Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

Δημοσκόπηση-κόλαφος για ΣΥΡΙΖΑ: Στο 12.5% εκτοξεύεται η διαφορά, Αυτοδύναμη η Ν.Δ. [κάρτες]

Στο 12.5% εκτοξεύεται η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Παράλληλα, είναι ενδεικτικό της δυσαρέσκειας των πολιτών για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, καθώς η συμφωνία των Πρεσπών απορρίπτεται από ένα μεγάλο μέρος των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αντίθετα φαίνεται να λειτουργεί συσπειρωτικά για τη Νέα Δημοκρατίας.
Μάλιστα, παρά το γεγονός πως η δημοσκόπηση της PULSE για λογαριασμό του ΣΚΑΪ διεξήχθη στις... 24 με 26 Ιουνίου, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά τη συμφωνία του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, την οποία η κυβέρνηση παρουσίασε ως ορόσημο για την έξοδο από τα μνημόνια, το 49% κρίνει τη συμφωνία αρνητικά, ενώ ευρέα στρώματα της κοινής γνώμης παραμένουν απαισιόδοξα για το μέλλον.

Μεγαλώνει η διαφορά

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 34% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ, από 7,5% καταγράφουν Χρυσή Αυγή και Κίνημα Αλλαγής, 6% σημειώνει το ΚΚΕ, 2,5% συγκεντρώνει η Ένωση Κεντρώων, 1,5% σημειώνουν οι ΑΝΕΛ και η Ελληνική Λύση, από 1% ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας.
Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή η Νέα Δημοκρατία προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 31% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ, Χρυσή Αυγή και ΚΙΝΑΛ καταγράφουν από 6,5%, το ΚΚΕ σημειώνει 5,5%, η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει 2%, οι ΑΝΕΛ δεν ξεπερνούν το 1,5% όσο και η Ελληνική Λύση,  ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Πλεύση Ελευθερίας σημειώνουν από 1%.
Στην παράσταση νίκης η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ διευρύνεται στις 35 ποσοστιαίες μονάδες με 58% για τη Ν.Δ. και 23% για τον ΣΥΡΙΖΑ (έναντι 56% και 22% στη σφυγμομέτρηση του Μαΐου), 14% δεν απαντά για την παράσταση νίκης, ενώ 5% εκτιμά ότι θα κερδίσει τις εκλογές άλλο κόμμα.

Απαισιοδοξία στην κοινή γνώμη μετά το Eurogroup

Aναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup, το 49% των ερωτώμενων την κρίνει αρνητικά (σίγουρα αρνητικά το 24% μάλλον αρνητικά το 25%), ενώ μόνο το 37% την κρίνει θετικά (μάλλον θετικά το 27% των πολιτών και 10% σίγουρα θετικά). 14% δεν σχολιάζει.
Συνολικά το 63% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες οδεύουν σε λάθος κατεύθυνση (44% σίγουρα σε λάθος – 19% μάλλον σε λάθος), συνολικά το 28% δηλώνει ότι τα πράγματα οδεύουν στη σωστή κατεύθυνση (17% μάλλον σε σωστή 11% σίγουρα σε σωστή) ενώ 9% απαντά «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση όσο και αυτών που εκτιμούν ότι οδεύουν σε σωστή κατεύθυνση παραμένει περίπου απαράλλαχτο από το Μάρτιο του 2018 έως τον Ιούνιο, παρά τις κυβερνητικές προσπάθειες.

Aντίθετο 40% των εκλογέων του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία των Πρεσπών

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών συνολικά το 62% των ερωτηθέντων την αξιολογεί αρνητικά (48% σίγουρα αρνητικά και 14% μάλλον αρνητικά), ενώ συνολικά το 27% των πολιτών την κρίνει θετικά (15% σίγουρα θετικά και 12% μάλλον θετικά), ενώ 11% δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 εμφανίζονται διχασμένοι. Το 34% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015αξιολογεί σίγουρα θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών, το 17% μάλλον θετικά, το 13% μάλλον αρνητικά, ένα 27% σίγουρα αρνητικά, ενώ 9% δεν απαντά.
Αντίθετα η μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αντιτίθεται στη συμφωνία. Το 70% αξιολογεί τη συμφωνία σίγουρα αρνητικά, το 16% μάλλον αρνητικά, από 5% σίγουρα αρνητικά και μάλλον θετικά ενώ 4% δεν απαντά.

Το 51% προβλέπει εκλογές το 2019

Σημειώνεται ότι το 51% των ερωτώμενων εκτιμά ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στο πρώτο (ποσοστό 25%) ή στο δεύτερο εξάμηνο του 2019 (26%), ενώ 38% εκτιμά ότι θα γίνουν εντός του έτους.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός

Οι αναποφάσιστοι

Πατήστε εδώ για να δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: