Πέμπτη 12 Απριλίου 2018

Ποιος ο ρόλος της Ελλάδας σε ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η εμπλοκή της Ελλάδας μέσω της βάσης της Σούδας σε περίπτωση που η Δύση αποφασίσει να εξαπολύσει επίθεση στο καθεστώς Άσαντ στη Συρία όπως απείλησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το skai.gr, πέρα από τις διευκολύνσεις προς το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ με πυρομαχικά, καύσιμα και παροχή συντήρησης στα ηλεκτρονικά και μηχανικά συστήματα, η βάση της Σούδας διαθέτει αεροδρόμιο από το οποίο μπορούν να επιχειρούν... μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ιπτάμενα τάνκερ, ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη P-8 Poseidon, τα οποία ήδη επιχειρούν στα ανοιχτά των συριακών ακτών εκτελώντας περιπολίες καθώς και αεροσκάφη ηλεκτρονικής συλλογής πληροφοριών EC-135.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι μονάδα μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 αναπτύχθηκε στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας εδώ και μερικές εβδομάδες στο πλαίσιο της διευρυμένης ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας.
Ακόμα, τους τελευταίους μήνες υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον των αμερικανικών δυνάμεων και για το ναυπηγείο Νεώριου Σύρου οπού ήδη πριν το Πάσχα κατέπλευσε σκάφος ταχείας μεταφοράς εφοδίων του αμερικανικού ναυτικού κάτι έκανε γνωστό ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, μέσω του λογαριασμού στο Twitter.

Πώς μπορεί η Δύση να «χτυπήσει» στη Συρία - Οι πιθανοί στόχοι και οι κίνδυνοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: