Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Μητσοτάκης στο Politico: Αν δεν αλλάξουν τα Σκόπια το Σύνταγμά τους τώρα, εμείς ως ΝΔ δεν μπαίνουμε σε συζητήσεις

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ μόνο ως μέρος μίας ευρύτερης συμφωνίας, που θα αναγκάζει τα Σκόπια να αλλάξουν το Σύνταγμα και να αποκηρύξουν τους αλυτρωτικούς ισχυρισμούς, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πρέπει να είναι μια συμφωνία πακέτο»... υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας στο Politico, ενώ στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι οι δυτικοί σύμμαχοι πιέζουν τη χώρα μας να επιλύσει το ζήτημα
«Όλα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν ταυτόχρονα. Δεν αφορά μόνο το όνομα, αλλά τον αλυτρωτισμό, τις αλλαγές στα σχολικά βιβλία... Στο κάτω- κάτω της γραφής, αφορά την αλλαγή του Συντάγματός τους για να διασφαλιστεί πως ό,τι συμφωνηθεί θα αντικατοπτρίζεται σε μία συνταγματική αλλαγή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αν και στην αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης έχει σημαντική φωνή στη συζήτηση για το Σκοπιανό, γιατί είναι απίθανο o κ. Τσίπρας να συγκεντρώσει την απαραίτητη στήριξη για μια συμφωνία στο κοινοβούλιο χωρίς τη στήριξη της ΝΔ, σημειώνει το Politico, συμπληρώνοντας ότι «ο κυβερνητικός εταίρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι εθνικιστές Ανεξάρτητοι Ελληνες έχουν αρνηθεί να στηρίξουν όποια λύση περιλαμβάνει τον όρο ''Μακεδονία''».
Ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε ότι τέτοιες διαβουλεύσεις μπορούν να ξεκινήσουν μόνο όταν τα Σκόπια συμφωνήσουν με τους όρους του κόμματός του.
«Αν δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν το Σύνταγμά τους τώρα, εμείς ως κόμμα δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε μία συζήτηση», τόνισε στο Politico, ενώ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι θέτει σε κίνδυνο τις συζητήσεις με τη σκοπιανή κυβέρνηση, επειδή δεν έκανε κινήσεις για να δημιουργήσει εθνική συναίνεση.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ένταση με την Τουρκία, καλώντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ελλάδα και να βοηθήσουν ως διαμεσολαβητές.
«Υπάρχει λόγος να είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι. Υπάρχει σημαντική αύξηση της έντασης τον τελευταίο χρόνο. Η Τουρκία αμφισβητεί ελληνικά εδάφη και το κάνει τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά τώρα το κάνει με πολύ πιο επιθετικό τρόπο. Πρέπει να είμαστε αμετακίνητοι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: