Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ποια είναι τα πιο «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά και ποια τα πιο «καθαρά»

Στη δημοσιότητα η λίστα με τα πιο βρώμικα φρούτα. Φωτογραφία: Pexels

Για άλλη μία φορά, οι φράουλες βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των 12 «πιο βρώμικων» φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα με την Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον.

Κάθε χρόνο, από το 2004, ο οργανισμός -μια μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση – ταξινομεί την μόλυνση με φυτοφάρμακα σε 47 δημοφιλή φρούτα και λαχανικά...


Τα φυτοφάρμακα περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών που καταστρέφουν ανεπιθύμητα έντομα, φυτά και τρωκτικά.
Το σπανάκι έρχεται στη δεύτερη θέση της λίστας «Dirty Dozen», ακολουθούμενο από τα νεκταρίνια, τα μήλα, τα σταφύλια, τα ροδάκινα, τα κεράσια, τα αχλάδια, τις ντομάτες, το σέλινο, τις πατάτες και τις πιπεριές. Κάθε ένα από αυτά είχε θετικό αποτέλεσμα για υπολείμματα φυτοφαρμάκων και περιείχε υψηλότερες συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων από άλλα προϊόντα. Στην πραγματικότητα, σχεδόν το 70% των δειγμάτων μολύνθηκαν, σύμφωνα με τις δοκιμές.

Πώς συντάχθηκε η λίστα
Η λίστα βασίζεται σε αποτελέσματα δοκιμών από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ και τη Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων σε περισσότερα από 38.800 μη οργανικά δείγματα.
Η ομάδα εργασίας για το Περιβάλλον εξετάζει 6 μέτρα μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του μέσου αριθμού φυτοφαρμάκων που εντοπίζονται στα δείγματα και της μέσης ποσότητας των εντοπισθέντων παρασιτοκτόνων.

Κατά τη δοκιμή των δειγμάτων, το προσωπικό του οργανισμού πλένει ή ξεφλουδίζει τα προϊόντα, προκειμένου να μιμηθούν τις πρακτικές των καταναλωτών.
Ένα δείγμα από φράουλες, έδειξε 20 φυτοφάρμακα, ανέφερε η έκθεση, Περισσότερο από το 98% των φραουλών, του σπανακιού, των ροδάκινων, των νεκταρινιών, των κερασιών και των μήλων ήταν θετικά για τουλάχιστον ένα υπόλειμμα φυτοφαρμάκου. Και κατά μέσο όρο, τα δείγματα σπανακιού είχαν κατά βάρος 1,8 φορές περισσότερο κατάλοιπο φυτοφαρμάκων από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια.
Η λίστα με τα 15 «καθαρά»
Σε μια θετική σημείωση, η ομάδα εργασίας για το Περιβάλλον δημιουργεί επίσης το αντίστροφο της βρώμικης 12άδας: τον οδηγό με τα 15 καθαρά φρούτα και λαχανικά, που περιέχουν τα λιγότερα φυτοφάρμακα.
Το αβοκάντο βρίσκεται πρώτο στη λίστα του 2018, ακολουθούμενο από το καλαμπόκι, τον ανανά, το λάχανο, τα κρεμμύδια, τον αρακά, την παπάγια, τα σπαράγγια, το μάνγκο, τη μελιτζάνα, το ακτινίδιο, το πεπόνι, το κουνουπίδι και το μπρόκολο.

Τα δύο πρώτα στη λίστα, περιείχαν παρασιτοκτόνα σε λιγότερο από το 1% των δειγμάτων που εξετάστηκαν, σύμφωνα με την έκθεση.
Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: