Κυριακή 20 Μαΐου 2018

Ατακτη υποχώρηση μετά το σάλο για το «Μακεδονία του Ιλιντεν»;

Μετά την αρνητική υποδοχή που έτυχε η είδηση ότι η κυβέρνηση συζητά το Republika Ilidenska Makedonija και την απόρριψη του από όλες τις δυνάμεις, η κυβέρνηση υπαναχωρεί και τώρα δηλώνει ότι σταματά τις ειδικές συζητήσεις για την επιλογή του ονόματος , μέχρις ότου προηγηθούν οι άλλες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί.

Στην πράξη η αναφορά αυτή στην ανακοίνωση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού ,αλλάζει την διαδικασία που είχε επιλεγεί για... διαπραγμάτευση ορισμένων θεμάτων υπό μορφή πακέτων καθώς τελικά αποδείχθηκε λάθος το πάρε -δώσε, του erga omnes και συνταγματικών αλλαγών από την μια και της ίδιας της ονομασίας από την άλλη.
Ετσι ο κ. Ζαεφ έδειξε να αποδέχεται το erga omnes με αντάλλαγμα όμως να επιλέξει ο ίδιος το όνομα το οποίο σύμφωνα με την δική του επιχειρηματολογία θα μπορούσε να εξασφαλίσει την αποδοχή τού erga omnes και από την αντιπολίτευση. Και έτσι κατέληξε η διαπραγμάτευση αυτή το “Μακεδονία του Ιλιντεν”, που αποτελεί σύμβολο και σημαία του «μακεδονισμού» και ιστορική κληρονομιά του ίδιου του VMRO.
Με τον τρόπο αυτό όμως (παρά το ότι η ονομασία αυτή κόβει τον αλυτρωτισμό που αφορά την Αρχαία Μακεδονία και ακυρώνει την προσπάθεια εξαρχαϊσμού που είχε αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια κυρίως μετά την ανακάλυψη των Τάφων της Βεργίνας και την διακυβέρνηση Γκρουέφσκι) ουσιαστικά δίνονταν ελληνική σφραγίδα και νομιμοποίηση στον «μακεδονικό αλυτρωτισμό» όπως εκφράσθηκε με την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την διαρκή προσπάθεια από τότε για «απελευθέρωση των εδαφών της Μακεδονίας» και ίδρυση «Μακεδονικού κράτους».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού μετά τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς επισημαίνεται ότι διατηρείται η πάγια θέση, για σύνθετη ονομασία με ισχύ για όλες τις χρήσεις και απαραίτητη προϋπόθεση για Συνταγματική Αναθεώρηση , η οποία θα εξαλείψει κάθε μορφή αλυτρωτισμού, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης της Συνταγματικής Αναθεώρησης ως βασική προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: