Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Οι «φατρίες» της κυβέρνησης, η νομή της εξουσίας και η... επόμενη μέρα

Γράφει ο Insider
Την προηγούμενη Τετάρτη αργά το απόγευμα ο πάλαι ποτέ Νο 2 της Κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, διάβαζε τη δήλωση παραίτησης – καταπέλτη, του διακεκριμένου καθηγητή και από τον ίδιο διορισμένο στη θέση του προέδρου του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, Σταμάτη Κριμιζή.
Βαθύς γνώστης των υπογείων διαδρομών εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν βέβαιος πως οι καταγγελίες του κ. Κριμιζή, πέραν...
της αξιοποίησης που θα ετύγχαναν, όπως και έγινε, από το σύνολο της Αντιπολίτευσης, λόγω των όσων περιελάμβαναν σε συνδυασμό με τις αιχμές περί κακοδιαχειρισης, θα αποτελούσαν ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα των εσωκομματικών αντιπάλων που πλέον έχουν αρχίσει να παίρνουν θέσεις μάχης δημιουργώντας τις δικές τους... “φατρίες”.
Όπως συμβαίνει στα κόμματα εξουσίας, ειδικά στην Ελλάδα, έτσι κα στην πρωτη φορά Αριστερά Κυβέρνηση η εξουσία έφερε τους... συντρόφους σε αντίθετους δρόμους όχι σε ότι αφορά τις διαδικασίες διατήρησής της, υπό την αρχηγία του Αλέξη Τσίπρα, το νεαρό της ηλικίας του οποίου λειτουργεί αποτρεπτικά για ορισμένους, αλλά σε ότι αφορά την... νομή της στην παρούσα φάση με το βλέμμα όμως πάντα και σε μια επόμενη ημέρα, που νομοτελειακά θα υπάρξει.
Έτσι ο υπουργός που από την αρχή βρέθηκε δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και στάθηκε δίπλα του τόσο στα πέτρινα χρόνια του 3 με 4% και ανέλαβε μεγάλο βάρος στο δρόμο προς την κατάληψη της θέσης της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και εν συνεχεία της κυβέρνησης, αισθάνθηκε, μετά από πολύ καιρό σε δύσκολη θέση.
Και η αίσθησή του αυτή μετατράπηκε σε πραγματικότητα βλέποντας στο διαδίκτυο να παίρνουν φωτιά οι σε βάρος του βολές. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αρθρογράφοι της Αυγής δεν δίστασαν να βάλλουν εναντίον του. Ακόμη και η πρώην σύζυγος στελέχους του Μαξίμου που εκείνη την ημέρα έδειχνε να συμμερίζεται την κριτική της προς το πρόσωπο του Νίκου Παππά, έψεξαν την εξέλιξη με την παραίτηση Κριμιζή και τη στάση του ίδιου του υπουργού. Με αιχμές. Και προσωπικές. Ακόμη και με αναφορές που έδειχναν να ενστερνίζονταν τις καταγγελίες.
“Αναμενόμενο” πιθανάτοτατα να σκέφθηκε εκείνες τις ώρες ο υπουργός, αφού στο μέτρημα των... δυνάμεων που έκανε τους τελευταίους μήνες διαπίστωνε πως νέοι “μνηστήρες” έπιαναν “πόρτα” προσελκύοντας ακόμη και ανθρώπους που δήλωναν πίστη σε αυτόν. Αυτό όμως που τον απασχόλησε εκείνο το βράδυ ήταν η δημιουργία ενός αντιπερισπασμού. Πρακτικής που συνήθως πιάνει αν είναι ανάλογη με το μέγεθος του συμβάντος.
Η ευκαιρία δόθηκε από τον άσπονδο ...σύντροφο Ευκλείδη Τσακαλώτος, ο οποίος έδωσε την επομένη, την Πέμπτη 26/4 την ευκαιρία να φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από τον Νίκο Παππά. Οι δηλώσεις του στους Financial Times και οι αναφορές του στις 3 με 4 αξιολογήσεις που θα γίνονται ετησίως μετά το μνημόνιο, έναντι δύο που είναι σήμερα, έριξαν τους προβολείς στον... εσωκομματικό του αντίπαλο.
Τον σύντροφο Ευκλείδη με τον οποίο όπως λένε οι κακές γλώσσες έχει κατ επανάληψη συγκρουστεί. Ακόμη και για τους πόρους του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος. Οι ίδιες άλλωστε κακές γλώσσες συνδέουν τον υπουργό με τα όσα έγιναν στην ΕΡΤ. Με τις αναφορές των δύο παρουσιαστών της Κρατικής Τηλεόρασης σε βάρος του υπουργού Οικονομικών, που μάλιστα προκάλεσαν ακόμη και την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου.
Ουδείς φυσικά μπορεί να συνδέσει ευθέως τα γεγονότα. Είναι όμως γνωστό μέχρι και στα... υπόγεια του Μαξίμου, ότι η κόντρα μεταξύ Παππά Τσακαλώτου κρατεί καλά και κρατεί καιρό. Ξεκίνησε άλλωστε από τη θέση που είχε ο κ. Παππάς στο Μαξίμου αλλά και στη στάση του να στηρίζει Τσίπρα στις κατά καιρούς συγκρούσεις του Πρωθυπουργού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος από την πλευρά του προσπαθεί να πατήσει σε δύο βάρκες.
Και να ψηφίζει μέτρα, μνημόνια και οτιδήποτε άλλο ζητούν οι δανειστές και να ηγείται της τάσης των 53+, ηγεσία που φοβάται πως ήδη απειλείται από το δίδυμο Πάνου Σκουρλέτη και Νίκου Φίλη. Με τον πρώτο δέ οι σχέσεις είναι μονίμως τεταμένες αφού ο υπουργός Εσωτερικών ει΄ναι μόνιμος επικριτής του, όπως και ο Νίκος Φιλης άλλωστε, ενώ είναι το πρόσωπο μέσα στην Κυβέρνηση που αμφισβητεί τις κινήσεις του στον τομέα της οικονομίας. Από την άλλη ο Νίκος Φίλης έχοντας μείνει, όπως το επέλεξε, εκτός κυβερνητικού σχήματος πυροβολεί απ΄έξω αλλά πάντα στο πλαίσιο της κομματικής νομιμότητας. Δηλαδή τα... χώνει στον Πρωθυπουργό, τα... χώνει στον Ευκλείδη, αλλα ταυτόχρονα επικαλείται τα όσα πρεσβεύει ο... ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως και να έχει πάντως οι υπουργοί, Ειδικά οι κκ Παππάς Σκουρλέτης δεν ξεχνούν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατ επανάληψη τους έχει αδειάσει μιλώντας τόσο δημοσίως όσο και με τον Πρωθυπουργό και καταγγέλλοντας πως κάποια εκ των κυβερνητικών στελεχών παίζουν “κατενάτσιο".
Όπως αναφέρθηκε ο κ. Σκουρλέτης είναι σε συνεχή κόντρα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Είναι όμως και με τον Νίκο Παππά, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες του δεύτερου να υπάρξει μια γέφυρα... επικοινωνίας. Άλλωστε οι σκέψεις τους διαφέρουν ενώ στο τέλος της ημέρας έχουν ίσως την ίδια στόχευση σε ότι αφορά την επόμενη σελίδα που θα γραφτεί στο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο παιχνίδι πάντως έχει μπει τελευταία και ένας άλλος παράγοντας. Ο παράγοντας που φέρει το όνομα Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ευρισκόμενος δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα και έχοντας τον ρόλο “μουτζαχεντίν” καλλιεργεί σιγά σιγά μια σειρά επαφών αλλά και ενός προφίλ που δείχνει να επιθυμεί να ανοίξει μια περπατησιά.
Ομιλεί με όλους, εκ της θέσεως αλλά δείχνει μια προτίμηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο με τον οποίο θα επιθυμούσε όπως ακούγεται μια πιο στενή συνεργασία απέναντι για παράδειγμα στο δίδυμο Σκουρλέτη Φίλη. Διατηρεί επαφή με τον Νίκο Παππά αν και τελευταία δείχνει δυσαρεστημένος από τις παρεμβάσεις του στα...επικοινωνιακά.
Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο αυτές οι ομαδοποιήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στόχο την επόμενη ημέρα ή τη νομή της εξουσίας όσο αυτή διαρκεί. 
Η απάντηση μάλλον είναι και τα δύο. Αφού φαίνεται πως το ποιός έχει σήμερα το πάνω χέρι ίσως οδηγήσει και στο ποιος θα το έχει την επομένη.
Θα υπάρξει όμως επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ; 
Αυτό όπως όλοι εκτιμούν και εξαρτάται και δεν εξαρτάται από τον Αλέξη Τσίπρα. Ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να διοικήσει με κάθετο τρόπο. Θεωρείται ως το πρόσωπο που μέσα σε τρία χρόνια έκανε το μονοψήφιο σε ποσοστά παρείστικο... κόμμα Κυβέρνηση. Και ως εκ τούτου, λέγεται πως ο ίδιος θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι εξελίξεις.
Είναι όμως έτσι; Διότι ακούγεται και η άποψη πως τα ποσοστά θα δείξουν τι θα γίνει. Και στις εκλογές που έρχονται και σε αυτές που ίσως ακολουθήσουν αν υλοποιηθούν τα σχέδια οπου έχουν ήδη καταρτιστεί, για επαναληπτικές με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.
Οπως και να έχει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ βιώνει τα προβλήματα και τις παθογένειες που έχουν κόμματα εξουσίας, τα οποία όμως στη χώρα μας είναι και πολλά χρόνια στο προσκήνιο. Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν γίνει όλα πολύ γρήγορα.
Ο δρόμος προς τις εκλογές θα είναι ενδεικτικός. Όπως και το αποτέλεσμα αυτών. Που αν είναι αρνητικό τότε θα δικαιωθεί και η λαική παροιμία: “Κακό χωριό τα λίγα σπίτια”

Δεν υπάρχουν σχόλια: