Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Καταρρέουν


Η συγκυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου καταρρέει.

Ό,τι και αν πιάσουν γίνεται στάχτη με αποτέλεσμα να αντιδρούν σπασμωδικά ανασύροντας φαντάσματα του παρελθόντος και έωλες καταγγελίες για να πολώσουν το πολιτικό σκηνικό και να δημιουργήσουν συνθήκες διχασμού.
Τρεις μόλις ημέρες μετά τη «φιέστα της γραβάτας» στο Ζάππειο και την απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα, ρίχνοντας στο τραπέζι μέχρι και...
την αναθεώρηση του Συντάγματος, ήρθε η παραίτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη, για να αναδείξει, ακόμη περισσότερο, τις αδυναμίες του κυβερνητικού σχήματος που δημιουργήθηκε με μοναδικό στόχο την κατάληψη της εξουσίας.

Τα όσα ακολούθησαν της παραίτησης του κ. Λαζαρίδη είναι ενδεικτικά. 
Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ένα non paper, στο οποίο γινόταν λόγος για επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα που επιβουλεύονται την λαοπρόβλητη κυβέρνηση προς όφελος του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Και ταυτόχρονα το κυβερνητικό αυτό έγγραφο ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει «ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις». Έτσι απλά. Χωρίς κανένα στοιχείο χωρίς καμία αναφορά στις υποθέσεις.
Η λάσπη άρχισε να μπαίνει και πάλι στον ανεμιστήρα. Έχει προαναγγελθεί άλλωστε, όμως αυτή τη φορά αναμένεται πως η κατάσταση θα φτάσει στα άκρα. Έχουν αποδείξει πως δεν ορρωδούν προς ουδενός και τώρα που βρίσκονται στριμωγμένοι στα σκοινιά η έξαρση στην πόλωση και τον διχασμό είναι δεδομένη.
Το απέδειξαν χθες όταν με αφορμή την απόπειρα εισβολής στο γραφείο του Κώστα Κατσίκη, βουλευτή των ΑΝΕΛ, εκ των επίφοβων να ακολουθήσουν τον δρόμο των Δ. Καμμένου και Γ. Λαζαρίδη, άρχισαν να καταγγέλλουν «ακραία φασιστικά στοιχεία» και να ομιλούν για προσπάθεια κατάλυσης του κράτους.
Ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος, που εκτός από πρόεδρος των ΑΝΕΛ και εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, κατέχει τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας με tweet ζήτησε την παρέμβαση του εισαγγελέα σημειώνοντας πως το περιστατικό αποτελεί προσπάθεια «ανατροπής του πολιτεύματος».
Τι και αν τους άδειασαν οι ίδιοι οι επίδοξοι εισβολείς δηλώνοντας με ανάρτηση ότι είναι μέλη του Ρουβίκωνα, τι και αν τα ερωτήματα για τη χρονική στιγμή που επέλεξαν να εμφανιστούν στο γραφείο του Κώστα Κατσίκη πληθαίνουν, η συγκυβέρνηση συνέχισε κανονικά να καταγγέλλει σενάρια συνωμοσίας.
Ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για ακροδεξιά στοιχεία ταυτίζοντας εμμέσως πλην σαφώς το Ρουβίκωνα, τα... δικά τους παιδιά με εθνικιστές ομάδες.
Η αναβίωση όμως φαντασμάτων του παρελθόντος δεν έχει καμία αξία. Δεν έχει ακροατές και χειροκροτητές. Οι ίδιες οι εξελίξεις τους έχουν βάλει στη γωνία.
Υποτίμησαν τον Ελληνικό λαό, υποτίμησαν τη σημασία που έχει γι αυτόν το Μακεδονικό και αυτό θα το εισπράξουν. Ίσως περισσότερο και από τα μέτρα που επέβαλαν. Διότι οι ήττες είναι συνεχείς και μεγάλες. Τέτοιες που δύσκολα ένας λαός μπορεί να ανεχθεί για μακρύ χρονικό διάστημα.
Το κοινό της συγκυβέρνησης που καταρρέει έχει απομειωθεί. Φαίνεται από τις συγκεντρώσεις με προσκεκλημένους κυβερνητικούς βουλευτές και υπουργούς. Ελάχιστοι ανταποκρίνονται ακόμη πιο λίγοι τους ακολουθούν. Οι βολεμένοι και μερικοί ακόμη. Το αποτυπώνουν και οι δημοσκοπήσεις αν και δεν χρειάζεται πλέον.
Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι τέτοια που οι ΑΝΕΛ έχουν εξαϋλωθεί ο δε ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε μονοψήφια ποσοστά. Και δεν είναι μόνο στη Βόρεια Ελλάδα αυτή η κατάσταση. Όταν ένας λαός αισθάνεται προδομένος και μάλιστα κατ εξακολούθηση δεν δίνει άλλη ευκαιρία ότι και αν του τάξει οποιοσδήποτε.
Άλλωστε το «momentum» έχει χαθεί και ο too hard to die πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το βλέπει. Αναζητεί συνενόχους στο τέλος της κοινής πορείας του με τον Πάνο Καμμένο το κόμμα του οποίου δείχνει να αποτελεί τον αδύναμο κρίκο. Χθες όμως έφαγε πόρτα και από τον κατά τα στελέχη το Μαξίμου, εν δυνάμει σύμμαχο Σταύρο Θεοδωράκη. 
Τώρα στόχος  είναι να διασώσει την επόμενη μέρα (του). Με κάθε τρόπο.

Tου Τάσου Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: