Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

«Ηχηρή» η απουσία Τσίπρα από μία κοινοβουλευτική διαδικασία που γύρισε «μπούμερανγκ»

Πόσο συνηθισμένο είναι άραγε δύο πρώην πρωθυπουργοί να κατηγορούνται για δωροδοκία; Ασφαλώς και είναι ασυνήθιστο.
Ακόμα όμως και αυτή η σπάνια για τα ελληνικά πολιτικά χρονικά περίπτωση δεν φάνηκε να είναι αρκετή ώστε να αποτελέσει την αιτία παρουσίας του Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα της ολομέλειας.
Η απουσία του πρωθυπουργού...
από την ομιλία τόσο του Αντώνη Σαμαρά όσο και του Παναγιώτη Πικραμμένου σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως στους διαδρόμους της Βουλής. 
Συνομιλητής μάλιστα του Κυριάκου Μητσοτάκη τόνιζε στο liberal.gr ότι «η απουσία του κ.Τσίπρα απέδειξε το πόσο σοβαρά πήρε την όλη διαδικασία». Δεν ήταν όμως μόνο η απουσία του πρωθυπουργού από την πολύωρη κοινοβουλευτική διαδικασία, στην οποία μπήκε μόλις άρχισαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. 
Απόντες ήταν μία σειρά από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τυχαίο; 
Μπορεί, αλλά σε μία τέτοια μέρα τα πάντα έχουν τη δική τους σημασία. Ο καθένας ασφαλώς και δικαιούται να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για την εξέλιξη της συζήτησης στη Βουλή.
Άλλοι μπορεί να πείσθηκαν και άλλοι όχι για τα όσα περιγράφονται μέσα στη δικογραφία. Αυτό όμως που θα μπορούσε κάποιος καθαρά να αντιληφθεί περπατώντας στους διαδρόμους του κοινοβουλίου ήταν η μάλλον “χαλαρή” διάθεση με την οποία αντιμετώπισαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την όλη συζήτηση. 
Ελάχιστοι βουλευτές της πλειοψηφίας ζήτησαν το λόγο και το βάρος σήκωσαν σχεδόν αποκλειστικά οι συναρμόδιοι υπουργοί.
«Είδαμε εννιά ανθρώπους να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και από την άλλη πλευρά όλοι να περιμένουν τον κ.Τσίπρα να τοποθετηθεί γύρω στα μεσάνυχτα» ήταν η χαρακτηριστική φράση συνεργάτη του Κ.Μητσοτάκη, θέλοντας να καταδείξει ότι «δεν υπάρχει κυβέρνηση χωρίς τον κ.Τσίπρα». 
Από την άλλη πλευρά, απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην ΝΔ για την παρουσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 
«Αδιαφορείτε για το κλίμα ακραίας πόλωσης που έχει ήδη αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα. Η στρατηγική σας είναι καταδικασμένη να αποτύχει. Ήσασταν κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ στην λάθος πλευρά της ιστορίας. Όταν εμείς δρομολογούσαμε μεταρρυθμίσεις εσείς ήσασταν εσείς. Πάει πολύ να παριστάνετε τον αρχάγγελο της κάθαρσης. Είστε το πολιτικό γενόσημο του παλιού πολιτικού συστήματος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην ομιλία του τοποθέτησε στο κέντρο του κάδρου τον Αλέξη Τσίπρα. 
«Την ώρα που κάποιοι στήνουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, εσείς στήνετε γκρίζες ζώνες μέσα στη Βουλή. Η δική μας θέση είναι καθαρή. Να μάθουμε την αλήθεια, να ξηλώσουμε το κύκλωμα, να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται, όποιοι και αν είναι» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην Πειραιώς εκτιμούν ότι η όλη διαδικασία γύρισε «μπούμερανγκ» για την κυβερνητική πλειοψηφία. 
«Όποιος παρακολούθησε την συζήτηση αντιλήφθηκε πως δεν υπήρξε κανένα στοιχείο» σημείωσε συνεργάτης του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος επεσήμανε πως η κυβέρνηση έδωσε την εντύπωση καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας πως περίμενε να υπάρξει κάτι καινούργιο, το οποίο ποτέ δεν έγινε.


Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής

Δεν υπάρχουν σχόλια: