Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

ΠΡΟΚΛΗΣΗ – Υποδέχτηκαν τον Κοτζιά ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» [Photos]

Λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκευής ξεκίνησε στο υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ η πολυαναμενόμενη συνάντηση που έχουν ο Νίκος Κοτζιάς και ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νικολά Ντιμιτρόφ.
Με το καλημέρα πάντως, οι Σκοπιανοί φρόντισαν να προκαλέσουν την ελληνική πλευρά. 

Στο επίσημο πρόγραμμα υπάρχει η αναφορά «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Αλλά η ελληνική πλευρά, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ΑΝΤ1 στα Σκόπια, Στεφανία Μουρελάτου, δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια...

Στο «Δημοκρατία της Μακεδονίας» μπήκε σφραγίδα με τη φράση «Αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ.
Στο μεταξύ, έξω από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, λιγοστοί Σκοπιανοί εθνικιστές έχουν συγκεντρωθεί και διαδηλώνουν (όπως έκαναν και το βράδυ της Πέμπτης) κατά της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού. «Κοτζιά φύγε, δεν είσαι ευπρόσδεκτος στη «Μακεδονία»», γράφουν κάποια από τα πλακάτ που κρατούν στα χέρια τους.
Οι Σκοπιανοί εθνικόφρονες έφτασαν στο σημείο να κατηγορούν την Ελλάδα ακόμα και για… γενοκτονία!

Ποιους θα δει ο Κοτζιάς στα Σκόπια

Η συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Νικόλα Ντιμιτρόφ είναι η… έναρξη του μαραθωνίου των επαφών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών.
Η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ και οι διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών που θα ακολουθήσουν θα διαρκέσουν ένα δίωρο πριν από την ενημέρωση των Ελλήνων και δημοσιογράφων της ΠΓΔΜ σε κοινή συνέντευξη Τύπου του, αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό.
Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στην Γενική Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου θα έχει συνάντηση τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και αρμόδιο για τις σχέσεις με την ΕΕ, Μπουγιάρ Οσμάνι και αργότερα στο κυβερνητικό μέγαρο, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.
Στη 1:00 το μεσημέρι ο κ. Κοτζιάς και η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθούν στη δεξίωση του Ελληνικού Γραφείου Συνδέσμου Σκοπίων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Θα ακολουθήσουν, από τις 15:30 και έπειτα, οι συναντήσεις που έχουν προγραμματιστεί στο κοινοβούλιο των Σκοπίων με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι και τον πρόεδρο του αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, ενώ λίγο μετά τις 17:00 στα γραφεία του VMRO αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: