Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Μπορεί να εξαναγκάσει τον Τσίπρα σε παραίτηση; - Τη Δευτέρα θα το γνωρίζουμε

Για πρώτη φορά ο λαλίστατος Κοτζιάς σιωπά.

Τρέμει στην ιδέα ότι θα μπορούσε να έχει την τύχη του Πάγκαλου στο πολεμικό θρίλερ των Ιμίων. Ισως και χειρότερη. 

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν καβάλα στ΄άλογο ακόμη και όταν 300.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα και διαδήλωναν για την παράδοση του ονόματος Μακεδονία στα Σκόπια. 
Αίφνης από το μεσημέρι της Πέμπτης που έγινε γνωστή η αιχμαλωσία των Ελλήνων στρατιωτικών ο Κοτζιάς σιώπησε...

Από τον Βασίλη Μπόνιο

Συνειδητοποίησε πως όσα φέρνει η στιγμή δεν τα φέρνει ο χρόνος. Και εκείνη η στιγμή της Πέμπτης του έκοψε τα πόδια. Καθώς οι μέρες περνούν και τα δύο Ελληνόπουλα παραμένουν στις τουρκικές φυλακές ο Κοτζιάς αναρωτιέται εάν θα ζήσει την υπόλοιπη ζωή του σαν Πάγκαλος. Και φυσικά δεν είναι μόνο ο Κοτζιάς αλλά η κυβέρνηση Τσίπρα στο σύνολό της. 
Υπάρχουν πολλές πιθανότητες το βράδι της Δευτέρας ο Τσίπρας να είναι πρωθυπουργός υπό παραίτηση.
Θα σας εξηγήσουμε το γιατί. 
Θα σας εξηγήσουμε γιατί τα πράγματα σήμερα είναι πολύ πιο δύσκολα για μας απ΄ότι εκείνες τις νύχτες των Ιμίων του 1996.
Σήμερα δεν υπάρχουν οι Χόλμπρουκ και Κλίντον. Δεν υπάρχει κανείς Αμερικανός στον οποίο να μπορεί να τηλεφωνήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός ή ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και να πετύχει την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ σε περίπτωση πολεμικού επεισοδίου με τους Τούρκους. 
Ο Τραμπ καθημερινά αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα εντός του Λευκού Οίκου. Ενας μετά τον άλλο οι συνεργάτες του τον εγκαταλείπουν ή τους πετάει έξω με τις κλωτσιές. Ο ίδιος είναι από τους πλέον κυκλοθυμικούς και αναξιόπιστους που έχουν περάσει από τον Λευκό Οίκο. Γι΄αυτό και η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι χαοτική. Σχεδόν κανείς πλέον δεν έχει άμεση πρόσβαση στον Τραμπ ώστε να αποτρέψει μια νύχτα σύρραξης στο Αιγαίο ή τη Θράκη. Ο δε Ερντογάν δεν δίσταση να κοντραρισθεί άγρια με τις ΗΠΑ. Μόλις λίγες ώρες πριν κι ενώ έχει προηγθεί η διάρκειας 3,5 ωρών συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον ο Σουλτάνος έδειξε ότι δεν υπολογίζει από αμερικανικές πιέσεις.
Κατά την περιοδείας του στις χώρες της Αφρικής θα δηλώσει εν πτήσει στους δημοσιογράφους που τον ακολουθούσαν: Στο επεισόδιο με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ διαπιστώσατε ότι χωρίς τη συγκατάθεση της «τδβκ» και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αύριο ίσως η Γαλλία με την Τotal να θέλει να κάνει αυτή τη δουλειά. Οι ΗΠΑ ίσως με την Exxon να θέλει να το κάνει. Αλλά ασφαλώς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της «τδβκ» και της Τουρκίας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο! Σε εκείνη την περιοχή χωρίς την συγκατάθεση της «τδβκ» και της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα».
Ποιος λοιπόν μπορεί να σταματήσει τον Ερντογάν, όταν ο Τούρκος δεν υπολογίζει τους Αμερικανούς με τους οποίους βέβαια κάνει και μπίζνες: H Toυρκία συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής των F35 ενώ ο μόλις το 2012 με τη συμμετοχή του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ουρανοξύστη 76 ορόφων στην Κωνσταντινούπολη το οποίο έχει την ονομασία Trump Towers και έγινε σε συνεργασία με τον Ομιλο Dogan.
thumbs_b2_af075e90875e107a1963c799eb861a61
To κτίριο έχει συνολικό εμβαδό 300.000 τμ. και αποτελείται από 39 ορόφους πολυτελών διαμερισμάτων και 37 ορόφους γραφείων. Παράλληλα στην είσοδο υπάρχει εμπορικό κέντρο. Συνολικά μαζί με τα καταστήματα υπολογίζεται ότι στο κτίριο εργάζονται 2000 άνθρωποι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει τότε πως η επένδυση αυτή του Τράμπ δείχνει την εμπιστοσύνη των ξένων στην Τουρκία καθώς είναι η πρώτη φορά που ο μεγιστάνας των ακινήτων κάνει μια τέτοια επένδυση στην Ευρώπη!
BN-QH505_TRUMPF_M_20161017115533
Ετσι έχουν τα πράγματα και με έναν απρόβλεπτο ηγέτη (και) στον Λευκό Οίκο είναι λογικό οι Αμερικανοί διπλωμάτες όπως ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα να τα έχουν κάπως χαμένα και να αοριστολογούν
Να τι δήλωσε ο Τζέφρι Πάιατ σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ:
Ποιο είναι το σχόλιό σας για τους γεωπολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουμε, την αποκαλούμενη ένταση από την Τουρκία αναφορικά με την ΑΟΖ, την Κύπρο κλπ.;
-Η Ελλάδα ζει εδώ και καιρό, εκατοντάδες χρόνια, σε μια περίπλοκη γειτονιά. Έχετε μακρά ιστορία με την Τουρκία. Δεν ανησυχώ για γεωπολιτικούς κινδύνους με τη μεγάλη στρατηγική έννοια. Και είναι σαφές για μένα ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας είναι δεσμευμένος σε μια ισχυρή και σταθερή σχέση και από την πλευρά των ΗΠΑ βλέπουμε την Ελλάδα ως κρίσιμης σημασίας πυλώνα σταθερότητας, όχι μόνο με τη μεγάλη γείτονα προς ανατολάς, αλλά και με τα Βαλκάνια, την ανατολική Μεσόγειο, τη βόρεια Αφρική και την ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Έτσι δεν ανησυχώ για τις επενδύσεις. Είναι πολύ σαφές ότι η Ελλάδα προχωράει μπροστά. Γι’ αυτό που ανησυχώ, όπως είπα και στη συζήτηση πριν από λίγο, είναι για μια σειρά αθέλητων περιστατικών (σ.σ. Προφανώς εννοεί περιστατικά όπως αυτό με τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς) που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολεμικό επεισόδιο) και γι’ αυτό η διπλωματία είναι τόσο σημαντική και γι’ αυτό οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες άμεσα και ισχυρά.
Κάτω λοιπόν από αυτές τις συνθήκες εάν τη Δευτέρα ορισθεί από τους Τούρκους δικάσιμος για τα μέσα Ιουνίου για παράδειγμα και οδηγηθούν εκ νέου στα τουρκικά μπουντρούμια οι Ελληνες στρατιωτικοί αυτή τη φορά για πολύμηνο εγκλεισμό πως θα αντέξει ο Τσίπρας την λαική κατακραυγή;
Οπως έχουν έλθει τα πράγματα λοιπόν, ο Ερντογάν κρατάει αυτή τη στιγμή στα χέρια του το πολιτικό μέλλον του Τσίπρα και της ελληνικής κυβέρνησης. Αρκεί μια απόφαση για πολύμηνη παράταση της κράτησης των δύο (ώσπου να γίνει η δίκη τους) για να παγώσει η Ελλάδα και να αρχίσει ο εφιάλτης του τέλ0υς για τον Αλέξη Τσίπρα…

State dinner in honor of Recep Tayyip Erdogan at the Presidential Mansion in Athens, on De. 7 2017
Δείπνο προς τιμήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Προεδρικό Μέγαρο, στις 7 Δεκεμβρίου, 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: