Δευτέρα 2 Απριλίου 2018

«Όχι» Μητσοτάκη στην... πρόταση συνενοχής του Τσίπρα για το Σκοπιανό

Χρειάστηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ 90 μέρες διαπραγματεύσεων και αλλεπάλληλων συναντήσεων μεταξύ των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, για να θεωρήσει η κυβέρνηση πως ήρθε η ώρα της ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων.
Ελάχιστα είναι τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα για το επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των δύο χωρών, το ίδιο και για...
τα αποτελέσματα. Παρ' όλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα έπρεπε να είχε βάλει νωρίτερα στο “παιχνίδι” την αντιπολίτευση και μάλιστα την αξιωματική, επιδιώκοντας τη δημιουργία ενός εθνικού μετώπου.
Στην ΝΔ εκτιμούν ότι “κάποιο λάκκο έχει η φάβα” και γι' αυτό ξαφνικά ο κ. Κοτζιάς αποφάσισε να προχωρήσει σε κατ' ιδίαν ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, την ώρα μάλιστα που η γειτονική χώρα αρνείται να αναθεωρήσει το Σύνταγμά της, αφαιρώντας τις όποιες αλυτρωτικές διατάξεις.
 “Είναι τουλάχιστον γελοίο, μια ανεύθυνη κυβέρνηση, να αναζητά συνενόχους στην αντιπολίτευση για τη διαφαινόμενη διπλωματική αποτυχία της” τόνισε στο liberal.gr συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη, αποτυπώνοντας με τον τρόπο αυτό το κλίμα δυσπιστίας που επικρατεί στην Πειραιώς. Την ίδια ώρα πάντως δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς την αντίφαση που κυριαρχεί εντός της κυβέρνησης, που διαμορφώνεται όσον αφορά στην πορεία διαπραγμάτευσης με τα Σκόπια.
Από την μία πλευρά βρίσκεται ο κ. Τσίπρας μαζί με τον κ. Κοτζιά που επιμένουν να κινούνται στην λογική της σύνθετης ονομασίας με τον όρο “Μακεδονία και στην εντελώς αντίθετη πλευρά ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ , οι οποίοι επιμένουν στο να μην περιέχεται ο όρος “Μακεδονία”. 
Με φόντο τον εσωτερικό αυτό ενδοκυβερνητικό διχασμό, ο υπουργός των εξωτερικών αρχίζει κύκλο επαφών με τα υπόλοιπα κόμματα. 
Την ώρα δηλαδή που εκκρεμεί εντός της κυβέρνησης το ζήτημα της κοινής στάσης, ο κ.Κοτζιάς επιδιώκει συναίνεση με τους υπόλοιπους κομματικούς σχηματισμούς. Μάλλον κάτι δεν πάει καλά, τουλάχιστον ως προς την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στην ΝΔ χαρακτηρίζουν “ακατανόητη” την αισιοδοξία του υπουργού εξωτερικών ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων, ειδικά μετά τη δήλωση του Σκοπιανού υπουργού εξωτερικών πως «όσο προχωράμε μπροστά, τόσο και συναντάμε πιο δύσκολα θέματα». Συνεργάτες μάλιστα του προέδρου της ΝΔ θέτουν μία σειρά ερωτημάτων που χρήζουν, όπως λένε, άμεσης απάντησης:
“Ποιός επιθυμεί περισσότερο τη λύση; Η Ελλάδα που θα έπρεπε να κινείται με πιο αργούς ρυθμούς προκειμένου να διασφαλίσει την αλλαγή του Σκοπιανού Συντάγματος ή η ΠΓΔΜ που επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ; 
Τι είδους διαπραγματευτική τακτική είναι αυτή που θέλει την Ελλάδα πιο αισιόδοξη και την ΠΓΔΜ να επιρρίπτει ήδη στην Ελλάδα εμμέσως πλην σαφώς το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο;
Σε κάθε στην ΝΔ επιμένουν να επιλέγουν την θεσμική οδό ενημέρωσης ειδικά για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
“Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είχε και δεν έχει καμιά αντίρρηση να ενημερωθεί για οποιοδήποτε εθνικό θέμα, αλλά αυτό μπορεί να γίνει από τον πρωθυπουργό” τονίζουν αρμόδιες πηγές και παραπέμπουν στην επικείμενη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον αρμόδιο τομεάρχη εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργο Κουμουτσάκο.

Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: