Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

«Μας περνά για εντελώς… ηλίθιους»…

Αποτέλεσμα εικόνας για οικοδόμηση του σοσιαλισμού
Στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, τα πρώτα (ιδίως) χρόνια της εγκαθίδρυσης του κομμουνισμού, οι κομματικές ηγεσίες, έβαζαν πλανά. 
Πλανά εργασίας, πενταετή πλανά, πλανά παράγωγης κλπ. 
Με βάση αυτά τα πλανά, έκριναν την αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα της κάθε κομματικής οργάνωσης ή και περιοχής.

Κάθε φορά, όταν έληγε το κάθε είδους πλάνο, η κομματική ηγεσία ανακοίνωνε όχι μόνον ότι το πλάνο καλύφθηκε, αλλά ότι υπερκαλύφθηκε, « μια και οι σύντροφοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους βοηθώντας την οικοδόμηση του σοσιαλισμού»...

Βεβαία, στις περισσότερες περιπτώσεις τα πλανά όχι μόνον δεν καλυπτόταν αλλά τα αποτελέσματα ήταν πολύ κάτω από τα όσα είχαν προβλεφτεί... Όμως κάτι τέτοιο δεν ήταν δυνατόν να ανακοινωθεί μια και «θα έπεφτε η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κομματική ηγεσία και στον σοσιαλισμό».
Άρα, όλα ανακοινωνόταν ανθηρά και παρά πολύ καλά (Άσχετα βεβαία με το αν με βάση τα πραγματικά αποτελέσματα κρινόταν η αποτελεσματικότητα των κατά περιοχή κομματικών ηγεσιών και προχωρούσε η... αποκαθήλωση τους…). Ήταν λοιπόν fake news, όπως θα λέγαμε σήμερα, στην εποχή των social media.
Αυτή την «καλή και δοκιμασμένη» τακτική των εποχών του υπαρκτού σοσιαλισμού, (τις οποίες διδάχθηκε νέος) χρησιμοποίησε και πάλι, για μια ακόμα φορά, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στα μελή της κεντρικής επιτροπής του κόμματος του. 
Σαν να λέγαμε, μιλώντας στην νομενκλατούρα, των χώρων του «υπαρκτού».
Παρουσίασε λοιπόν ο κ. Τσιπρας, μια εικόνα για την χώρα, που πραγματικά δεν θα μπορούσε να την φανταστεί ούτε ο «βαρόνος Μινχάουζεν». Μια χώρα, στην οποία όλα πάνε καλά, όλα πάνε τέλεια, όλα έχουν αλλάξει. Και κυρίως, όλα τα κακά τα είχαν κάνει κάποιοι άλλοι.
Το αν και πόσους πείθει, εκτός από όσους βρισκόταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα όπου μιλούσε, έχοντας οι περισσότεροι φτάσει εκεί με τα κρατικά αυτοκίνητα που συνοδεύουν τις κάθε είδους θέσεις στις οποίες έχουν τοποθετηθεί από τον ομιλητή τους, είναι ένα ερώτημα που σύντομα –όπως φαίνεται – θα απαντηθεί.
Το μόνον σχόλιο που θα μπορεί να κάνει κάποιος είναι - παραφράζοντας την φράση που απηύθυνε ο Γ. Βαρουφάκης, όντας υπουργός Οικονομικών στον κ. Τσίπρα, όταν ο τελευταίος έκανε τις …μεγαλειώδεις συμφωνίες με την τρόικα – να πει « Μας περνά για εντελώς… ηλίθιους»…

Του Πέτρου Τρουπιώτη*
* Ο κ. Πέτρος Τρουπιώτης είναι δημοσιογράφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: