Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Μια δικογραφία γεμάτη φαιδρότητες και αστοχίες


Μόνο ως φαιδρές μπορούν να χαρακτηριστούν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που αποτυπώνονται στην περιβόητη δικογραφία της Novartis. 

Από την... αστοχία στη διεύθυνση του γραφείου στενού συνεργάτη του Αντώνη Σαμαρά, Χρύσανθου Λαζαρίδη μέχρι και την καταγγελία ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης «ξεπλένει χρήματα» μέσω της εκπομπής του, την οποία φυσικά είχε πριν γίνει καν υπουργός!
Ειδικά, μάλιστα, για τον αντιπρόεδρο της ΝΔ το σχετικό απόσπασμα είναι...
σπαρταριστό, καθώς ο μάρτυρας υπό το όνομα «Μάξιμος Σαράφης» υποστηρίζει:
«Θέλω να σας καταθέσω, όπως είναι ευρέως γνωστό, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από την Novartis, εκδοτικές του δραστηριότητες καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων και διοργάνωση εκδηλώσεων σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ανάλυση της αρχαιοελληνικής γραμματείας. Με το δεδομένο ωστόσο ότι η επένδυση της τηλεπώλησης των βιβλίων ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησής του, συμπεραίνω ότι τα έσοδα από τις πιο πάνω δραστηριότητες είναι προφανώς εικονικά και συνδέονται με το ξέπλυμα παράνομων χρημάτων».

Δεν γνώριζε από κομπιούτερ άλλα έστελνε email

Σε άλλο σημείο ο ίδιος μάρτυρας αναφέρεται σε συναντήσεις του Φρουζή με τον νυν αντιπρόεδρο της ΝΔ και, μολονότι δεν ήταν παρών, πιθανολογεί(!) ότι έγιναν για το κλείσιμο «συμφωνιών μεταξύ της εταιρείας και του υπουργού, προκειμένου ο τελευταίος να λαμβάνει ευνοϊκές για την εταιρεία πολιτικές αποφάσεις. Που το βασίζει; Επειδή -όπως λέει- οι πιο τακτικές επικοινωνίες γινόντουσαν μέσω των προσωπικών τους ηλεκτρονικών λογαριασμών και όχι μέσω των επίσημων υπηρεσιακών λογαριασμών του Υπουργείου! Το παράδοξο, πάντως, είναι ότι αυτές οι «συνομιλίες» δεν θα μπορούσαν να γίνουν. Γιατί; Αφού ο Μάξιμος Σαράφης υποστηρίζει ότι ο πρώην αντιπρόεδρος Κ. Φρουζής δεν ήξερε να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή. Λέει συγκεκριμένα: «Πιθανολογώ ότι δεδομένης της ώρας το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή»!

Λάθος Λαζαρίδης

Φυσικά, ένα από τα παράδοξα των καταθέσεων είναι ότι ο μάρτυρας με το κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση» μπέρδεψε τους Λαζαρίδηδες. 
Ειδικότερα, η εν λόγω κυρία καταθέτει σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή του Αντώνη Σαμαρά, και κάνει λόγο για ένα ραντεβού του αντιπροέδρου της Novartis, Κωνσταντίνου Φρουζή, με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, σύμβουλο του τότε πρωθυπουργού. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, σκοπός ήταν να επηρεαστεί ο Αντώνης Σαμαράς από τον σύμβουλό του, με τον μάρτυρα να αναφέρει ότι μία από τις συναντήσεις Φρουζή-Λαζαρίδη έλαβε χώρα στο γραφείο του τελευταίου στη λεωφόρο Αθηνών 110.Ωστόσο, προκύπτει μια σημαντική ανακολουθία, καθώς ο σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης ποτέ δεν είχε γραφείο στη λεωφόρο Αθηνών 110, όπου βρίσκεται η έδρα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Αντιθέτως, γραφείο στη συγκεκριμένη τοποθεσία διέθετε ο πρόεδρος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, που δεν κατονομάζεται σε οποιοδήποτε σημείο της δικογραφία της Novartis.

Τα email

Να σημειωθεί ότι ακόμα και την ημέρα του συλλαλητηρίου ένας από τους μάρτυρες μιλάει για τον Αντώνη Σαμαρά, για να απαριθμήσει τις συναντήσεις που είχαν οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού με τον Κ. Φρουζή. Σαν άλλος Κλουζό ως... στοιχείο αναφέρει ότι «είχε και μάλιστα την διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είναι lazarch@primeminister.gr». Όπως είναι προφανές πρόκειται για μία ηλεκτρονική διεύθυνση που θα μπορούσε να βρει ο καθένας!

Αντιφάσεις

Την ίδια ώρα ο «Μάξιμος Σαράφης» πέφτει σε μια απίστευτη αντίφαση. Συγκεκριμένα, υποστηρίζει σε μια από τις καταθέσεις του ότι για ένα καινούργιο φάρμακο της εταιρείας ελήφθη το 2011 με απόφαση Λοβέρδου ως τιμή βάσης, αυτή που υπάρχει στην Αγγλία και της Γερμανίας «σε ιδιαίτερα ακριβές αγορές» και ως εκ τούτου το φάρμακο κατέστη ακριβό και επήλθε ζημιά στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ. Όμως όπως λέει αργότερα το εν λόγω φάρμακο είχε κυκλοφορήσει μόνο στις δύο προαναφερθείσες χώρες..!

Μόνο φήμες

Εντύπωση επίσης προκαλεί ότι και οι δύο μάρτυρες συχνά πυκνά αναφέρονται σε «φήμες». Για παράδειγμα για το Μάριο Σαλμά υπογραμμίζει ότι «κυκλοφορούσε στην αγορά η φήμη ότι είχε σαν μέθοδο να ρίχνει υπερβολικά τις τιμές των φαρμάκων προκειμένου εν συνεχεία οι εταιρείες να αναγκάζονται να τον προσεγγίσουν με παράνομο τρόπο». Προφανώς δεν δίνει κανένα παραπάνω στοιχεία, απλώς αναπαράγει κάτι που μόνο εκείνος ή εκείνη άκουσε, η εφηύρε!

Περίεργες ερωτήσεις και απαντήσεις

Στην κατάθεση που έλαβε χώρα την 17η Ιανουαρίου ο «Μάξιμος Σαράφης» επιχειρεί να ενοχοποιήσει τον Αντώνη Σαμαρά. Υποστηρίζει, λοιπόν: Αυτό συνάγεται και από το ύψος του προϋπολογισμού, το οποίο υπολογίζω τουλάχιστον στο ύψος του 1.000.000 ευρώ». Εντούτοις φαίνεται ότι ο ανακριτής δεν... ικανοποιήθηκε από το ποσό και επανήλθε με νέα ερώτηση: Με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα θεωρείτε πιθανό ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος να ανέρχεται σε ποσό πλησίον ή άνω των 2.000.000 ευρώ;». Το μήνυμα προφανώς ελήφθη και ο μάρτυς απαντά: Ναι με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα το θεωρώ πολύ πιθανό...».

Η αλήθεια

Τέλος, ο ίδιος μάρτυρας παραδέχεται ότι «πιέζονται (μείωση έως και 50% το έτος 2012) συνεχώς οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων της εταιρείας στην Ελλάδα και τα περιθώρια κέρδους, γεγονός που επέφερε τεράστιες απώλειες κερδών της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς η Ελλάδα αποτελεί χώρα αναφοράς στην τιμολόγηση φαρμάκων.

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια: