Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Μ.Ιγνατίου: Ο Πομπέο τα είπε από την καλή και από την ανάποδη στον Τσαβούσογλου: Ή εμάς ή τον Πούτιν

“Ο υπουργός (Πομπέο) υπογράμμισε τη σοβαρότητα των ανησυχιών των Ηνωμένων Πολιτειών… Εάν (βέβαια) προχωρήσει (η Τουρκία στην αγορά των ρωσικών S-400)”.
Αξιωματούχος που συνόδευε τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Αμερικής, τον Μάικ Πομπέο, κάλεσε τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να εξηγήσει με ακρίβεια τα σημεία στα οποία εστιάστηκε η κουβέντα τους. Η λέξη κυρώσεις είναι στο στόμα όλων…

  • Τους είπε ότι ο κ. Πομπέο εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 και πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός υπουργός απαίτησε την άμεση αποφυλάκιση του πάστορα Αντριου Μπράνσον και των υπαλλήλων της αμερικανικής πρεσβείας της Άγκυρας και του αμερικανικού προξενείου της Κωνσταντινούπολης.
Οι ρωσικοί S-400, τόνισε ο κ. Πομπέο στον Τούρκο υπουργό, δεν είναι συμβατοί με τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Και το θέμα αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Πρόκειται για απόφαση… Του υπογράμμισε επίσης ότι αν πρέπει να αγοράσουν πολεμικό υλικό πρέπει να απευθυνθούν στη Δύση, όχι στη Ρωσία.
Τα παραπάνω δύο θέματα τέθηκαν ως όροι για να βελτιωθούν οι ταραχώδεις σχέσεις, που με ευθύνη του ισλαμιστή προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περνούν καθημερινά μέσα από χίλια κύματα.
Η συνομιλία των δύο υπουργών ήταν εξαιρετικά δύσκολη και οι επίσημες ανακοινώσεις δεν μεταφέρουν την ακριβή εικόνα των όσων ειπώθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες. Βέβαια στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντπάρτμεντ φαίνεται ξεκάθαρα ότι το θέμα της φυλάκισης των Αμερικανών πολιτών είναι «αγκάθι» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Ο κ. Πομπέο είναι ένα από τα πιο γνωστά «γεράκια» στην Ουάσιγκτον. Είναι παλαιάς κοπής στρατιωτικός-πολιτικός και έχει ανδρωθεί με τις ιδέες της απόλυτης ισχύς των Ηνωμένων Πολιτειών. Χρησιμοποιεί φρασεολογία που είχαμε ξεχάσει στα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησης της υπερδύναμης από τον ήρεμο Μπάρακ Ομπάμα, που είχε όνειρο ζωής να αποσύρει την Αμερική απ’ όλους τους πολέμους.
  • Με τον Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον Τζον Μπόλτον στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν τον κυρίαρχο ρόλο τους στον κόσμο. Είτε μόνες τους, είτε κτίζοντας συμμαχίες σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και άλλοι ηγέτες ανέβηκαν ήδη στο τρένο του Τράμπ.
Στην Ελλάδα είμαστε δύσπιστοι για μερικά πράγματα που συμβαίνουν, διότι το έργο το έχουμε ξαναδεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Αμερικανοί «σκοτώνονται» με τους Τούρκους. Όλες τις προηγούμενες φορές κατάφεραν με αμοιβαίες υποχωρήσεις να επανέλθουν οι σχέσεις τους στις ράγες του δυτικού τρένου.

Η αγορά των S-400 έχει ολοκληρωθεί και δεν ακυρώνεται, του είπε. Μπορούμε να πάρουμε, εάν το επιθυμούμε, και δικά σας όπλα, πρόσθεσε. Αλλά τους S-400 θα τους παραλάβουμε. Η σημερινή κατάσταση είναι χαοτική με ευθύνη του κ. Ερντογάν. Για να το θέσουμε πιο απλά: ο άνθρωπος δεν θέλει να έχει σχέσεις με τη Δύση. Έχει κάνει τις επιλογές του, τις οποίες χθες τις υποστήριξε ο κ. Τσαβούσογλου ενώπιον του κ. Πομπέο.
  • Για το θέμα των Αμερικανών πολιτών, που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές, τόνισε ότι είναι θέμα της …«ανεξάρτητης» δικαιοσύνης της Τουρκίας. Σημειώνουμε ότι οι συλλήψεις έγιναν με εντολή της «Υψηλής Πύλης», του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν.
  • Για τη Συρία του τόνισε ότι εάν οι Αμερικανοί δεν συμμορφωθούν με τα «θέλω» του Ερντογάν, θα ξεκινήσει νέα στρατιωτική επιχείρηση.
Του είπε και άλλα πολλά.
Υπάρχει κανείς που να θεωρεί τα παραπάνω συζητήσεις μεταξύ συμμάχων και φίλων; Ουδείς… Αυτές είναι κουβέντες του καυγά. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η Αμερική είναι αντιμέτωπη με ένα έντονα εχθρικό περιβάλλον που δημιούργησε ο κ. Ερντογάν. Είναι συνειδητά αντιαμερικανός και αντισημίτης, και αυτό το μίσος του το μετέδωσε και στον τουρκικό λαό.
  • Οι σχέσεις της Αμερικής με την Τουρκία έχουν τραυματιστεί βαριά και ο κ. Πομπέο, που είναι ένας ανυπόμονος άνθρωπος, μπορεί ανά πάσα στιγμή να κηρύξει τη λήξη. Το μήνυμα μεταδόθηκε σωστά από τα πιο υπεύθυνα χείλη:
Η Τουρκία πρέπει να διαλέξει.Ή την Αμερική και τη Δύση ή τη Ρωσία και το Ιράν. Και τα δύο μαζί δεν συμβαδίζουν. Ο Λευκός Οίκος του Ντόναλντ Τραμπ, δεν συμβιβάζεται.
Ναι μεν η απόφαση είναι να γίνουν όλες οι προσπάθειες ώστε να συνέλθει ο Ερντογάν και να επαναφέρει την Τουρκία στη Δύση. Αλλά απαιτείται να υποχωρήσει αυτός, κάτι που με τα σημερινά δεδομένα, δεν θα το πράξει.
  • Αυτό το δράμα έχει πολλά επεισόδια. Και εάν δεν συνθηκολογήσει η Τουρκία θα ακολουθήσει η απόλυτη ρήξη. Ο κ. Πομπέο έδωσε το στίγμα του. Αφού καθόρισε τη νέα γραμμή του ΝΑΤΟ, αναχώρησε για το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που θα πρωταγωνιστήσουν στο νέο γεωπολιτικό και στρατηγικό παιγνίδι του Ντόναλντ Τραμπ…
Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: