Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Η κυβέρνηση κινδυνεύει να καεί στη φωτιά που άναψε

Photo by Omar Marques/Anadolu Agency/Getty Images
Η φράση «Το μυρμήγκι όταν είναι να χαθεί βγάζει φτερά», δεν ανήκει τα μαρξιστικά τσιτάτα που με αγωνιστικό ενθουσιασμό μηρυκάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συμπυκνώνει βιωματική πείρα χιλιετιών. 
Είχαμε διερωτηθεί από εδώ αν ο κ. Τσίπρας είχε κατανοήσει το βάρος των γεγονότων που μόλις ξεκίνησαν με την υπόθεση Novartis – και τα οποία επέτρεψε ελαφρά τη καρδία να ξεκινήσουν.
Δεν ενστερνιζόμαστε τη φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή (όχι του Κώστα), ο οποίος με αφορμή την δίωξη του Αντρέα Παπανδρέου, φέρεται να είχε πει ότι έναν πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις στο ειδικό δικαστήριο, τον στέλνεις σπίτι του...

Το στέλνεις και στο δικαστήριο, εφόσον όμως αποδειχτεί ότι οι κατηγορίες είναι τεκμηριωμένες. Σε κάθε περίπτωση δεν εκθέτεις έτσι απερίσκεπτα, ως σφάγιο στο τσιγκέλι, την αξιοπρέπεια και την πολιτική οντότητα δυο πρώην πρωθυπουργών και οχτώ υπουργών επειδή κάποιοι - ας πούμε ότι δεν ήταν εντεταλμένοι - κατέθεσαν ότι «νομίζουν», «είχαν ακούσει», «πιστεύουν», θεωρούν».
Σύμπασα η κυβέρνηση, και κυρίως ο πρωθυπουργός, έμειναν ενεοί από τον χλευαστικό τυφώνα που ξεσήκωσε εναντίον τους η υπόθεση Novartis και η οποία είχε δύο πτυχές. 
Η πρώτη αφορούσε στην γνωστή επίγνωση της δικογραφίας που φάνηκε να έχουν οι υπουργοί Παπαγγελόπουλος, Κοντονής, Τζανακόπουλος, Πολάκης. Η δεύτερη αφορούσε αυτή καθ’ εαυτή την ελαφρότητα των κατηγοριών που εκτόξευσαν οι περίφημοι «κουκουλοφόροι», με αυτά που κατέθεσαν και τα οποία θα χωρούσαν στην ανταλλαγή απόψεων μιας καφενόβιας παρέας.
Αυτές είχαν εκληφθεί από τον - όποιο - ομφάλιο λώρο μεταξύ κυβέρνησης και Δικαιοσύνης, ως συνταρακτικές αποκαλύψεις. Εξ αυτού η κυβέρνηση έκανε λάθος εκτίμηση πεδίου. Προσπάθησε να φιλοτεχνήσει ένα σκηνικό το οποίο θα μετατρεπόταν σε εντυπωσιακό λαϊκό υπερθέαμα στην Βουλή, που θα διαρκούσε μήνες. Θα κατήγαγε συντριπτική νίκη επί των αντιπάλων, ενώ θα ενδυόταν εκ νέου το φωτοστέφανο του χαμένου ηθικού της πλεονεκτήματος.
Το είπε άλλωστε ο κ. Τσίπρας ότι ο ίδιος έχει λευκό ποινικό μητρώο ενώ κάποιων άλλων τα ονόματα αναφέρονται σε «κακουργηματικές δικογραφίες» - τους οποίους άλλους, από όσα ξέρουμε προς το παρόν, τους ενέπλεξαν οι καταθέσεις γνώμης και όχι γνώσης - των μαρτύρων που γνώριζε ο Πολάκης!
Τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Αφού δημιούργησαν το εκρηκτικό σκηνικό, κατανόησαν ότι τα θραύσματά του δεν θα τους αφήσουν αλώβητους και ότι κινδυνεύουν με θανάσιμο αυτοτραυματισμό. Προχθές και χθες συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο εμπλουτισμένο με το προεδρείο της Κ.Ο. για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις. Το γεγονός ότι ορίσθηκε και τρίτη συνεδρίαση για σήμερα το πρωί, καταδεικνύει τη δυστοκία λύσεων και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Προσανατολίζονται πάντως στη διενέργεια Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε τελικά η υπόθεση να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη.
Εν τω μεταξύ δεν κατανόησαν όλοι την σύσταση του πρωθυπουργού, ο οποίος θορυβημένος διεμήνυσε να πέσουν οι τόνοι. Γι' αυτό υπήρξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική για την Υγεία να αποτολμήσει το προκλητικό προς τον Άδωνι. Τολμάς να μιλάς εσύ που είσαι μπλεγμένος στη Novartis;
Φυσικά δεν μας αφορά ο Άδωνις ως Άδωνις, αλλά το ανίερο γεγονός ότι ένας βουλευτής τον θεώρησε ήδη ένοχο και καταδικασμένο, μη αναγνωρίζοντάς του το τεκμήριο της αθωότητας! Γιατί όχι όταν, και ο πρωθυπουργός θεώρησε ότι οι καταγγελθέντες αλλά όχι ακόμη κατηγορούμενοι, αναγράφονται σε κακουργηματικές λίστες; Ούτως ή άλλως και η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σε κατ΄ ιδίαν συνομιλίες μας, θεωρούν (με μια πίστη στα όρια του …μεταφυσικού), ότι οι καταγγελθέντες είναι σίγουρα ένοχοι, απλώς δεν υπάρχουν τα στοιχεία να τεκμηριώσουν την ενοχή τους!
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά είναι βερμπαλιστικές ανοησίες. Αν δεν είναι, οι προοπτικές διαγράφονται ζοφερές και φέρνουν στο μυαλό κάποιους πρόσφατους ισχυρισμούς του Μίκη Θεοδωράκη.
Εν κατακλείδι
Το σκάνδαλο της Novartis είναι τεράστιο και διεθνές. 
Έτσι όμως όπως το χειρίστηκε η κυβέρνηση, δίνοντας για σκύλευση τμήμα του υψηλόβαθμου πολιτικού προσωπικού της χώρας, δημιουργεί προϋποθέσεις μιας «αιματηρής» βεντέτας εις το διηνεκές. 
Αν βρεθούν σοβαρά στοιχεία εις βάρος κάποιων εκ των κατηγορουμένων, έχει καλώς. Δεδικαίωται κατά το ποσοστό των ατόμων που θα βρεθούν ένοχοι
Αν είναι αθώοι - και από όποιους είναι αθώοι - ξεκινάει μια ανηλεής αιματηρή μάχη που δεν θα σταματήσει παρά μόνο με την τελική ηθική απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. 
Κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως συκοφάντης και να καεί στη φωτιά που άναψε! Και βέβαια θα είναι αφελές να πιστεύει ότι θα τη γλυτώσει επικαλούμενος ότι δεν φταίει αυτός αλλά οι κουκουλοφόροι μάρτυρες που που ως όφεις τον παραπλάνησαν τον παραπλάνησαν.


Του Γιάννη Σιδέρη

Δεν υπάρχουν σχόλια: