Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Ομολογία Κοτζιά: Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μεγάλο προβληματισμό για την συμπεριφορά της Τουρκίας, εκκρεμότητα με διάρκεια όσον αφορά τους δύο αξιωματικούς του Έβρου και κατακόρυφη προσγείωση σε μια δύσκολη πραγματικότητα.

Αυτό είναι το κλίμα που βγαίνει από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων όσον αφορά την ενημέρωση που έκανε ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους βουλευτές που ήταν παρόντες ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως...
είναι απροσδιόριστος ο χρόνος λήξης του θέματος με τους δύο Έλληνες στον Έβρο, ενώ βουλευτές που συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους έκαναν εκτιμήσεις ότι ίσως υ υπόθεση φτάσει χρονικά σε εκκρεμότητα ακόμη και τον ένα χρόνο.
Όπως είπε χαρακτηριστικά βουλευτής για την στάση της Τουρκίας και την ενημέρωση Κοτζιά «Είναι η πρώτη φορά που από τα ροζ συννεφάκια η χώρα προσγειώνεται κατευθείαν στο έδαφος με πληθώρα πιέσεων και προβλημάτων».
Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της Αγκυρας, όπου μεταφέρθηκαν τα κινητά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, διαμηνύεται πως Τούρκοι εμπειρογνώμονες ζητούν διορία 2 εβδομάδων για να ελέγξουν τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κοτζιάς είπε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας πως θα ζητηθεί να πάει και από την Αθήνα τεχνικός σύμβουλος το επόμενο διάστημα προκειμένου να πάρει κι αυτός μέρος στην εξέταση των κινητών των δύο στρατιωτικών.
Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς φέρεται να είπε πως επειδή η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση «θα πρέπει να κλείσουμε σύντομα και με τον καλύτερο τρόπο τα υπόλοιπα εθνικά θέματα και να προσανατολίσουμε όλες μας τις δυνάμεις και όλους μας τους πόρους στο θέμα των σχέσεων με την Τουρκία».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα επιδώσει στον Τούρκο πρέσβη ρηματική διακοίνωση.
Μπακογιάννη: Τα Ιμια δύο είναι πολύ πιο βαριά από τα Ιμια 1
Η Ντόρα Μπακογιάννη στη δίκη της συνομιλία με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο προβληματισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος συνολικά για την στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η δική μου αίσθηση είναι ότι τα πράγματα πάνε σε μία πολύ μεγάλη ένταση έχουμε παντελώς νέα δεδομένα στην περιοχή. Τα Ιμια 2 είναι πολύ πιο βαριά από τα Ιμια 1 και απαιτείται πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα, πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα, πολύ μεγαλύτερη εγρήγορση και πολύ καλύτερος συντονισμός αν θέλουμε σοβαρά να αντιμετωπίσουμε και σε εθνικό επίπεδο πια το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία».
Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ακόμη ότι στα νέα δεδομένα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας είναι και το γεγονός ότι η Τουρκία πια δεν ενδιαφέρεται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση που το έκανε το προηγούμενο διάστημα για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Λοβέρδος: Η κυβέρνηση δεν θέλει τη στήριξη της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε πως «υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι η κυβέρνηση δεν θέλει την στήριξη της αντιπολίτευσης» διότι είτε αφορά τα ελληνοτουρκικά, είτε είναι η Κύπρος, είτε η FYROM, η κυβέρνηση δεν ενημερώνει την αντιπολίτευση.
«Δεν μπορούν να νουθετούν την αντιπολίτευση ότι υπάρχει ανάγκη ενότητας όταν θέλουν να επιβάλλουν την ενότητα με τους δικούς τους όρους και δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις. Τα μαθαίνουμε όλα από τις πηγές που έχουμε στα υπουργεία, από τον Τύπο και από την Κύπρο.
Ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι για τους δύο Ελληνες αξιωματικούς ενημερώθηκε αρμοδίως από το στράτευμα και από τους πρέσβεις.
«Κρατήσαμε μία στάση, να μην μεταφέρουμε τις συγκρούσεις μας και στο θέμα αυτό, πέρασαν πέντε μέρες και το θέμα εξελίχτηκε ανάποδα από αυτό που εκτιμούσε η κυβέρνηση» σημείωσε ο Α. Λοβέρδος και κατέληξε: «Ρώτησα εάν υπάρχει εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι όμως αυτά που μου είπε δεν μπορώ να σας τα πω».
Μετά από τεσσεράμισι ώρες η συνεδρίαση της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας ολοκληρώθηκε στις 8.20 το βράδυ.
Ο κ. Κοτζιάς φεύγοντας εμφανίστηκε ενοχλημένος από τις διαρροές που έκαναν νωρίτερα στους δημοσιογράφους οι βουλευτές και ανέφερε σιβυλλικά
“Θέλω να είμαι σοβαρός και να κάνω τη δουλειά μου ,να μην λέω πράγματα που δεν είπα εκεί μέσα. Το λέω γι’ αυτούς που σας ενημέρωσαν, ενώ μέσα δεν μίλησαν»
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: