Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Gorna Macedonia: Προσέφεραν, χωρίς καμιά έγκριση, το «Άνω Μακεδονία»


Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο όνομα Gorna Macedoniaγια τα Σκόπια.

Από τη μια η κυβέρνηση μίλησε για έναν αστεϊσμό που ωστόσο είναι μια βάση για διαπραγμάτευση ώστε να πάψουν όλες οι χώρες να ονομάζουν τη γειτονική χώρα σκέτο «Μακεδονία».
Από την άλλη η Νέα Δημοκρατία έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση η οποία δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσο σοβαρά ζητήματα.
Σε κάθε περίπτωση όλα όσα έγιναν και ειπώθηκαν χθες σε Βρυξέλλες και Σκόπια αποτελούν μια...

σοβαρή εξέλιξη στη συζήτηση που γίνεται, όχι, όμως, ότι αυξάνεται η πιθανότητα να κλείσει κάποια συμφωνία το συντομότερο, αναφέρουν τα «Νέα».
Αλλωστε, το μεγάλο αγκάθι των συνταγματικών αλλαγών που ζητά η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα στα Σκόπια.
«Εύχομαι σε λίγο καιρό να συστήνετε εδώ ως Gorna Macedonia, ή οποίο άλλο όνομα συμφωνήσουν», είπε, με νόημα χθες ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας ως «υψηλού συμβολισμού» την επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια.
«Έχουμε την ιστορική ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα αλλά δεν μας πιέζει κανείς. Δεν είναι υπαρξιακό το θέμα. Μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτήν. Δεν νομίζω ότι το ίδιο ισχύει και για τη γειτονική μας χώρα» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να ρίχνει το μπαλάκι στην κυβέρνηση των Σκοπίων ώστε να αποδεχθεί το όνομα και να προχωρήσει στις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται.
Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι η λύση στο ονοματολογικό της FYROM δεν πρέπει να είναι «μια λύση του ποδαριού» αλλά να είναι «στέρεη λύση».
Όπως εξήγησε «να είναι με λίγα λόγια για όλες τις χρήσεις. Δεν μπορεί να είναι άλλο όνομα στον ΟΗΕ και άλλο στο Σύνταγμα».
Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε το μήνυμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, που μόνον έτσι μπορεί να έρθει η συμφωνία.

Μεγάλη απόσταση

Αν θα ήθελε να βγάλει κανείς συμπέρασμα και από την ιστορική επίσκεψη Κοτζιά στα Σκόπια, θα έλεγε ότι απέχουν οι δύο χώρες αρκετά για να κλείσουν μια συμφωνία. Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τις αλλαγές στο Σύνταγμα ως προαπαιτούμενο προκειμένου να κατασιγάσει τις φωνές που υπάρχουν και μέσα στην συγκυβέρνηση. Δείχνει να θεωρεί πιο σημαντικές τις αλλαγές αυτές και να θεωρεί το Gorna Macedonia ως μια βάση για έντιμο συμβιβασμό.
Από την άλλη, δεν είναι καθόλου ρόδινα τα πράγματα στα Σκόπια. Υπάρχουν και αντιδράσεις για το όνομα και για τις συνταγματικές αλλαγές που οι ακραίοι δεν επιθυμούν. Ο Ζόραν Ζάεφ δεν είναι τόσο ισχυρός ώστε να επιβάλει τη γνώμη του και τα πάντα κινούνται σε ισορροπία τρόμου.
Ακόμη κι αν υπάρξει, πάντως, ένα κοινό κείμενο που θα μετουσιωθεί σε πρόταση από τον Μάθιου Νίμιτς, είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί πολύς καιρός ακόμη για μια τελική συμφωνία, αν υπάρξει ποτέ τέτοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: