Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018

Ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, η προβληματική συγκατοίκηση Καμμένου – Κουβέλη

Σε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί εξελίσσεται η εξαμβλωτική πολιτικά συνύπαρξη Καμμένου – Κουβέλη στο Υπουργείο Εθνκής Αμύνης.

Καθημερινά είμαστε μάρτυρες αλλεπάλληλων πολιτικών επεισοδίων, που έχουν στο επίκεντρο τους, την ξεκάθαρα διαφορετική αντίληψη των υπουργού και του αναπληρωτή του, που διαχειρίζονται την άμυνα της χώρας.
Εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε το “κόντεμα” Καμμένου που αποφάσισε πρόσφατα... ο Τσίπρας, αφαιρώντας του αρμοδιότητες τις οποίες παραχώρησε στον Κουβέλη, και κυρίως το εκρηκτικό πολιτικό ταμπεραμέντο του “σιωπηλού” εσχάτως Καμμένου, αντιλαμβάνεται κανείς πως είναι ζήτημα ημερών να ξεσπάσει η καταιγίδα στο ΥΠΕΘΑ.
Μία καταιγίδα της οποίας τα πρώτα μαύρα σύννεφα έγιναν -ξεκάθαρα- ορατά με τα όσα επακολούθησαν την υπόθεση της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, καθώς ο Πάνος Καμμένος, καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, είναι το κυβερνητικό στέλεχος με τις λιγότερες δηλώσεις για το θέμα.
Και αν αυτή η τακτική μπορεί να συμβάλει θετικά στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής οδού που καλό είναι να κυριαρχούν οι χαμηλοί τόνοι, από την άλλη, όποτε ανατρέπεται, όπως στο παράδειγμα της περίφημης «ομηρίας», το άδειασμα στον υπουργό Άμυνας είναι συνεχές από αρκετούς συναδέλφους του εντός του υπουργικού συμβουλίου.
Η αρχή έγινε με τον υφιστάμενό του στο Πεντάγωνο, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 κράτησε σαφείς αποστάσεις από τον όρο “ομηρία” που χρησιμοποίησε ο Πάνος Καμμένος.
«Υπερτροφικός λόγος οι αναφορές για ομηρία. Δεν υπηρετούν το σκοπό μας για τους δύο στρατιωτικούς», ανέφερε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Η συνέχεια δόθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη. «Άστοχη η φράση του κ. Καμμένου περί ομηρίας. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει ως χώρα να εμπλακούμε στους αντιφατικούς και επικίνδυνους χειρισμούς της άλλης πλευράς» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών στην ΕΡΤ1.
Το αμέσως επόμενο λοιπόν ερώτημα που τίθεται είναι ποιός είναι ο λόγος που ο κ. Καμμένος κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
Μήπως είναι ένας τρόπος να δείξει την έντονη δυσαρέσκειά του προς το Μέγαρο Μαξίμου για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Μήπως περιμένει υπομονετικά την κατάλληλη αφορμή για να εκφράσει τις απόψεις του, όταν εκείνος το κρίνει;
Μήπως απλώς έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με την παραμονή του στην κυβέρνηση και αναμένει την κατάλληλη αφορμή για να τις δημοσιοποιήσει;
Παρόλα αυτά οι συνεχείς επιθέσεις που δέχεται ο Πάνος Καμμένος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μένουν αναπάντητες από τους ΑΝΕΛ, εντείνοντας την νευρικότητα εντός της κυβέρνησης.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, για μία ακόμα φορά βγήκε μπροστά και με αφορμή τον χαρακτηρισμό περί “υπερτροφικού λόγου” του Φώτη Κουβέλη τόνισε στο ραδιόφωνο του πρώτου Θέματος: “Εγώ δηλαδή τώρα να πω ότι είναι ατροφικός ο εγκέφαλος της κυρίας Καββαδία ή ο εγκέφαλος του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ που στέλνει βουλευτές στο κουρδικό κόμμα;», ενισχύοντας την αίσθηση που υπάρχει, πως τα νεύρα μέσα στους κυβερνητικούς εταίρους είναι τεταμένα αυτή την περίοδο και το κλίμα “αλληλοσπαραγμού” είναι στην πρώτη γραμμή.
Κυρίαρχη είναι η εκτίμηση πως όσο θα περνά ο καιρός τόσο οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων θα φαίνονται και πιο πολύ, με την νευρικότητα και την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού να γίνονται στοιχεία της κυβερνητικής καθημερινότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: