Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Η αγορά επέστρεψε στο «μαύρο» χρήμα

Σοβαρό πλήγμα στην εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα έχει επιφέρει η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης και ειδικά η εκτίναξη των φόρων συναλλαγών.

Πλέον αυτό γίνεται εξαιρετικά ορατό μέσω των ευρηματικών τρόπων που ανακαλύπτουν έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες και τεχνίτες, προκειμένου να αποφεύγουν τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και να συναλλάσσονται με «μαύρο» χρήμα. 
Παράλληλα, αποκαλύπτεται ο πλημμελής έλεγχος των αρχών, που αν και θέσπισαν...
την υποχρεωτική τοποθέτηση τερματικών POS σε 143 επαγγέλματα και κλάδους, ωστόσο δεν έχουν κάνει προληπτικούς ελέγχους για να δουν εάν από τα μηχανήματα αυτά περνούν συναλλαγές.
Πρέπει να σημειωθεί πως οι θεσμοί επέβαλαν στη κυβέρνηση να καταστήσει υποχρεωτική την τοποθέτηση τερματικών χρέωσης καρτών -POS- σε συγκεκριμένα επαγγέλματα που θεωρούνται πως έχουν «αμαρτωλό» φορολογικό παρελθόν και πως φοροδιαφεύγουν συστηματικά. Η επιβολή των POS στα επαγγέλματα αυτά έγινε σε δύο φάσεις.
Το πρώτο κύμα δρομολογήθηκε πέρυσι τον Ιούλιο, οπότε 200.000 επαγγελματίες από 85 διαφορετικές δραστηριότητες και κλάδους απέκτησαν POS προκειμένου να πληρώνονται από τους πελάτες τους μέσω καρτών. Έτσι, «τοποθετήθηκαν» POS σε ιατρεία, δικηγορικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, σε μανάβικα, κρεοπωλεία, φούρνους, κάβες, κινηματογράφους, καντίνες, εστιατόρια, φαρμακεία, συνεργεία, κομμωτήρια και κουρεία, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, λογιστικά γραφεία, αλλά και σε ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και ψυκτικούς. Οι εν λόγω επαγγελματίες προσέτρεξαν και προμηθεύτηκαν POS, καθώς ο σχετικός νόμος ξεκαθάριζε πως όπου δεν εγκατασταθεί συσκευή, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ στον επαγγελματία που παρέλειψε τη σχετική υποχρέωση.
Η δεύτερη φάση της υποχρεωτικής απόκτησης POS τρέχει έως τις 11 Μαρτίου, οπότε επαγγελματίες από 58 κλάδους θα πρέπει να αποκτήσουν τερματικό. Πρόκειται μεταξύ άλλων για όσους ασχολούνται με ανάπτυξη οικοδομικών σχεδίων, ξυλουργικές εργασίες, χρωματισμούς και επενδύσεις δαπέδων και τοίχων, υπηρεσίες μετακόμισης, καθαρισμό κτιρίων, επισκευή ρολογιών και κοσμημάτων αλλά και μεσιτικά γραφεία ακινήτων, ακόμη και γραφεία κηδειών. Αλλά η απόκτηση του POS δεν σημαίνει πως αυτό χρησιμοποιείται.

Ξέφραγο αμπέλι

Στοιχεία εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών και ειδικότερα στην αποδοχή και διαχείριση συναλλαγών με κάρτες δείχνουν πως τα POS στην αγορά αυξάνονται, αλλά όχι και η χρήση τους.
Σύμφωνα με τον Αντίγονο Παπαδόπουλο, εμπορικό διευθυντή της Cardlink, σήμερα τα POS στην ελληνική αγορά ανέρχονται σε 650.000 τερματικά, όταν στο τέλος του 2016 ο αριθμός ήταν 300.000 τερματικά. Η Cardlink διαχειρίζεται περισσότερο από 1 εκατομμύριο συναλλαγές την ημέρα και έχει 300.000 ενεργά τερματικά, ήτοι σχεδόν 1 στα 2 POS στην αγορά είναι δικό της.
Ωστόσο, στοιχεία από τους παρόχους των τερματικών, δείχνουν πως ένα μεγάλο μέρος των POS που τοποθετήθηκαν το 2017 στην αγορά (λόγω της νομοθετικής ρύθμισης που κατέστησε υποχρεωτική τη χρήση τους) είτε έχουν μηδενικό τζίρο, δηλαδή δεν πέρασε καμία κάρτα από αυτά, είτε δεν βγήκαν ποτέ από τα κουτιά τους, δηλαδή δεν συνδέθηκαν, ποτέ, στο σύστημα. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως περίπου 40.000 POS που τοποθετήθηκαν το 2017 δεν έχουν τζιράρει καθόλου και πως 10% των μηχανημάτων που προμηθεύθηκαν οι επαγγελματίες πέρυσι δεν συνδέθηκαν ποτέ με το σύστημα κάποιας τράπεζας.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η κατάσταση αυτή είναι ανησυχητική και δείχνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός καταγραφής των τερματικών, είτε μέσα από το Taxis είτε από τα στοιχεία που έχουν οι πάροχοι και οι τράπεζες στη διάθεσή τους.

Του Θανάση Κουκάκη
*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: