Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Ο Τσίπρας «τρέχει» να προλάβει το συλλαλητήριο και διχάζει κυβέρνηση, Εκκλησία και ΑΝΕΛ

Φωτογραφία: intimenews.gr
Σε μπούμερανγκ εξελίσσεται για τον Αλέξη Τσίπρα το Σκοπιανό, καθώς αντί να διαπραγματευτεί μια κοινά αποδεκτή λύση για το Σκοπιανό, έχει… πετύχει να διχάσει όχι μόνο την κυβέρνηση και τους ΑΝΕΛ, αλλά και την Εκκλησία. 
Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ουσιαστικά έκανε ένα βήμα πίσω, καθώς πλέον η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να επιτρέψει σε όποιους Ιεράρχες το επιθυμούν να βρεθούν στο...
επικείμενο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Εξάλλου, την προηγούμενη Κυριακή αποδείχτηκε ότι η γραμμή του να πει «όχι» στο συλλαλητήριο, δεν εισακούστηκε από εννέα Μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι έδωσαν κανονικά το παρών.
Η μερική αλλαγής στάσης του προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας ποδηγετήθηκε – εν μέρει – από τις αντιδράσεις που υπήρξαν εντός της Εκκλησίας, καθώς θεωρήθηκε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι «αντάρτες» την άλλη Κυριακή στο Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εμφανίζεται πλήρως διασπασμένη. 
Αν o Πάνος Καμμένος ακόμα δεν έχει πάρει σαφή θέση (αν και σποραδικά μιλάει για δημοψηφίσματα και αφήνει να εννοηθεί ότι διαφωνεί με την προωθούμενη λύση), αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ διαφωνούν σε οποιαδήποτε λύση που εμπεριέχεται ο όρος Μακεδονία. Πιο «επιθετικός» εμφανίζεται ο Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος πριν από λίγες μέρες ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν κάνουμε παρέα με αναρχικούς, ούτε με τον Ρουβίκωνα και δεν πετάμε την εικόνα της Παναγιάς στα σκουπίδια, ούτε υποδεχόμαστε τον Κουφοντίνα έξω από τη φυλακή».
Την ενδοκυβερνητική μάχη «άναψε» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος κάλεσε τον κ. Καμμένος να υπακούσει στη κυβερνητική γραμμή. «Επίσημη θέση της κυβέρνησης είναι η συνθέτη ονομασία, πάγια θέση την τελευταία 25ετία, η κυβέρνηση έχει μια γραμμή, δεν έχει δύο», είπε και συμπλήρωσε με νόημα «ο κ. Καμμένος έχει διαφορετική άποψη, θα την κουβεντιάσουμε στη Βουλή όταν έρθει η ώρα και θα τοποθετηθεί κι ο ίδιος».
Όμως ακόμα και στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων υπάρχουν σημάδια διχασμού. Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Παναγιώτης Σγουρίδης ξεκαθάρισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι «οι  απόψεις του Δημήτρη Καμμένου δεν εκφράζουν τους ΑΝΕΛ».
Γίνεται, λοιπόν, φανερό ότι ο Αλέξης Τσίπρας, όσο κι αν προσπαθεί να δημιουργήσει έριδες στην αντιπολίτευση, πέφτει ο ίδιος μέσα στον λάκκο που έχει σκάψει.
Να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως βιάζεται να προλάβει το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 4 Φεβρουαρίου. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός σπεύδει σήμερα να δει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ χθες ενημέρωσε θεσμικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια: