Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Στη Μακεδονία ο Μητσοτάκης- Το Μαξίμου τον αναγνωρίζει ως επόμενο πρωθυπουργό

Αβλεψία της στιγμής ή μήπως απλή καταγραφή του κλίματος που επικρατεί εντός του Μεγάρου Μαξίμου; 
Όποια και αν είναι η απάντηση, σίγουρα δεν είναι κάτι που το συναντάς σε καθημερινή βάση. 
Ο λόγος για το non paper που έβγαλε το πρωθυπουργικό γραφείο προκειμένου να σχολιάσει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ. 
Μια προσεχτική ανάγνωση στο συγκεκριμένο ενημερωτικό σημείωμα είναι...

αρκετή για να γίνει αντιληπτό ότι ο συντάκτης του κειμένου θεωρεί ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας. 
Στο πλαίσιο αυτής της προσέγγισης μάλιστα του ζητά να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε σχέση με το κείμενο της συμφωνίας Τσίπρα -Ζάεφ. 

Το σημείωμα του Μαξίμου αναφέρει επί λέξη:
Σε ρεπορτάζ της η σημερινή FAZ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πηγές στο Βερολίνο διαβεβαιώνουν ότι ο Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί επανειλημμένως ότι ως πρωθυπουργός δεν θα ακύρωνε μια συμφωνία στο ονοματολογικό». Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είπε ότι «πρέπει να επιδείξει αντιπαλότητα, προκειμένου να μην χάσει τη δεξιά πτέρυγα του κόμματός του αλλά και για να αποτρέψει τη δημιουργία νέου κόμματος στα δεξιά της ΝΔ».
Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να απαντήσει με παρρησία: Ισχύει ότι έχει δεσμευθεί επανειλημμένως πως "δεν θα ακυρώσει μια συμφωνία στο ονοματολογικό...”»

Με βάση λοιπόν το παραπάνω κυβερνητικό non paper και ειδικά το σημείο στο οποίο ζητείται από τον κ.Μητσοτάκη να «..απαντήσει με παρρησία, αν θα ακύρωνε μία συμφωνία στο ονοματολογικό» ο πρόεδρος της ΝΔ αντιμετωπίζεται εμμέσως πλην σαφώς ως βέβαιος πρωθυπουργός, από τον οποίο μάλιστα ζητούν τα κυβερνητικά στελέχη να πάρει θέση για το τί πράξει. «Είναι σαν να έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών» τόνισε στο liberal.gr συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος είχε μόλις διαβάσει το σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου.

Η εκτίμηση που υπάρχει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως το non paper του Μεγάρου Μαξίμου αποτυπώνει το κλίμα ηττοπάθειας που υπάρχει εντός της κυβέρνησης, ως αποτέλεσμα και των χειρισμών στο Σκοπιανό. 

Είναι σαφές άλλωστε πως όπως και στα κόμματα της αντιπολίτευσης έτσι και στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν φτάσει τα πρώτα δείγματα των κυλιόμενων δημοσκοπήσεων που «τρέχουν» τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι έρευνες αυτές καταγράφουν την μεγάλη πτώση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και των ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της ΝΔ και του κυβερνώντος κόμματος.

Το κλίμα αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στην ΝΔ, αποτυπώθηκε στο ενημερωτικό κυβερνητικό σημείωμα, γιαυτό και γράφτηκε με τέτοιο τρόπο, θεωρώντας δεδομένη την ήττα του κ.Τσίπρα στις επερχόμενες εκλογές.
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στο να θεωρεί την συμφωνία Τσίπρα Ζάεφ, μη αποδεκτή για τα εθνικά συμφέροντα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα προανήγγειλε ότι θα την καταψηφίσει στη Βουλή, όταν έρθει προς επικύρωση, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση της πίεσης προς τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και ειδικά προς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ.

«Όπως ακριβώς η Νέα Δημοκρατία έθεσε προ των ευθυνών της την Κυβέρνηση με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε, το ίδιο ακριβώς θα πράξει καταψηφίζοντας τη συμφωνία, όταν οι κ. Τσίπρας και Καμμένος τη φέρουν προς επικύρωση στη Βουλή» τόνισε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, που δεν παραλείπει να βάζει συνεχώς στο κάδρο των ευθυνών το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Σε μία κίνηση μάλιστα με έντονο συμβολισμό αλλά και με καθαρή στόχευση την επικοινωνία των θέσεων του κόμματός του,
ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Πέμπτη το Κιλκίς.

Από την πόλη της Μακεδονίας, ο κ.Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει ότι η ΝΔ στέκεται απέναντι στην συμφωνία των Πρεσπών με ξεκάθαρο τρόπο, ενώ θα καταστήσει σαφές ότι ο κ.Καμμένος ουσιαστικά κράτησε το στυλό με το οποίο υπέγραψε την συμφωνία ο κ.Τσίπρας. Το βράδυ της ίδιας μέρας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα εκφωνήσει ομιλία στο δείπνο του εξαγωγικού συνεδρίου που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: