Κυριακή 20 Μαΐου 2018

ΕΡΤ: Ακόμα και ο ήρεμος Χατζηδάκης, αγανάκτησε


Κατά γενικήν ομολογία ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης, είναι ένα μετριοπαθές και πολιτισμένο άτομο. 
Ο πολιτικός του λόγος προδίδει άνθρωπο χαμηλών τόνων. 
Μάλιστα, δεν ζήτησε την ποινική δίωξη των δραστών του άνανδρου ξυλοδαρμού του που συνέβη πριν από επτά χρόνια.
Κι΄όμως αυτός ο άνθρωπος προχθές εξερράγη με αυτά που γίνονται στην ΕΡΤ...
με αφορμή τον τρόπο που τον αντιμετώπισε ο συντονιστής μιας συζήτησης στην οποία έπαιρνε και αυτός μέρος.
Τα γεγονότα είναι γνωστά, καθώς το σχετικό video κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Η χαρακτηριστικότερη φράση του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι πως η « η ΕΡΤ είναι παραμάγαζο του ΣΥΡΙΖΑ». Και μάλιστα τόνισε, πως αυτό που λέει, το λέει συνειδητά. Δεν ήταν μια στιγμιαία έκφραση θυμού.
Ολα όσο συμβαίνουν στο κρατικό κανάλι είναι εξοργιστικά. Ούτε επί ΥΕΝΕΔ δεν συνέβαιναν. Απίθανοι «τύποι» και «τύπισσες», λιβανίζουν του υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας συγχρόνως μιαν απροκάλυπτη φιλοκυβερνητική προπαγάνδα. Συναγωνίζονται την «Πράβντα».
Μα δεν καταλαβαίνουν πως έτσι ο προπαγανδιστικός λόγος τους λειτουργεί απωθητικά και αυτοί μένουν χωρίς κοινό; Δεν καταλαβαίνουν πως τελικά αυτά που υποστηρίζουν τα ακούνε μόνον οι ίδιοι και οι σύντροφοι τους; Δεν καταλαβαίνουν πως έτσι δικαιώνουν πανηγυρικά τον Α. Σαμαρά; Δεν καταλαβαίνουν πως επειδή προκαλούν, μεθαύριο αν θα μπεί το λουκέτο, το 90% του λαού θα το εγκρίνει γιατί θα κρίνει πως είναι αναγκαίο;
Υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο ο φανατισμός τους να τους εμποδίζει να δούν όλα αυτά. Να πιστεύουν δηλαδή πως κάνουν «αντικειμενική» δημοσιογραφία.
Υπάρχει και ένα άλλο ενδεχόμενο. Να θεωρούν πως η κομματική τους αφοσίωση τους επιβάλλει να κάνουν αυτά που κάνουν. Να πιστεύουν δηλαδή πως η ΕΡΤ, επειδή είναι στην ουσία ένας κρατικός μηχανισμός, πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του κόμματος.
Ας θυμούμαστε πάντα την φράση «έχουμε την κυβέρνηση, δεν έχουμε την εξουσία». Λοιπόν, σταδιακά την αναλαμβάνουν.
Κι όμως τόσο η ΕΡΤ όσο και η ΕΡΤ3 έχουν ένα αξιόλογο δημοσιογραφικό δυναμικό που έχει περιθωριοποιηθεί από τους εγκάθετους του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν δημοσιογράφοι, με εμπειρία, που γνωρίζουν άριστα την δουλειά τους και στους οποίους θα στηριχτεί, ελπίζω, η νέα κυβέρνηση για να τερματίσει αυτήν την εφιαλτική κατάσταση.
Να υπενθυμίσω στον αναγνώστη πως επί του «παλαιού καθεστώτος» εργάστηκαν στα κρατικά κανάλια, ο Τ.Κουίκ, o Βαξεβάνης, ο Κούλογλου, ο Λυριτζής, ο Αρβανίτης, η Καββαδία και πολλοί άλλοι. Και μάλιστα με υψηλότατες αμοιβές. Το «παλιό καθεστώς» άριστα έπραξε που δεν κοίταξε φρονήματα.
Τώρα, δυστυχώς, γυρίσαμε πολλές δεκαετίες πίσω. Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει δραστικές αποφάσεις, που ουσιαστικά θα δικαιώνουν την πολιτική του Α. Σαμαρά. Οι Συριζαίοι έχουν βοηθήσει πολύ σε αυτό.
Οταν ένας πράος άνθρωπος, όπως ο Κ. Χατζηδάκης, εκρήγνυται με αυτά που γίνονται στο κρατικό κανάλι, τότε η παρέμβαση θα πρέπει να είναι δραστική και αποτελεσματική.
Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία φορτώνεται ακόμα ένα πρόβλημα, δίπλα στα τόσα άλλα, που θα πρέπει να επιλύσει άμεσα, επαναφέροντας τον πλουραλιασμό και την ελευθερία της έκφρασης στα κρατικά κανάλια.
Αλλωστε, αυτά είναι ιδιοκτησία των πολιτών, που τα συντηρούν με την εισφορά τους.

Του Σάκη Μουμτζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: