Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Πολλοί είχαν ειρωνευτεί το «Ερχόμαστε»... Τώρα όμως το κατάλαβαν και έχουν να δουν πολλά ακόμη!

Οι μίζεροι θα αλλάξουν, τους «άρρωστους» θα τους ξεβράσει...Ο Μάριος Τριβιζάς γράφει για τις μαγικές μέρες που ζει η ΑΕΚ, για την στάση της όλη τη σεζόν που δικαιώθηκε πλήρως και για την ξεκάθαρα λάθος... μετάφραση των δηλώσεων του Μελισσανίδη.
"Οι μίζεροι θα αλλάξουν, τους «άρρωστους» θα τους ξεβράσει..."
Ζούμε ωραίες στιγμές... 
Η αποστολή της ΑΕΚ «έφτασε» στη Κέρκυρα, για το προτελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος και όλοι ασχολούνται με τον τελικό του κυπέλλου. Όχι γιατί το πρωτάθλημα χάθηκε από τον... Δεκέμβρη και υπάρχει η ευκαιρία να σωθεί η χρονιά, αλλά επειδή η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα νωρίτερα και πλέον θέλει με την κατάκτηση (και) του κυπέλλου να βάλει το... κερασάκι σε μια μαγική σεζόν.
Σε μια σεζόν επιστέγασμα της επιστροφής της ΑΕΚ σε ρόλο απόλυτης πρωταγωνίστριας στο ελληνικό ποδόσφαιρο... Πολλοί είχαν ειρωνευτεί το «Ερχόμαστε», που σε κάποιο βαθμό και ως παρηγοριά είχε γραφτεί στο πούλμαν. Όμως, κλείνοντας τρία χρόνια από τη μέρα που επέστρεψε, η ομάδα έχει κατακτήσει δύο τίτλους (κύπελλο με το «καλημέρα» απέναντι στον Ολυμπιακό και πρωτάθλημα μετά από 24 χρόνια), επέστρεψε σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, με πρόκριση μάλιστα στους 32 του Europa League, έχει τρεις διαδοχικές συμμετοχές σε τελικούς κυπέλλου και έχει μπροστά της την προοπτική να κάνει το 3 στα 3 (τρεις τίτλους σε τρία χρόνια), αν κάνει νταμπλ μετά από 40 ολόκληρα χρόνια.

Σε αυτό το διάστημα, μάλιστα, τον Ολυμπιακό (που μαζί με τον Παναθηναϊκό είναι οι παραδοσιακοί της αντίπαλοι), ο οποίος αντιμετώπισε αυτή την προσπάθεια με ειρωνεία και έκανε προσπάθεια για την πλήρη απαξίωσή της, τον έκανε κανονικό πελάτη. Με μεγάλες νίκες στο πρωτάθλημα και μεγάλες προκρίσεις στο κύπελλο. Εντός και εκτός έδρας. Με κυριαρχία από την αρχή ή και με ανεπανάληπτες ανατροπές. Με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο...

Σίγουρα τον απολογισμό τον κάνεις στο τέλος και εκκρεμεί ένας τελικός κυπέλλου, όμως είπαμε: αυτό είναι το κερασάκι. Μπορεί κάποιοι να θέλουν να περάσουν ότι αυτό το ματς θα δείξει ποια ήταν η καλύτερη ομάδα ή κάποιοι να λένε ότι πρέπει η ΑΕΚ να δώσει... απαντήσεις(!), όμως στην πραγματικότητα ο τελικός στις 12 Μαΐου θα αναδείξει απλά την καλύτερη ομάδα... της 12ης Μαΐου. Η καλύτερη ομάδα της σεζόν έχει ήδη αναδειχθεί. Πήρε το πρωτάθλημα, έφτασε στον τελικό του κυπέλλου, έδειξε απίστευτη σταθερότητα παίζοντας για πρώτη φορά σε τρεις διοργανώσεις, έκανε μια εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη, που θα μπορούσε να είναι και καλύτερη και χάρισε στον κόσμο της αμέτρητες μαγικές στιγμές...

Ο κόσμος της ΑΕΚ έχει ήδη βιώσει πράγματα για τα οποία περίμενε πολλά χρόνια. Του άξιζε με όσα έχει περάσει. Άξιζε ακόμη και σε αυτούς που είναι λίγο... μίζεροι γιατί είχαν μάθει στη μιζέρια και δεν είναι εύκολο να... γυρίζουν το κουμπί από τη μια μέρα στην άλλη. Δεν θα αναφερθώ καν σε σχόλια που είχαμε διαβάσει από ΑΕΚτζήδες για αυτή την ομάδα (η οποία πέτυχε αυτά που πέτυχε) το περασμένο καλοκαίρι. Ας το ξεχάσουμε.

Θα σταθώ σε κάτι άλλο. Έγινε γνωστή μια ενδιαφέρουσα είδηση: το γεγονός ότι κατόπιν παραίνεσης της ΚΕΔ η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ κάλεσε σε απολογία όλες της ομάδες που είχαν εκδώσει μέσα στη σεζόν ανακοινώσεις κατά της διαιτησίας. Και κλήθηκαν 15 ΠΑΕ! Το είχαν κάνει όλες, εκτός από μια, την ΑΕΚ. Η ΑΕΚ πήρε την απόφαση να πορευτεί με μια συγκεκριμένη επικοινωνιακή πολιτική χαμηλών τόνων και έμεινε πιστή μέχρι τέλος σε αυτή. Δεν παρέκκλινε ούτε στιγμή.

Δεν θυμάμαι, λοιπόν, πόσες φορές μέσα στη σεζόν είχα διαβάσει σχόλια από οπαδούς της ΑΕΚ που έβλεπαν... ύποπτα πράγματα πίσω από αυτή τη στάση. Πολλοί έγραφαν και στα ίσα ότι «το έχει δώσει το πρωτάθλημα ο Μελισσανίδης γι' αυτό η ΑΕΚ δεν μιλάει». Κάποιοι ήταν πιο προχωρημένοι και ανακάλυψαν ότι «ο Μελισσανίδης έχει πάρει από την κυβέρνηση το γήπεδο και ο Σαββίδης το πρωτάθλημα».

Ορισμένοι από όλους αυτούς είναι απλά αρρωστημένα μυαλά που η ΑΕΚ της νέας εποχής σιγά σιγά θα τους ξεβράσει. Όμως, υπάρχει και κόσμος που απλά ήταν μπερδεμένος. Αυτός ο κόσμος, με την εξέλιξη που είχαν τα πράγματα, απλά θα πρέπει να σκεφτεί ότι σε αυτή την ομάδα και σε αυτή τη διοίκηση αξίζει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη. Και ακόμη και όταν κάτι... δε του κολλάει, να σκέφτεται ότι μάλλον αυτή ξέρει καλύτερα.

Επιστρέφοντας στην είδηση της κλήσης σε απολογία όλων των ομάδων πλην της ΑΕΚ, αποτελεί και μια εξήγηση για το γεγονός ότι στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος η συντριπτική πλειοψηφία του φίλαθλου κόσμου προτιμούσε να το πάρει η ΑΕΚ ή την έβλεπε με μεγαλύτερη συμπάθεια. Γιατί διεκδίκησε τον τίτλο με έναν τρόπο που δεν προκάλεσε. Χωρίς ακραίες φωνές και με μια επικοινωνιακή πολιτική που την δικαίωσε πλήρως.

Όταν βγήκε το θέμα με τις κλήσεις για τις ανακοινώσεις, διάβασα πολλά θετικά σχόλια στα σάιτ και στα social media για τον Ανδρέα Δημάτο. Η διαδρομή του είναι μακρά και ως εκ τούτου ο χαρακτήρας του γνωστός, οπότε δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά, γιατί δεν νομίζω να περίμενε κανείς από αυτόν κάτι... διαφορετικό. Σίγουρα η γραμμή μιας ομάδας ορίζεται από τη διοίκηση, όμως και ο διευθυντής επικοινωνίας που επιλέγει κάθε ομάδας δείχνει πολλά.

Παρεμπιπτόντως, επειδή εσχάτως συζητήθηκαν οι δηλώσεις του Μελισσανίδη για τους «Μάο – Μάο» και κάποιοι προσπάθησαν να τους δώσουν ερμηνείες και διαστάσεις που δεν είχαν, και το αφεντικό της ΑΕΚ δεν έκανε... εμπρηστικές τοποθετήσεις μέσα στη σεζόν. Κάποιοι προσπαθούν να σταθούν στις τελευταίες. Έχω γράψει ότι θα μπορούσε να τις αποφύγει, αλλά έχουμε να κάνουμε με δηλώσεις μετά από μια νίκη τίτλου που η ομάδα τη χάρηκε... μισή, επειδή εκείνη τη στιγμή δεν είχε βγει μια απόφαση που θα έπρεπε να έχει βγει μέρες πριν και με κάποιους να κυκλοφορούν απίστευτα σενάρια για πράγματα που για όλες τις πολιτισμένες χώρες είναι αυτονόητα.

Ας δούμε, όμως ακριβώς λέξη προς λέξη τις δηλώσεις του: «Αυτά να τα πείτε εσείς οι δημοσιογράφοι. Είναι αστεία πράγματα, μετά από 30-40 μέρες και να μην έχουν βγάλει ακόμη τις αποφάσεις. Τι ανησυχία να υπάρχει; Θα τρελαθούμε τελείως; Ούτε στους Μάου – Μάου. Στους Μάου – Μάου! Η ΑΕΚ μπήκε μέσα να παίξει μπάλα και μπήκανε μέσα και το διακόψανε. Μόνο Μάου – Μάου... Αν είναι ανθρωποφάγοι και Μάου – Μάου ας τολμήσουν (σ.σ.: να αλλάξουν την απόφαση)».

Σε εμένα είναι εμφανέστατο ότι η στόχευση των δηλώσεων ήταν να καταδείξει τον έντονο εκνευρισμό του για το γεγονός ότι δεν είχε βγει ακόμη η απόφαση και τα βέλη του πήγαιναν στα όργανα του ποδοσφαίρου, λέγοντας ουσιαστικά ότι μόνο στους... Μάο – Μάο θα μπορούσε να αλλάξει η απόφαση. Έστω ότι κάποιοι το εκλαμβάνουν ότι ο χαρακτηρισμός πήγαινε και σε αυτούς που μπήκαν και διέκοψαν το ματς (αν και δεν βγάζουν αυτοί απόφαση, για να την αλλάξουν), αλλά από που προκύπτει ότι αφορούσαν τον κόσμο του ΠΑΟΚ; Ας μου εξηγήσει κάποιος. Μάλιστα, στις δηλώσεις που είχε κάνει στο ματς με τον Παναθηναϊκό, το αμέσως επόμενο του αγώνα με τον ΠΑΟΚ, σε αυτές που έμεινε το... δίχτυ κομμωτηρίου, είχε χαρακτηρίσει όσα πρωτοφανή έγιναν στην Τούμπα απλά ως «μια κακή στιγμή για τον ΠΑΟΚ».

Τέλος πάντων... Αυτό που έχει σημασία τη δεδομένη στιγμή είναι να πέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Έρχεται ένας τελικός κυπέλλου που ίσως αποδειχθεί ο κρισιμότερος στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η κατάκτηση του τροπαίου δεν θα αλλάξει την ιστορία ούτε της ΑΕΚ, ούτε του ΠΑΟΚ. Όμως, το σενάριο μιας επανάληψης τελικού του Βόλου, θα μπορούσε να δώσει δραματική τροπή στην ιστορία του ποδοσφαίρου της χώρας. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι.

Υ.Γ.: Πώς αλλάζουν οι καιροί... Η ομάδα των επενδύσεων, που όλες τις υπόλοιπες... δε τις έβλεπε με τους παιχταράδες που είχε, διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες ότι θέλει... τη μισή ΑΕΚ. Τον Λάζαρο, τον Βράνιες, ακόμη και τον τρίτο της τερματοφύλακα (Ανέστη). Λογικό το βρίσκω. Κι ο Γιούσης με τη ματσάρα που έκανε στην Καλλιθέα, θέση στα εξτρέμ του Ολυμπιακού έβρισκε για πλάκα.

Υ.Γ.2: Το θέμα που έγραψαν τα «Παραπολιτικά» για τα Σπάτα είναι γνωστό σε μεγάλο βαθμό και αφορά την μετάβαση από τον Νίκο Νοτιά στην επόμενη κατάσταση. Στην ΑΕΚ δεν υπάρχει καμία... ανησυχία, αλλά αντίθετα η βεβαιότητα πως η ομάδα θα μείνει σε αυτό το προπονητήριο για πολλά χρόνια ακόμη. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει σε αυτό τα τελευταία χρόνια είναι η μεγαλύτερη απόδειξη
.

Μάριος Τριβιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: