Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Το κλειδί της «γαλάζιας» αυτοδυναμίας και το ισχυρό χαρτί της Πειραιώς

Μπορεί κανείς να μην γνωρίζει τον ακριβή χρόνο των εκλογών, παρόλαυτα μία ματιά στις δημοσκοπήσεις που «τρέχουν» είναι αρκετή για να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. 

Ο καθένας πιθανόν να έχει τη δική του άποψη για τις έρευνες κοινής γνώμης, να τις αμφισβητεί ή να τις πιστεύει. Όποια λοιπόν γνώμη και αν έχει, ουδείς θα πρέπει να διαφωνεί ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν...
τη φωτογραφία της στιγμής.
Ωστόσο με τη δημοσκόπηση της Metron Analysis, η ΝΔ για πρώτη φορά φαίνεται να ξεπερνά τον πήχη της αυτοδυναμίας. 
Αν επαληθεύονταν οι προβλέψεις της η κατανομή των εδρών θα ήταν η εξής: ΝΔ 155, ΣΥΡΙΖΑ 67, ΚΙΝΑΛ 26, ΧΑ 20, ΚΚΕ 19, Ενωση Κεντρώων 9. 
Αν μάλιστα κάνουμε μια πιο προωθημένη σκέψη, το άθροισμα των εδρών της ΝΔ και του ΚΙ.ΝΑΛ φτάνουν τις 181 έδρες. 
Η φωτογραφία μπορεί να γίνει ακόμα πιο ακριβής, εφόσον συγκρίνεις παραπάνω από μία έρευνες που διενεργήθηκαν το ίδιο περίπου διάστημα:

1) Στη δημοσκόπηση της pulse που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης από τον «ΣΚΑΙ», η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,5% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στην τρίτη θέση με 8,5%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Ένωση Κεντρώων και η Ελληνική Λύση με 1,5% αντίστοιχα.  Σε σταθερά υψηλά ποσοστά 21,5% βρίσκεται η αδιευκρίνιστη ψήφος. 
2) Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιοποιήθηκε από «ΤΑ ΝΕΑ», η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα πάνω από δέκα μονάδες. 
Στην εκτίμηση ψήφου τα κόμματα συγκεντρώνουν τα ακόλουθα ποσοστά:
-ΝΔ: 36,3%
-ΣΥΡΙΖΑ: 23,3
-Χρυσή Αυγή: 7,1 %
-Κίνημα Αλλαγής: 9%
-ΚΚΕ: 6,7 %
-Ένωση Κεντρώων: 3,3%
-ΑΝΕΛ: 2,5%.
3) Στις αρχές της εβδομάδας η εταιρία ALCO παρουσίασε δημοσκόπηση στο «ΕΘΝΟΣ», με σαφώς διαφοροποιημένα στοιχεία ως προς τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, από τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις. 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 21,4% με το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ να  φθάνει στο 16,7%. Ποσοστό πάνω από το όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης συγκεντρώνουν η Χρυσή Αυγή (6%), το Κίνημα Αλλαγής (5,4%) και το ΚΚΕ (5,3%). Κάτω από το όριο που προβλέπεται για είσοδο στη Βουλή βρίσκονται τα ποσοστά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Ένωσης Κεντρώων και της Λαϊκής Ενότητας.
Οι παραπάνω δημοσκοπήσεις αναλύθηκαν από την ΝΔ, μαζί με τα αποτελέσματα και άλλων ερευνών που διενεργεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχουν εμπιστευτικό χαρακτήρα. Με βάση λοιπόν αυτές τις αναλύσεις οι επιτελείς της Πειραιώς καταλήγουν σε μία σειρά συμπερασμάτων:
– Σχεδόν σε όλες τις δημοσκοπήσεις – παρά τα όσα θέλουν να υποστηρίζουν διάφοροι κύκλοι κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου – η Νέα Δημοκρατία προηγείται με διψήφιο ποσοστό ή ποσοστό που το προσεγγίζει. 
– Η διαφορά περίπου δέκα μονάδων στην εκτίμηση ψήφου αλλά και η αξιοσημείωτη σταθερότητα αυτής της διαφοράς δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στα όρια της αυτοδυναμίας.
– Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει σημαντικά του Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους επιμέρους δείκτες. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται σταθερά του πρωθυπουργού σε όλες τις μετρήσεις που γίνονται, κάτι που δείχνει πως αποτελεί το ισχυρό χαρτί της ΝΔ.
– Η πλειοψηφία των πολιτών δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση στη διαχείριση κρίσιμων ζητημάτων όπως η ασφάλεια των πολιτών.

Οι χειρισμοί  της στο θέμα που προέκυψε με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, η διαπραγμάτευση με την ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας και η ελληνοτουρκική ένταση στο Αιγαίο δείχνουν να είναι τα ευαίσθητα σημεία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυριαρχεί η εκτίμηση πως η κατάρρευση στην συνείδηση της κοινής γνώμης των κυβερνητικών χειρισμών στα κορυφαία θέματα της επικαιρότητας σε συνδυασμό με τον αριθμό των κομμάτων που θα καταφέρουν να μπουν στη Βουλή θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια επίτευξης αυτοδυναμίας από την ΝΔ. 
Από την ανάλυση που κάνουν στον τρίτο όροφο της Πειραιώς βγάζουν εκτός τη δημοσκόπηση του «Εθνους», μια και σημειώνουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη εφημερίδα φιλοξενεί έρευνα που καταγράφει διαφορετικά ευρήματα σε σχέση με όλες τις άλλες. Ευρήματα μάλιστα που όλως τυχαίως, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, ποτέ δεν ευνοούν την ΝΔ. Αφήνουν μάλιστα υπονοούμενα ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα εξυπηρετεί συμφέροντα που θέλουν να εμποδίσουν την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη. 

Του Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: