Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Τριήμερη επίσκεψη και δηλώσεις Κώστα Καραμανλή στη Θράκη

Eπίσκεψη με σαφή πολιτική χροιά προγραμματίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο τριήμερο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να βρεθεί από αύριο Παρασκευή μέχρι την Κυριακή στον Εβρο, επισκεπτόμενος κατά σειρά και τους τρεις νομούς (Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης) της ακριτικής περιοχής.
Επισήμως, η επίσκεψη χαρακτηρίζεται «ιδιωτική». Επί της ουσίας όμως, όπως αναφέρει η Καθημερινή, έχει στοιχεία περιοδείας με σαφείς πολιτικές προεκτάσεις, αφού πραγματοποιείται σε μία περίοδο όπου οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες.
Ειδικά δε στη Θράκη, κυριαρχεί το θέμα της κράτησης των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων... στις φυλακές της Αδριανούπολης, αλλά και η μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών στα χερσαία σύνορα Ελλάδος – Τουρκίας.
Χωρίς να είναι γνωστό το ακριβές πρόγραμμά του, ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως την Παρασκευή θα βρεθεί στον νομό Εβρου, με τις πληροφορίες να λένε πως θα επισκεφθεί την περιοχή Δαδιά, που περιλαμβάνει περιοχές Natura.
Το Σάββατο θα ακολουθήσει ο νομός Ροδόπης και, τέλος, την Κυριακή, η Ξάνθη. Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τους κ. Ευρ. Στυλιανίδη και Αλ. Κοντό, που αμφότεροι είχαν υπουργικό χαρτοφυλάκιο κατά την πενταετία 2004-09.
Πηγές πέριξ του πρώην πρωθυπουργού επιβεβαίωναν πως η επίσκεψη αν και ιδιωτική έχει πολιτικό χαρακτήρα, καθώς «το ενδιαφέρον του Καραμανλή για τη Θράκη υπήρξε βασικό στοιχείο της περιόδου της πρωθυπουργίας του».
Χαρακτηριστικά, σημείωναν στην «Κ» μία σειρά από μέτρα που είχαν στόχο την αναβάθμιση της ευαίσθητης εθνικά περιοχής, όπως την πολιτική της «ισοπολιτείας και ισονομίας» που προέβλεπε ίσα δικαιώματα ανεξαρτήτως θρησκείας με στόχο την πλήρη ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας. Παράλληλα, η ένωση Ιωαννίνων – Αλεξανδρούπολης μέσω Εγνατίας Οδού και η ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων προς τα βουλγαρικά σύνορα υπήρξαν δύο έργα προς την ίδια κατεύθυνση, στην προσπάθεια «να καταστεί η Θράκη διεθνής ενεργειακός κόμβος».
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν στην εξίσωση την επέκταση των πανεπιστημιακών σχολών και στους τρεις νομούς μέσω της οποίας «επιτεύχθηκε η δημογραφική αναβάθμιση της περιοχής».
Τέλος, τονίζεται πως η επίσκεψη έχει προφανώς και τον χαρακτήρα συσπείρωσης στην περιοχή του Εβρου «υπέρ παρατάξεως και Κ. Μητσοτάκη», καθώς στις τελευταίες εκλογές η Ν.Δ. τερμάτισε δεύτερη στους δύο από τους τρεις νομούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: