Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Το κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ με τον ΕΝΦΙΑ και πώς η ΝΔ θα τον μειώσει

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο ΕΝΦΙΑ υπήρξε ένα από τα θέματα που κόστισαν εκλογικά στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της γνωστής τακτικής της κατάργησης του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο είχε υποσχεθεί την κατάργησή του. 
Ο σημερινός πρωθυπουργός μάλιστα το είχε ο ίδιος ξεκαθαρίσει. «Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος άδικος, δεν διορθώνεται, καταργείται», είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας...
ο οποίος αντί να τον καταργήσει, τον αύξησε μέσα από την άνοδο των συντελεστών στο συμπληρωματικό φόρο και τη μείωση του αφορολόγητου από τις 300.000 στις 200.000 ευρώ.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ αποτέλεσε έναν φόρο που είχε ευθεία αναφορά στην λεγόμενη μεσαία τάξη, χτυπώντας το ευαίσθητο σημείο του Ελληνα. Την ιδιοκτησία ή αλλιώς το «κεραμίδι», το οποίο οι περισσότεροι στη χώρα μας έδωσαν αγώνα για να το αποκτήσουν. 
Με άλλα λόγια λοιπόν η κατάργηση ή έστω η μείωσή του θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εκλογικό όπλο για όποιο πολιτικό κόμμα το κάνει πράξη.
Και σε αυτή την περίπτωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιχείρησε να λαϊκίσει, αν και θα μπορούσε με εύκολο τρόπο να το κάνει. Αντί λοιπόν να βάλει σε κεντρικό σημείο των προεκλογικών του εξαγγελιών την κατάργηση του φόρου, όπως το είχε κάνει η σημερινή κυβέρνηση όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να προσεγγίσει το θέμα με πιο ρεαλιστική διάθεση. 
Από την μία δεσμεύθηκε για μείωση του κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια και από την άλλη ενέταξε την μείωση αυτή σε ένα ευρύτερο πλέγμα μέτρων, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα για την οικονομία συνολικά.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε στη δημοσιοποίηση συγκεκριμένων μέτρων όχι μόνο για τον ΕΝΦΙΑ αλλά για την αγορά ακινήτων συνολικά:
– Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% με εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
– Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομικές δραστηριότητες για τρία χρόνια, για να στηριχθεί η αγορά ακινήτων.
– Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.
– Έκπτωση φόρου 40% έως 50% για εργασίες ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης ακινήτων, με ειδική μέριμνα για τα φτωχότερα νοικοκυριά και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
– Απλοποίηση των μεταβιβάσεων και μείωση των δικαιολογητικών για τη μεταβίβαση ακινήτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα απαιτούνται 23 δικαιολογητικά, ο στόχος μας είναι, να μειωθούν άμεσα στο ένα τρίτο και σταδιακά να είναι διαθέσιμα όλα ηλεκτρονικά.
– Ενίσχυση των φορολογικών κινήτρων για την απόκτηση ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα από πολίτες άλλων κρατών.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει τα στελέχη της Πειραιώς, με την «γαλάζια» πρόταση ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό θα μειωθεί στα 350 € από 500 € περίπου το 2017.
Η δημοσιοποίηση της δέσμης μέτρων για την αγορά ακινήτων ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο βήμα ενός συνολικότερου σχεδίου το οποίο επεξεργάζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με άξονα τη βελτίωση της σκληρής καθημερινότητας των πολιτών. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα ακολουθήσουν και άλλες στοχευμένες κινήσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Φωτογραφία: Intimenews

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: