Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Μετά το φιάσκο Τσίπρα με τη Novartis η πιθανότητα των εκλογών επιστρέφει

Η πιθανότητα των εκλογών επιστρέφει μετά το φιάσκο του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης με την υπόθεση της Novartis.

Η μαραθώνια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, η οποία έκανε δεκτή τα ξημερώματα της Πέμπτης και μετά από σφοδρή αντιπαράθεση με απειλές και βαριές εκφράσεις, την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση τη Novartis, επιβεβαίωσε τις νέες συνθήκες πολιτικού πολέμου.
Η εξέλιξη αυτή εγκαινιάζει ένα νέο, πρωτόγνωρης σύγκρουσης, πολιτικό κύκλο, που φαίνεται ότι...

θα κλείσει μόνο με τις επόμενες εθνικές εκλογές, όπου έδωσε ραντεβού η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, προκειμένου να λυθούν οριστικά οι λογαριασμοί.
Ουσιαστικά η ρήξη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης δεν επιτρέπει καμία άλλη προσέγγιση, παρά μόνον τη μάχη μέχρις εσχάτων.
Η πολιτική ζωή εισέρχεται στον αστερισμό της ποινικοποίησης, με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού από την αντιπολίτευση αρχίζουν ήδη να ακούγονται φωνές για ειδικά δικαστήρια, τα οποία θα στραφούν εναντίον όσων πρωταγωνιστούν σήμερα στις πολιτικές διώξεις με αφορμή την υπόθεση Novartis.

Το πολιτικό κλίμα γίνεται βαρύ με δεδομένη πια την αδυναμία οποιασδήποτε συνεννόησης σε οποιοδήποτε θέμα.
Οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση και η αντιπολίτευση επέμειναν στην άποψη περί σκευωρίας, ενώ δεν έλειψαν τα μηνύματα – ιδίως από τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο – ότι οι αυτουργοί όλης αυτής της ιστορίας θα λογοδοτήσουν στο μέλλον, προφανώς μετά από τις εκλογές, εφόσον ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το νέο πεδίο της αντιπαράθεσης, όπως διαφάνηκε θα είναι πλέον η ίδια η προανακριτική επιτροπή, καθώς οι διωκόμενοι θέλουν να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και έργο, ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση και διαμήνυσαν ότι θα αντιδράσουν εάν η κυβέρνηση απλώς τη χρησιμοποιήσει για ένα πολιτικό σόου και μετά επιστρέψει απλώς τη δικογραφία στη δικαιοσύνη, με μοναδικό σκοπό να μείνει η «λάσπη» στους πολιτικούς της αντιπάλους. 

Σχεδόν όλα τα κόμματα, πλην ίσως της κυβέρνησης, που δεν έκανε γνωστές τις προθέσεις της, ζήτησαν να προσέλθουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην επιτροπή να καταθέσουν όσα είπαν και στις εισαγγελικές αρχές.
Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε μετά από το διαρκές σφυροκόπημα που δέχθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία για τους χειρισμούς και τις επιδιώξεις της στην υπόθεση, να εστιάσει περισσότερο στις πολιτικές ευθύνες για όσα έγιναν στο χώρο του φαρμάκου την κρίσιμη περίοδο και λιγότερο να αναδείξει την όποια ποινική διάσταση, παρότι το αντικείμενο της προανακριτικής υποτίθεται ότι είναι ακριβώς η διερεύνηση ποινικών ευθυνών.
Ο πρωθυπουργός φάνηκε να είναι προσεκτικός για την εύρεση αποδεικτικών στοιχείων για το χρηματισμό πολιτικών προσώπων, λέγοντας ότι είμαστε μόλις στην αρχή της έρευνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: