Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Η αμηχανία του Μαξίμου μπροστά στην πρόταση Μητσοτάκη περί «δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού»

Τελικά η σιωπή του Μεγάρου Μαξίμου ήταν περισσότερο εκκωφαντική από όσο κάποιος θα περίμενε, μετά την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ταυτόχρονη ψήφιση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από την μία και το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ειδικά της Β΄ Αθήνας, από την άλλη. 
Μετά από σχεδόν 36 ώρες μετά την συνέντευξη του κ.Μητσοτάκη στο Βήμα της Κυριακής το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε...
επίσημη ανακοίνωση-απάντηση, η οποία πέταξε την μπάλα στην εξέδρα.
Τυχαίο γεγονός ή αδυναμία ανεύρεσης κυβερνητικής «γραμμής»; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το τι πραγματικά συνέβη στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου και κανείς δε θέλησε να τοποθετηθεί επί της γαλάζιας πρότασης.
Η στάση όμως που κρατά ο κ.Τσίπρας μπορεί εύλογα να ερμηνευθεί ως μία αμυντική στάση, που προήλθε ως αποτέλεσμα ενός αιφνιδιασμού. 
Η παντελής απουσία κυβερνητικής θέσης σχετικά με την πρόταση Μητσοτάκη φαίνεται πως για ορισμένους έχει συγκεκριμένη αιτία. Πληροφορίες θέλουν την κυβερνητική πλειοψηφία να έχει έρθει σε δύσκολη θέση εξαιτίας της μεγάλης σαφήνειας που περιείχε η πρόταση στο τεχνικό της κομμάτι και ειδικά στο θέμα των εκλογικών καταλόγων.

Η πρόταση της ΝΔ για δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, αφορά μόνο όσους είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, οι οποίοι θα προσέρχονται σε πρεσβείες και προξενεία και θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας χωρίς σταυρό. Οι ψήφοι θα προσμετρώνται στην Επικράτεια και είναι υπόθεση των κομμάτων αν θέλουν να εντάξουν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας πρόσωπα από την ομογένεια. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα καταρτιστούν όπως για τους ετεροδημότες και σε τρεις μήνες, υπολογίζουν στη ΝΔ, μπορεί να είναι έτοιμοι.
Με αυτό το απολύτως συγκεκριμένο σκεπτικό πως μπορεί να αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή καλύτερα το οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα στους ομογενείς την παροχή ψήφου; 
Με άλλα λόγια το θέμα της ψήφου, βάση της πρότασης, αποτελεί μόνο ζήτημα «χωροταξικό» και όχι ουσίας.
Δεν απαιτούνται νέοι κατάλογοι, ούτε διπλοεγγραφές. Αφορά όλους όσοι σε θεωρητικό επίπεδο θα μπορούσαν να πάρουν το αεροπλάνο και να έρθουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Τόσο απλά...
Γιατί λοιπόν σε αυτό το τόσο «απλό» σκεπτικό ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι; 
Ή μάλλον αρνείται να μιλήσει ξεκάθαρα; Όπως κάποιοι υποστηρίζουν πιθανή ψήφος των ομογενών θα επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ της ΝΔ.

Το αν ο παραπάνω ισχυρισμός ισχύει, μένει ασφαλώς να αποδειχθεί στο μέλλον.

Η κυβέρνηση λοιπόν αντί ουσιαστικής απάντησης προχώρησε σε μία κίνηση τακτικού αντιπερισπασμού, μέσω του αρμόδιου υπουργού. Ο Πάνος Σκουρλέτης έστειλε επιστολή προς τα πολιτικά κόμματα της Βουλής πλην της Χρυσής Αυγής σχετικά με την κατάτμηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Η πρόσκληση απεστάλη προς τα Κοινοβουλευτικά Πολιτικά Κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής, τα οποία προσκαλούνται την Πέμπτη στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε διακομματική συνάντηση εργασίας, με σκοπό την παρουσίαση της σχετικής πρότασης που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση, για την κατάτμηση των πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως η Αττική («υπόλοιπο») και η Β’ Αθηνών, όπως αναφέρει η επιστολή.

Με την επιστολή αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία θέλησε εμφανώς από την μία να κερδίσει χρόνο προκειμένου να αναζητήσει τη θέση της και από την άλλη να παίξει για μία ακόμα φορά το «παιχνίδι» των καθυστερήσεων. Παρόλα αυτά το ερώτημα παραμένει: Τι αφορά περισσότερο την κοινωνία και τι θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για μία εκλεγμένη κυβέρνηση; Το πώς θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα πολίτες που μένουν εκτός της χώρας ή το πώς θα μπει τάξη στο όντως άναρχο τοπίο μιας αχανούς περιφέρειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Και τα δύο προφανώς είναι η εύκολη απάντηση. Σε όλα τα ζητήματα όμως υπάρχει ιεράρχηση και η δημοκρατική έκφραση μιας κοινωνίας θα πρέπει να βρίσκεται ψηλά σε αυτή....

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: