Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018

Ο Τσίπρας χάνει το δήθεν «momentum» της Novartis... και λόγω Καμμένου

Φωτογραφία: intimenews.gr
Εκεί που θεωρούσαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι είχαν το πάνω χέρι με τις εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, μία υπόθεση που αφορά στον Πάνο Καμμένο, δείχνει να προκαλεί εκ νέου τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Η διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Σαουδική Αραβία ήταν κάτι που δεν ήθελε να συμβεί αυτή την στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας. 
Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα από την μία επικοινωνιακά η εικόνα περί «αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος» μάλλον να θολώνει και από την άλλη η δικογραφία αυτή μοιάζει...
να δίνει στην ΝΔ μία ευκαιρία να εξοπλίσει το «οπλοστάσιό» της.
Την ώρα λοιπόν που το Μέγαρο Μαξίμου παλεύει να κερδίσει πόντους από την υπόθεση της Novartis, το ζήτημα με τα βλήματα στην Σαουδική Αραβία που φέρεται να έχει ως κεντρικό πρωταγωνιστή  τον υπουργό Άμυνας προκαλεί αμηχανία και προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ. 
Είναι βέβαιο ότι ο κ.Τσίπρας θα προσπαθήσει να βρει τα κατάλληλα επιχειρήματα ώστε να πείσει την κοινωνία ότι οι δύο υποθέσεις (Novartis- Σ.Α.), οι οποίες εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα και ήρθαν σχεδόν ταυτόχρονα στη Βουλή, διαφέρουν μεταξύ τους, παρά το γεγονός ότι η πολιτική ορθότητα απαιτεί την ίση μεταχείριση, επί της αρχής τουλάχιστον.
Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. Θα πρέπει να αποφασίσει για το αν θα πρέπει να συσταθεί ή όχι προανακριτική και για τον κυβερνητικό εταίρο, όπως γίνεται και στην υπόθεση με τη φαρμακοβιομηχανία. 
Η φράση άλλωστε «όλα στο φως» που χρησιμοποιεί κατά κόρον η κυβερνητική πλειοψηφία δεν μπορεί να μην ισχύσει και στην περίπτωση του προέδρου των ΑΝΕΛ, τη στιγμή που η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της «κάθαρσης».
Σε αντίθεση περίπτωση θα απαιτηθεί  το ξόδεμα επιπλέον πολιτικού κεφαλαίου από τον κ. Τσίπρα για να πείσει, σε μία περίοδο που το έχει απόλυτη ανάγκη.  
Στην ΝΔ ήδη χρησιμοποιούν τη δικογραφία που περιλαμβάνει τον κ. Καμμένο, θέλοντας να «στριμώξουν» τον πρωθυπουργό. 
«Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στη διερεύνηση υποθέσεων που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον», τόνισε η Μαρία Σπυράκη, δίνοντας το στίγμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βουλευτές της ΝΔ που είδαν τη δικογραφία που εμπλέκει τον Πάνο Καμμένο κάνουν λόγο για «πολύ σοβαρά στοιχεία και σοβαρές καταθέσεις». 
Σε κάθε περίπτωση η δικογραφία που περιέχει το όνομα του Πάνου Καμμένου θα αποτελέσει πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να υπερασπιστεί για μία ακόμα φορά τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο. 
Θα πρέπει ασφαλώς να επισημάνουμε ότι η αναφορά του ονόματος του υπουργού Άμυνας δεν αποτελεί απόδειξη ή έστω ένδειξη ενοχής. Παρολαυτά η πιθανή επιλογή της κυβέρνησης να συγκροτήσει προανακριτική μόνο για την περίπτωση της Novartis και όχι για την υπόθεση με το στρατιωτικό εξοπλισμό θα χρειαστεί να αιτιολογηθεί με μεγάλο κόπο από το Μέγαρο Μαξίμου, μια και οι πολιτικές εντυπώσεις είναι ένας τομέας στον οποίο ποντάρει ο κ. Τσίπρας.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: