Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Μήπως εξυπηρετεί τον Τσίπρα η χαώδης κατάσταση στα Εθνικά;

Η κατάσταση στα Εθνικά θέματα είναι χαώδης. 
Σε έξαρση τα ελληνοτουρκικά, στο τραπέζι το Σκοπιανό, ενώ η συγκυβέρνηση άνοιξε και συζήτηση αναγνωρίζοντας διαφορές με την Αλβανία.
Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται επί σειρά μηνών να μην απαντά στον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των 8 τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, να ζητεί χαμηλούς τόνους έναντι των προκλήσεων που μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας, αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Και...
ξαφνικά απαντά σε υψηλούς τόνους με μια φρασεολογία που σίγουρα δεν έχει σχέσει με ανακοινώσεις από το γραφείο Τύπου ενός πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντας τον Ερντογάν, Σουλτάνο.


Στο Σκοπιανό εμφανίζεται αποφασισμένος, από τη μια πλευρά να κλείσει το θέμα. Κλείνει όμως και το μάτι τόσο στον Πάνο Καμμένο όσο και σε άλλους αφήνοντας να διαρρεύσει ότι πρόταση για την ονομασία δεν θα έλθει στη Βουλή, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, εξ αιτίας της άρνησης των Σκοπιανών να δεχθούν αλλαγές στο Σύνταγμα τους. Και πάλι όμως εμφανίζεται, διά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, να διαθέτει και εναλλακτικές προτάσεις και να φέρνει στη Βουλή μια συμφωνία που θα προβλέπει δεσμεύσεις έναντι διεθνών οργανισμών για μελλοντικές αλλαγές στο σύνταγμα της γείτονας. 
Σε ό,τι αφορά το θέμα της Αλβανίας προκάλεσε ένα νέο κύκλο διεκδικήσεων από την πλευρά μιας χώρας που εκτρέφει τον αλυτρωτισμό και θέτει μονίμως ζήτημα τσάμηδων.

Και μέσα σε όλα αυτά ζητά συναινέσεις, επικρίνει την αντιπολίτευση που δεν τον ...βοηθά, ενώ την ίδια στιγμή πολώνει το κλίμα και επιδιώκει τον διχασμό, κλείνοντας όμως το μάτι στην κεντροαριστερά με την οποία όμως δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να συνεργαστεί έχοντας βολευτεί απίστευτα με τον Πάνο Καμμένο και την μέχρι σήμερα αμέριστη στήριξή του και συμπεριφορά του.

Συμπεριφορά που εξυπηρετεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Ο Πάνος Καμμένος φωνάζει για τα Σκόπια. Αρνείται, όπως τουλάχιστον δηλώνει, να δεχτεί τον όρο Μακεδονία, και απειλεί πως θα καταψηφίσει αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Έτσι τα μάτια στρέφονται στη συγκυβέρνηση και στη διγλωσσία που δημιουργεί κάποια δεδομένα.

Εξαφανισμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Πάνος Καμμένος, με αφορμή την υπόθεση της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών επανεμφανίσθηκε το τελευταίο διάστημα και αφού συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα επιτέθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηρίζοντας τον “τρελό” και κατέγραψε εμμέσως πλην σαφώς ως «παράπλευρες απώλειες» τους δύο στρατιωτικούς που παραμένουν φυλακισμένοι, κάνοντας λόγο για παρατεταμένη, ίσως και για 15 χρόνια, κράτηση ρίχνοντας νερό στο μύλο της τουρκικής προκλητικότητας.

Μέχρι την Κυριακή το βράδυ μάλιστα πολύ έθεταν θέμα διγλωσσίας και για τα ελληνοτουρκικά, ενώ πολλοί μιλούν ακόμη για κόντρες μεταξύ υπουργού Εθνικής Άμυνας και υπουργού Εξωτερικών. Η ανησυχία έκδηλη. 

Όμως σε όλα αυτά υπάρχει ένα ερώτημα. Δεν τα βλέπει όλα αυτά ο Πρωθυπουργός; Η απάντηση ίσως είναι πιο απλή από το ότι δεν τα βλέπει, δεν τα κατανοεί ή δεν μπορεί να τα χειριστεί. Ίσως η απάντηση είναι ότι εκτρέφει όλα αυτά τα φαινόμενα. Την προς τα έξω διγλωσσία, την ανυπαρξία κοινής γραμμής σε όλα και για όλα. Αφενός διότι βολεύει τους δύο εταίρους ως προς το κοινό στο οποίο απευθύνονται αφετέρου διότι η χαώδης κατάσταση εξυπηρετεί.

Πως εξυπηρετεί; Πολύ απλά. Ποιος ασχολείται σήμερα με την οικονομία; Ποιος παρακολουθεί την πορεία της 4ης αξιολόγησης; ποιος δίνει σημασία στις χιλιάδες προσλήψεις που είναι σε εξέλιξη; ποιος ασχολείται με τους δεκάδες κομματικούς διορισμούς σε θέσεις ευθύνης και το ρεσάλτο στο κράτος;

Άλλωστε οι καταγγελίες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για όλα αυτά μένουν στο περιθώριο αφού κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό τα παραπάνω.

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» είχε πει ο Μάο και από ότι φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας το είχε ακούσει και το ενστερνίστηκε στην πορεία αν και δεν ανήκε στους... Μαοϊκούς. Είναι ενδεικτικό ότι το 2016, στο ταξίδι της επιστροφής από την επίσημη επίσκεψη στην Κίνα και μιλώντας στους δημοσιογράφους το είχε αναφέρει. Και το είχε αναφέρει με αφορμή το χαρτί της αλλαγής του εκλογικού νόμου που είχε ρίξει τότε στο τραπέζι και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία είχε επικεντρωθεί σε εκείνη την ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα.

Βέβαια ο Μάο είχε κάνει τη σχετική αναφορά στο πλαίσιο της αναταραχής που δημιουργούν οι ριζικές αλλαγές και η υποτιθέμενη τότε δημιουργία κάτι καινούριου και προοδευτικού, το οποίο όλοι γνωρίζουν τι προκάλεσε στην Κίνα στο παρελθόν.

Ο φιλοξενούμενος στο Μέγαρο Μαξίμου (δεν είναι ένοικος όπως δεν είναι κανείς πρωθυπουργός αφού αν μη τι άλλο δεν πληρώνουν ενοίκιο) πάντως κάτι νέο δεν έχει να επιδείξει, αφού διαρκώς όταν κατηγορούνται τα στελέχη του δηλώνουν πως τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι. Οπότε η μεγάλη αναταραχή έχει να κάνει με την ατζέντα της ημέρας και η υπέροχη κατάσταση με την παραμονή και τη διατήρηση της εξουσίας όσο περισσότερο γίνεται.



Του Τάσου Ευαγγελίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: