Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

Παρέδωσαν οριστικά, Τσίπρας και Καμμένος, το όνομα Μακεδονία στους Σκοπιανούς;

Με αφορμή τις αναφορές του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, για την «κατ’ αρχήν συμφωνία» στο Σκοπιανό η Νέα Δημοκρατία κάλεσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί τον πρωθυπουργό όχι μόνο να πει τι παραχωρήσεις έχει κάνει αλλά και αν τα όσα ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ τα προσυπογράφει ο συγκυβερνών Πάνος Καμμένος. 
Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί την κυβέρνηση για εν κρυπτώ διπλωματία.
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.
Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:
    Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;
    Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
    Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
    Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;
Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».

Ζάεφ: Υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα


Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο για κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα όσον αφορά στο Σκοπιανό.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δεν υπάρχει συμφωνία στο όνομα «Βόρεια Μακεδονία», προσθέτοντας ότι σήμερα θα συνομιλήσει με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Οδεύουμε προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιλύουμε διαφορές, ισχυροποιούμε την ταυτότητά μας. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις συνομιλίες με την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την άνοδο του στην εξουσία.
«Ποτέ άλλοτε δεν βρεθήκαμε τόσο κοντά στη λύση και η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη. Επιβεβαιώσαμε τη «Μακεδονική» γλώσσα, επιβεβαιώσαμε την ταυτότητά μας. Το θέμα δεν είναι εύκολο αλλά η «Μακεδονία» θέλει ηγέτες προκειμένου να προχωρήσει, όχι κούφιες λέξεις» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Όπως προανήγγειλε θα υπάρξει δημοψήφισμα για το θέμα του ονόματος στο οποίο οι πολίτες θα έχουν τον τελευταίο λόγο αφού πρώτα η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή των Σκοπίων με πλειοψηφία 61 βουλευτών.
«Αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που εξασφαλίζουν το μέλλον των «Μακεδόνων». Η «Μακεδονία» εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και επιλύουμε μια διαφορά 25 ετών που έχει παρασύρει προς τα κάτω τη χώρα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: