Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Η «γαλάζια» στάση την ώρα της ψηφοφορίας και η κίνηση των «4» που θα... συζητηθεί

Ναι στη διαφάνεια, όχι στην σκευωρία. 

Αυτόν το διπλό στόχο θα έχει ως οδηγό της η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης για την σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, αναφορικά με την υπόθεση της Novartis. 

Μετά από διαδοχικές συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους συναρμόδιους τομεάρχες αλλά και τους στενούς του συνεργάτες, αποφασίστηκε ότι την ώρα της ψηφοφορίας οι βουλευτές της ΝΔ θα κινηθούν ως εξής: 

Καθισμένοι στα έδρανα τους όταν το όνομά τους θα ακούγεται, θα φωνάζουν «ναι στην προανακριτική, όχι στη επιχειρούμενη σκευωρία». 
Με τον τρόπο αυτό η ΝΔ θα θελήσει να στείλε μήνυμα πως από την μία πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην συγκεκριμένη υπόθεση μέσα από την σύσταση της επιτροπής, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη η κυβερνητική προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών προσώπων.
Η παραπάνω επιλογή πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα οι ψήφοι της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην προσμετρηθούν αφού θα καταμετρηθούν ως «απόντες».

Παρόλαυτα, όπως τονίζει στο liberal.gr, έμπειρος κοινοβουλευτικός το μήνυμα θα «περάσει» και χωρίς να υπάρξει αποχώρηση από την αίθουσα.
Αίσθηση πάντως θα προκαλέσει η πληροφορία που διαθέτει το liberal.gr, σύμφωνα με την οποία οι τέσσερις «γαλάζιοι εν ενεργεία ή πρώην βουλευτές» το όνομα των οποίων αναφέρεται στην δικογραφία (Αντώνης Σαμαράς, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς και Ανδρέας Λυκουρέντζος) σκέφτονται να προχωρήσουν σε μία κίνηση που θα αποτελέσει θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, οι τέσσερις είναι πιθανόν να επικαλεστούν τον νόμο Καστανίδη και να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από την παραγραφή των αδικημάτων, τα οποία τους αποδίδονται. Με τον τρόπο αυτό θα δηλώσουν πως δεν έχουν τίποτα να κρύψουν και πως σε καμία περίπτωση η παραγραφή δεν αποτελεί δίοδος διαφυγής. Εφόσον η πληροφορία αυτή επιβεβαιωθεί, ασφαλώς και θα προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός του κοινοβουλίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει και η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει λόγο για κυβερνητικό αντιπερισπασμό με κύριο στόχο να στρέψει την κοινή γνώμη μακριά από τα δύσκολα θέματα της σκληρής καθημερινότητας. «Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παντού και δεν διστάζει πλέον να επιχειρεί τον έλεγχο ακόμα και της δικαιοσύνης προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς της» αναμένεται να σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που θα επαναλάβει το «ναι» στην προανακριτική επιτροπή.

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι θέση καθαρή και είναι και θέση αδιαπραγμάτευτη. Φως στο σκοτάδι. Να μάθουμε την αλήθεια και να αποδώσουμε τις ευθύνες εκεί, όμως, που πρέπει. Αυτό θα έπρεπε να είναι το μέλημα της Κυβέρνησης. Και όχι η κατασκευή μιας άθλιας σκευωρίας, που έχει μόνο σκοπό να προστατέψει τους δικούς της ανθρώπους και να πλήξει τους πολιτικούς της αντιπάλους. Γιατί εκεί αποσκοπεί η πρόταση της Κυβέρνησης για σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής. Υπηρετεί μια άθλια μεθόδευση. Υπηρετεί ανέντιμες πολιτικές και προσωπικές σκοπιμότητες» θα τονίσει ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος θα καταγγείλει από το βήμα του κοινοβουλίου μικροκομματικές σκοπιμότητες πίσω από την συγκεκριμένη πρόταση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα θα προειδοποιήσει από το βήμα της Βουλής τον κ.Τσίπρα να μην «κλείσει» την Προκαταρκτική Επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως με διαφανείς διαδικασίες. 
«Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένες καταθέσεις δεν υπάρχει σε μια Δημοκρατία» 
αναμένεται να σημειώσει μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: