Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Συναγερμός από Goldman Sachs: Σε μεγάλο κίνδυνο αβεβαιότητας η Ελλάδα

Ιδιαίτερα δύσκολος και επίπονος και δύσκολος είναι ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα για να βγει και επίσημα από το μνημόνιο, αναφέρει σε έκθεση της η Goldman Sachs.
Παράλληλα, επισημαίνει ότι πολύ σύντομα οι αγορές θα πρέπει να συνυπολογίσουν την μετάβαση της χώρας από το επίσημο πρόγραμμα σε ένα καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας. Η «καθαρή» έξοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, προσθέτει η έκθεση.
Η Goldman Sachs αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και στα προαπαιτούμενα που πρέπει... να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Για τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνει ότι η γενική πεποίθηση είναι ότι δεν θα τους ζητηθεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια.
«Η σταδιακή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντική, όπως επίσης και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις για τον τραπεζικό κλάδο. Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα για μία ακόμη φορά εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης θεσμικής αβεβαιότητας, η οποία μετά θα οδηγήσει τον επόμενο χρόνο σε βουλευτικές εκλογές», υπογραμμίζει ο οίκος.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η αβεβαιότητα τους επόμενους μήνες.
Η οικονομική και θεσμική κατάσταση που θα επικρατήσει στη μεταμνημονιακή εποχή μόνο ξεκάθαρη δεν είναι. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και να προσδιορίσουν τις επιλογές χρηματοδότησης για το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.
«Το επενδυτικό κλίμα και συνεπώς η ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την έκβαση των συζητήσεων», προσθέτει η έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: