Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Οργή στη Βόρεια Ελλάδα για το ξεπούλημα της Μακεδονίας: Μονοψήφια τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, «μηδενικά» των ΑΝΕΛ [κάρτες]

Ένα ακόμα ηχηρό χαστούκι για την κυβέρνηση αλλά και κόλαφο κατά της συμφωνίας την οποία συνομολόγησε με την ΠΓΔΜ και υπέγραψε στις Πρέσπες αποτελούν τα στοιχεία μεγάλης έρευνας που διενήργησε η MARC για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και καταγράφει τις ισχυρά αρνητικές διαθέσεις των Ελλήνων για τις κυβερνητικές επιλογές σε όλα τα πεδία: 
από το Σκοπιανό έως την οικονομία.
Με συντριπτικά ποσοστά, η κοινή γνώμη αντιτάσσεται στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ και ανοίγοντας την ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα οδηγεί στο ναδίρ τόσο τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όσο και τη δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος χάνει κατά κράτος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη...
Επτά στους δέκα πολίτες θεωρούν κακή τη συμφωνία και καλούν την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» στην ονομασία της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία δημοσκόπησης της εταιρείας Marc που διενεργήθηκε τις προηγούμενες ημέρες για το «ΘΕΜΑ» και όλα τα στοιχεία της είναι «φωτιά και λαύρα» για την κυβέρνηση.
Το εντυπωσιακό στη μέτρηση, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, «έτρεξε» δηλαδή μέσα στο καμίνι της σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης για την επερχόμενη, κατά την κυβέρνηση «έξοδο από τα μνημόνια» και το Μακεδονικό, είναι ότι η δυσαρέσκεια που επικρατεί στη χώρα επεκτείνεται ραγδαία και σε όσους στις τελευταίες εκλογές είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. 
Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης ότι δημιουργείται εκ νέου πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ των πρόωρων εκλογών, τις οποίες προτιμά το 50,4% των ερωτηθέντων (από 34% τον Ιανουάριο), ενώ ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης επιθυμεί το 39% (από 57,8% πριν από πέντε μήνες).
Επειτα από μια μικρή περίοδο σχετικής ανάκαμψης που άρχισε να καταγράφεται το περασμένο φθινόπωρο, η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται και πάλι στη φάση της καθίζησης. Το κυβερνών κόμμα υποχωρεί στο 14%, που είναι το μικρότερο ποσοστό που συγκεντρώνει μετά τον Μάιο του 2017 που έκλεισε τη δεύτερη αξιολόγηση με υποσχέσεις για ανάκαμψη της οικονομίας.

Η πτώση κατά 2,3% του ΣΥΡΙΖΑ και η ταυτόχρονη άνοδος κατά 1,2% της Νέας Δημοκρατίας, που επιστρέφει στο 26,4% που είχε και τον περασμένο Οκτώβριο, έχει ως αποτέλεσμα η μεταξύ τους διαφορά να ανέβει στο 12,4%, ποσοστό το οποίο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων υπολογίζεται ότι μπορεί να εκτιναχθεί στο 17,8%, εξασφαλίζοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση άνετη αυτοδυναμία με 158 έδρες.

Η επίδραση του Μακεδονικού στην προαίρεση των ψηφοφόρων φαίνεται να είναι έντονη, κρίνοντας από την εντυπωσιακή απόσταση που χωρίζει την επίδοση της Νέας Δημοκρατίας στη Βόρεια Ελλάδα (27%) από εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει το ισχνό και μονοψήφιο ποσοστό του 9,1%. Το κυβερνών κόμμα κρατάει κάποιες δυνάμεις στην Κρήτη και στο Αιγαίο με 19,2%, αλλά και εκεί υπολείπεται σαφώς της αξιωματικής αντιπολίτευσης που πρωτεύει με 25%.

Σε πείσμα των εντυπώσεων που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβερνητική προπαγάνδα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας μοιάζει να είναι το «ισχυρό χαρτί» που ωθεί την παράταξή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο τρίμηνο ο κ. Μητσοτάκης αύξησε κατά 8 μονάδες τη διαφορά του από τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, φτάνοντας στο 38,6%, που είναι η υψηλότερη επίδοση του τελευταίου χρόνου. Την ίδια στιγμή η εμπιστοσύνη στον κ. Τσίπρα υποχωρεί στο 20,5% (-1,2%), που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για εν ενεργεία πρωθυπουργό, τουλάχιστον κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Η σαφής υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται και από άλλα ευρήματα της έρευνας, όπως η λεγόμενη «παράσταση νίκης», καθώς 7 στους 10 πολίτες (70,7%) προεξοφλούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ μόνο 12,2% προβλέπουν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ. παρουσιάζει εντυπωσιακή συσπείρωση -της τάξης του 82,3%- και μικρές μετακινήσεις των ψηφοφόρων της, που φτάνουν μόλις στο 8%. Αντιστοίχως, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκρατεί μόλις το 39,5% όσων τον ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, ενώ περισσότεροι από ένας στους τέσσερις παλαιούς ψηφοφόρους (26,4%) κάνει ήδη άλλη επιλογή, ενώ αναποφάσιστοι είναι το 18,7% και το 15,4% δείχνει τάση για αποχή, άκυρο ή λευκό.

Το σκηνικό για τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, παραμένει μάλλον αμετάβλητο. Το Κίνημα Αλλαγής με 6,5% (-0,5% από την έρευνα της Marc τον περασμένο Μάρτιο) διατηρεί οριακά την τρίτη θέση, την οποία φλερτάρει η Χρυσή Αυγή που συγκεντρώνει 6,3% (-0,1%). Το ΚΚΕ με 5,5% (-0,1%) και η Ενωση Κεντρώων με 2,4% (+0,1%) είναι οι σχηματισμοί των οποίων οι επιδόσεις μπορεί να τους οδηγήσουν στην επόμενη (εξακομματική κατά τα φαινόμενα) σύνθεση του Κοινοβουλίου.
Από τους μικρότερους σχηματισμούς, στο 1,5% παραμένουν οι ΑΝ.ΕΛ., ενώ, σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα, ανοδικά δείχνει να κινείται μόνο η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, με 1,5% (+0,5%), ενώ ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Εθνική Ενότητα κυμαίνονται στην περιοχή του 1%. Σε ελαφρά άνοδο είναι, τέλος, η αδιευκρίνιστη ψήφος, που φτάνει στο 30,1% (αποχή 6,5%, άκυρο – λευκό 7,3% και αναποφάσιστοι 16,3%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: