Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Τα μαθήματα «πρωθυπουργίας» του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αλέξη Τσίπρα

Μερικές φορές στην πολιτική τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά, αρκεί να γνωρίζεις να τα διατυπώσεις με σαφήνεια, μακριά από εντυπωσιασμούς και επικοινωνιακές κορώνες. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική επιτροπή της ΝΔ, ενώπιον δύο πρώην πρωθυπουργών έδειξε ότι μπορεί και να πάρει μεγάλες αποφάσεις αλλά κυρίως μπορεί και να τις εξηγήσει χωρίς «κραυγές». 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέδωσε απλά μαθήματα «πρωθυπουργίας», αναλύοντας το τι θα έκανε εκείνος εάν ήταν...

στην προεδρία της κυβέρνησης και είχε το θέμα των Σκοπίων στα χέρια του. Όχι με γενικολογίες, αλλά με την κατάθεση ενός οδικού χάρτη τον οποίο θα ακολουθούσε με τρία βήματα:
- Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών, δημιουργία εθνικού μετώπου
- Ανάδειξη ως κεντρικού ζητήματος, τον αλυτρωτισμό
- Κομβικό σημείο , η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε την τακτική του, κάνοντας αναφορά σε συγκεκριμένες ενέργειες, θέλοντας να δείξει ότι έχει σχέδιο.
«Θα ενημέρωνα πρώτα τους πολιτικούς Αρχηγούς, όπως έγινε το 2008. Θα φρόντιζα να ενώσω δυνάμεις - όχι να διχάσω τους πάντες - πολίτες, Εκκλησία, πολιτικά Κόμματα - γύρω από το εθνικό θέμα... 
Θα ξεκινούσα τη διαπραγμάτευση από τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. Θα περίμενα να δω απτά δείγματα γραφής από την άλλη πλευρά πριν προχωρήσω στο επόμενο στάδιο. 
Δεν θα συζητούσα τίποτε αν τα Σκόπια δεν δεσμευόντουσαν πρώτα ότι θα αλλάξουν το Σύνταγμά τους. Δεν θα δεχόμουν καμία αναφορά σε «Μακεδονικό Έθνος», όπως έκανε χωρίς να πάρει καμία απάντηση από την Κυβέρνηση ο κ.Nimetz. Θα στηριζόμουν στην εμπιστοσύνη του λαού. Και πιστεύω ότι έτσι θα μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που να αξιοποιεί την ευνοϊκή συγκυρία, βελτιώνοντας το κεκτημένο του Βουκουρεστίου» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο οδικός χάρτης του κ.Μητσοτάκη για τους χειρισμούς στο σκοπιανό ήταν το δεύτερο «μάθημα» ηγεσίας προς το Μέγαρο Μαξίμου , μετά από εκείνο που διατύπωσε με τη δήλωσή του ελάχιστες ώρες μετά το συλλαλητήριο της Κυριακής. Τότε που θύμισε πως όταν είσαι πρωθυπουργός θα πρέπει να ακούς και να επεξεργάζεσαι το λαϊκό αίσθημα.
Η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 1630 το απόγευμα της Τετάρτης. Το πρωί της ίδιας μέρας όμως αποφασίστηκε να αρχίσει μιάμιση ώρα νωρίτερα. Μία κίνηση διόλου τυχαία. Ο κ. Μητσοτάκης ήθελε να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μια και η συνάντηση Τσίπρα Zaev είχε τοποθετηθεί για τις 1600 στο Νταβός.

Ήταν προφανής η επιλογή της ΝΔ, ο κ.Τσίπρας να μάθει στην Ελβετία τα όσα θα είχε πει ο κ. Μητσοτάκης, πριν κλείσουν οι πόρτες της συνάντησης με τον σκοπιανό πρωθυπουργό.

Η ομιλία Μητσοτάκη πάντως περιείχε εκτός των άλλων και ένα μήνυμα με μοναδικό αποδέκτη τον πρωθυπουργό.
«Είσαι μόνος σου, από εδώ και πέρα. Μην περιμένεις τίποτα από την ΝΔ» θα μπορούσε να ήταν η ερμηνεία των όσων τόνισε κυρίως με το βλέμμα στραμμένο στο άμεσο μέλλον.

«Για μας το ζήτημα κλείνει εδώ. Δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να συμμετάσχουμε στα επικίνδυνα παιχνίδια που πάει να στήσει η Κυβέρνηση ούτε να εμπλακούμε στις μεθοδεύσεις της. Είναι μια υπόθεση που θα πρέπει να τη χειριστούν αυτοί που την άνοιξαν. Εμείς συνένοχοι σε μια ιστορία που, όπως πάει να τη χειριστεί ο κ. Τσίπρας, κινδυνεύει να τραυματίσει την ψυχή του Έθνους μας, συνένοχοι σε αυτή την ιστορία δεν θα γίνουμε» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάζοντας το πλαίσιο των επόμενων επιλογών της ΝΔ.
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο κ.Μητσοτάκης δεν πρόκειται να συμμετάσχει ούτε σε μία κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, πολλώ δε μάλλον σε ένα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεδομένων και των διαφωνιών του Πάνου Καμμένου. 
Διαχώρισε τη θέση του και έκανε τις κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, σε ένα θέμα που μπορεί να αποδειχθεί μέχρι και... καταλύτης εξελίξεων.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: