Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Προκαλούν οι «σκληροί» του VMRO: Δεν αλλάζουμε όνομα, ούτε Σύνταγμα, λεγόμαστε «Μακεδονία» [βίντεο]

Φωτογραφία αρχείου: AP Photo/Boris GrdanoskiΤην ώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ κάνουν προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού, οι «σκληροί» εθνικιστές του VMRO στα Σκόπια επιμένουν να μην δέχονται συνταγματικές αλλαγές και απάλειψη του αλυτρωτισμού.

Ο αντιπρόεδρος του VMRO (κόμμα που ίδρυσε ο Γκρούεφσκι), Αλεξάνταρ Νικολόσκι. μιλώντας... στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Ε», εμφανίστηκε προκλητικός, λίγες ώρες πριν συνέλθει αύριο Σάββατο στα Σκόπια το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Όπως είπε η παράταξή του δεν αποδέχεται καμία αλλαγή στο Σύνταγμα, και θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να λέγεται «Μακεδονία».
Ενώ σημείωσε ότι δεν συναινεί ούτε στην αλλαγή του ονόματος των δρόμων και του αεροδρομίου, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στις κοινές δηλώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν βρίσκουμε κανένα αλυτρωτικό στοιχείο στο όνομα οποιουδήποτε χώρου η αντικειμένου στην χώρα μας. Δεν θεωρούμε ότι αυτά είναι η πηγή του προβλήματος. Αυτά είναι δικαιολογίες» υποστήριξρ ο Νικολόσκι.
Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το Σάββατο στα Σκόπια
Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου στα Σκόπια, στην οποία θα εξετασθεί το πλαίσιο για την επίλυση του θέματος της ονομασίας. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο Πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος στην ΠΓΔΜ, DUI, Αλί Αχμέτι.
Η συνάντηση διεξάγεται με πρωτοβουλία του υπουργείου Εξωτερικών και σε αυτήν θα παραβρεθεί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Νίμιτς θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια (30 και 31/01 αντίστοιχα) για συνομιλίες με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών σχετικά με τη δέσμη ιδεών για το ζήτημα της ονομασίας που παρουσίασε, και την περαιτέρω πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.
Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: