Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Αλ. Τσίπρας: «Καθαρή» έξοδος - Ευ. Τσακαλώτος: «Προσοχή κίνδυνος»

Ένα άτυπο debate μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου πραγματοποιήθηκε, χθες, αναδεικνύοντας τις διαφορετικές γραμμές που επικρατούν στην κυβέρνηση αλλά και την απόσταση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους.
Παράλληλα, η χθεσινή ανταλλαγή μηνυμάτων επανέφερε στο προσκήνιο τις πληροφορίες που φέρουν τους δύο άνδρες να βρίσκονται σε αντίθετη πορεία, με τον Πρωθυπουργό να επιδιώκει...
την επικοινωνιακή εκμετάλλευση της ημερολογιακής λήξης του Μνημονίου, κάνοντας αναφορές και αφήνοντας κεκαλυμμένες υποσχέσεις για παροχές. Τακτική που ακολουθούν και βουλευτές της πλειοψηφίας οι οποίοι ήδη κάνουν λόγο για αυξήσεις μισθών επιδόματα ακόμη και διαπραγματεύσεις ώστε να μην ισχύσει η μείωση των συντάξεων από την 1-1-2019.
Από την άλλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζοντας πως οι δανειστές και κυρίως οι αγορές δεν θα επιτρέψουν τον οποιονδήποτε εκτροχιασμό της οικονομίας και θα αντιδράσουν άμεσα με δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα, στην περίπτωση που επιχειρηθεί η εκμετάλλευση της λήξης του μνημονίου, εμφανίζεται να φωνάζει προς όλους να προσέχουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν, μεταξύ αυτών και συνομιλητές του, πως δεν προτίθεται να παίξει τον ρόλο της Ιφιγένειας στην περίπτωση που η κατάσταση ξεφύγει. Φοβάται άλλωστε πως θα του επιρρίψουν ευθύνες για τις συμφωνίες που έχει κάνει.
Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, με έναν εύσχημο τρόπο. Δηλαδή δηλώνοντας πως έκλεισε τον κύκλο του με τη λήξη του μνημονίου και να απεγκλωβιστεί. Μένει πάντα ανοιχτό και το ενδεχόμενο να βρει ευκαιρία και να απομακρυνθεί εάν ο Πρωθυπουργός επιλέξει να κάνει ανασχηματισμό, όπως έχει ήδη ακουστεί, τον Ιούνιο, ανεξάρτητα αν οδηγήσει τη χώρας σε εκλογές το Φθινόπωρο.
Μια προσεκτική καταγραφή των όσων είπε κυρίως στη Λήμνο ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό στο “Κόκκινο” ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρκεί για να διαπιστωθεί ότι ο άτυπος επικεφαλής της ομάδας των 53+ (οι οποίοι συνεχίζουν να ασκούν έντονη κριτική στις πολιτικές στον τομέα της οικονομίας) δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του πρώτου σχετικά με την επόμενη των μνημονίων ημέρα.
Είναι ενδεικτικό ότι την ώρα που ο Πρωθυπουργός μιλούσε για μια ακόμη φορά για «καθαρή έξοδο» σημειώνοντας πως «Στο τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα βγαίνει αυτοδύναμη και καθαρά από μια πολύ δύσκολη περιπέτεια», ο υπουργός Οικονομικών δήλωνε με σαφήνεια ότι οι αγορές αλλά και οι Ευρωπαίοι «δεν θα επιτρέψουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό» μετά τα μνημόνια.
«Περάσαμε οκτώ δύσκολα χρόνια και τώρα βρισκόμαστε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως «Πλέον κανείς δεν μπορεί να μας επιβάλει τι θα κάνουμε, διότι μπορούμε μόνοι μας να σταθούμε στα πόδια μας, χάρη στις δικές μας δυνάμεις» για να... απαντήσει ο Ευκλείδη Τσακαλώτος ότι οι θεσμοί θα έρχονται 4 φορές το χρόνο για να παρακολουθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα ενώ θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
Είπε και άλλα ο υπουργός Οικονομικών ζητώντας να μην υπάρχουν πανηγυρισμοί εν όψει της ολοκλήρωσης του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018 συνιστώντας προσοχή σε όλους σχετικά με την παροχολογία και τις υποσχέσεις. «Δεν θα πούμε τον Οκτώβριο θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό» ήταν το σαφές μήνυμα προς Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακόμη πιο σαφές ήταν αυτό προς τους Βουλευτές του κόμματος που είχαν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με το ενδεχόμενο να γίνουν εκλογές μετά το «κόψιμο» των συντάξεων.
«Να δώσω και ένα δίκιο στο ΔΝΤ» είπε ο υπουργός «ότι στην αρχή τους έλεγα ότι δεν μπορεί να κόψετε τις συντάξεις γιατί η θεία ή η γιαγιά βοηθάει από τη σύνταξή της το εγγόνι και το ανίψι, και το ΔΝΤ είπε πως πρέπει να φτιάξετε και ένα κοινωνικό κράτος, να είναι η σύνταξη της γιαγιάς και όχι να πληρώνει το ενοίκιο του παιδιού. Η γραμμή μας ήταν να μην κόψουμε τις συντάξεις, αλλά σταδιακά προσπαθήσαμε να κτίσουμε ένα κοινωνικό κράτος, επίδομα παιδιών κλπ, άρα πρέπει να κοιτάξουμε όλη την εικόνα. Βεβαίως έχουν κοπεί και πολύ παραπάνω από ό,τι πρέπει, αλλά δεν μπορούμε να ξοδεύουμε όσο άλλες χώρες πιο πλούσιες από εμάς…».

Του Τάσου Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: