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης,  με 10 χιλιάδες συνοριοφύλακες. 

- Στη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας για τους παράτυπους μετανάστες. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως το μήνυμα που αναμένεται να στείλει κατά την σύνοδο των Βρυξελλών είναι πως οι ευθύνες που έχει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, η οποία εξαιτίας των ιδεοληψιών της  άνοιξε τα σύνορα, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ως άλλοθι για την μη εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: