Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

ΣΟΚ για το Μαξίμου: Δεν εγκρίθηκε η δόση – Τι απαιτεί η Τρόικα

Για ακόμα μία φορά φάνηκε πως οι προβλέψεις της κυβέρνησης απέχουν από την πραγματικότητα. 

Το Eurogroup δεν άναψε το “πράσινο φως” για τη δόση των 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις των κυβερνώντων.
Παράλληλα, η Τρόικα έδωσε διορία δύο εβδομάδων στην Ελλάδα δηλαδή μέχρι το επερχόμενο EuroWorking Group, προκειμένου να έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (Ελληνικό και πλειστηριασμοί), προκειμένου να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης...
Σχετικά με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς τους οποίους η Τρόικα θεωρεί και το βασικότερο από τα προαπαιτούμενα σημειώνεται πως υπάρχει σταδιακή πρόοδος αλλά η γεωγραφική κάλυψη είναι μέτρια.
Πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποτίμησαν θετικά την πρόοδο που έχει γίνει ως τώρα στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Η εκταμίευση φαίνεται πως δεν θα αργήσει ιδιαίτερα, καθώς απομένει μόνο η επαλήθευση της υλοποίησης των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων, πριν δώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός (ESM) το πράσινο φως για την υποδόση ύψους 5.7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μετά το “πράσινο φως” από το Euroworking Group θα πρέπει να υπάρξουν οι σχετικές συνεδριάσεις από τα κοινοβούλια των χωρών μελών με την Γερμανία, όμως να είναι αδύνατο να εγκρίνει την εκταμίευση πριν από τις 14 Μαρτίου καθώς δεν έχει ακόμη συσταθεί η επιτροπή οικονομικών υποθέσεων.
«Τεχνικής φύσης» χαρακτηρίζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τα όσα απομένουν να γίνουν για την υλοποίηση των δύο τελευταίων προαπαιτουμένων, η ολοκλήρωση των οποίων θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης.
Πέρα από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, -ένα θέμα που έχει δρομολογηθεί εδώ και κάποιο καιρό-, τώρα η συζήτηση των υπουργών μπαίνει στη τροχιά της μεταπρογραμματικής περιόδου, και πιο συγκεκριμένα της επιτήρησης της.

Στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας


Στην συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο Πιερ Μοσκοβισί, ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα θα βρίσκονται τεχνικά κλιμάκια της Τρόικας τα οποία θα εκκινήσουν τις διαδικασίες για την τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν συζητήσεις την ερχόμενη Δευτέρα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση.
Στόχος της αποστολής θα είναι να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, ώστε στις 21 Ιουνίου το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.

Σεντένο: Η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο


Για «εξαιρετικά νέα» σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο δύο από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης μένουν ανοιχτά, η ολοκλήρωση των οποίων δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταβάλει «τεράστιες προσπάθειες» για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, επιδεικνύοντας «ισχυρή κυριότητα» των μεταρρυθμίσεων αυτών.
«Τώρα η μπάλα είναι στο δικό μας γήπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι μόλις οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων, θα προχωρήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 5,7 δισ.
Τέλος, τόνισε ότι είναι ώρα να προχωρήσει το επόμενο στάδιο, υπενθυμίζοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έχουν ήδη ξεκινήσει.

Μοσκοβισί: Το πιο κρίσιμο Eurogroup είναι στις 21 Ιουνίου


Ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι το 99% της αξιολόγησης έχει κλείσει και υπογράμμισε ότι στο Ελληνικό αναμένεται πριν από το τέλος του μήνα η απόφαση του ΣτΕ, ενώ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, έχουν γίνει κινήσεις, όπως είπε, αλλά το θέμα θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup ότι το έχει γίνει τεράστια πρόοδος και ότι οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα τη Δευτέρα για τις πρώτες επαφές στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, χωρίς να περιμένουν την ολοκλήρωση της τρίτης, η οποία πλέον είναι τυπική διαδικασία.
Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, το κομβικό Eurogroup είναι αυτό της 21ης Ιουνίου που θα είμαστε σε θέση να γιορτάσουμε το καλοκαίρι.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την Ελλάδα.

Μοσκοβισί: Υλοποιήθηκε το 99% των προαπαιτούμενων


Σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος για την Ελλάδα, και το 99% των προαπαιτούμενων (τα 108 από τα 110) υλοποιήθηκαν, ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Είμαι πεπεισμένος, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter, πως τα εναπομείναντα δύο προαπαιτούμενα θα υλοποιηθούν εγκαίρως για την επόμενο Eurogroup, επιτρέποντας την λήψη απόφασης για εκταμιεύσεις.
Τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν συζητήσεις την επόμενη Δευτέρα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση. Στόχος της αποστολής θα είναι να συμφωνηθούν τα σχέδια για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών μέχρι τον Μάιο, ώστε στις 21 Ιουνίου. το Eurogroup να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις.
Τα κλιμάκια θα συζητήσουν επίσης την στρατηγική ανάπτυξης για την Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια. Όταν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της μετά από έξι μήνες , πρέπει να γίνει μια κανονική χώρα όσον αφορά τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα κανονικό μέλος της ζώνης του ευρώ, ανέφερε ο Μοσκοβισί.

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα τον Δεκέμβριο πέτυχε τον στόχο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

«Τον Δεκέμβριο η Ελλάδα πέτυχε τον στόχο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών» υπογράμμισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, η εκταμίευση των 5,7 δις ευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου, ενώ το επιπλέον ποσό της υποδόσης για τα ληξιπρόθεσμα θα δοθεί, όταν πιαστούν και οι επόμενοι στόχοι.
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών προς την Ελλάδα, αναφερόμενος χαρακτηριστικά τόσο στην αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, όσο και από την επιτυχή έκδοση 7ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,5%.
Νωρίτερα, το πρακτορείο Bloomberg είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την εξέλιξη του σημερινού Eurogroup καθώς σύμφωνα με έγγραφο που είχε στην κατοχή του, η Τρόικα επέμενε στην ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων.
Αλλά και το υπουργείο Οικονομικών μετά τη διαρροή του συγκεκριμένου εγγράφου με ανακοίνωση του τόνισε ότι τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης.
Κυβέρνηση και Τρόικα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.

Έντονος διάλογος Τσακαλώτου – Ντράγκι στο Eurogroup


Έντονος διάλογος του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υπήρξε για το θέμα των πλειστηριασμών κατά τη διάρκεια του Eurogroup, αναφέρουν πηγές από της Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες ξεκίνησαν να συζητούν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και το τι σημαίνει η «εύρυθμη λειτουργία τους», που θα «ξεκλειδώσει» τη δόση.
Ο Μάριο Ντράγκι ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις από την ελληνική πλευρά, ως προς το νομικό πλαίσιο και την αποτελεσματικότητα των πλειστηριασμών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Εκεί ήταν που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ύψωσε τους τόνους και ακολούθησε μια έντονη στιχομυθία που είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσει ο πρόεδρος της ΕΚΤ για λίγο από την αίθουσα.
Ακόμα, έγινε αναφορά από τον Μάριο Ντράγκι στην πρόσφατη έκδοση των ελληνικών ομολόγων όπου αντί να μειωθεί η απόδοση τους όπως συνηθίζεται, αυξήθηκε.
Η καθυστέρηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών φέρνει πάντως ανησυχία για τα stress test των τραπεζών την ώρα που η τρόικα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup αντί για τον Μάρτιο όπως είχε προγραμματισθεί αρχικά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: