Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018

Η «βροχή» των 130.000 πλειστηριασμών δοκιμάζει την κυβέρνηση

Εκεί που όλα έμοιαζαν ιδανικά για την κυβέρνηση, καθώς δόθηκε από το Eurogroup το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της ταχύτερης αξιολόγησης στην ιστορία των μνημονίων, οι αστερίσκοι που συνοδεύουν την απόφαση για εκταμίευση της δόσης... κόβουν τα χαμόγελα στην Αθήνα. 
Τόσο οι δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί που θα πρέπει να τρέξουν – και όχι να μείνουν στα χαρτιά όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα – όσο και οι ιδιωτικοποιήσεις...
που πάντοτε δημιουργούν προβλήματα, αναμένεται να δοκιμάσουν τις πολιτικές αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού ενόψει της τέταρτης αξιολόγησης και της λήξης του μνημονίου.
Οι 40.000 πλειστηριασμοί που θα πρέπει να γίνονται ετησίως τα επόμενα χρόνια προκαλούν εσωκομματικούς τριγμούς, τους οποίους σπεύδει να προλάβει η κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, «ενημερωτική». Στην ουσία, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να προσποιηθεί ότι δεν θα συμμορφωθεί με τα όσα προβλέπονται για τη διαδικασία των πλειστηριασμών, ενώ γνωρίζει ότι αν δεν προχωρήσουν απρόσκοπτα δεν έχει ούτε δόση, ούτε έξοδο από το μνημόνιο. 
Τι αναφέρει η Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν: 
«Ο αριθμός των πλειστηριασμών θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω από τον Μάρτιο του 2018, με στόχο να διενεργούνται 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί το μήνα, ενώ αναμένεται να φτάσουν τους 2.000 πλειστηριασμούς μηνιαίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Το χρονοδιάγραμμα αυτό έχει στόχο να πετύχουν οι τράπεζες τους στόχους μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν συμφωνήσει με τον SSM για το 2018. Ο αριθμός θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω στους 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια. Παρά τις προκλήσεις, η διενέργεια των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και η επανεκκίνηση των φυσικών πλειστηριασμών θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση της κουλτούρας πληρωμών στην Ελλάδα».
Το Eurogroup δεν μας έκανε σοφότερους αφού όλοι γνώριζαν ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους. Μας θύμισε, ωστόσο, ότι οι πλειστηριασμοί και οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν δεσμεύσεις της κυβέρνησης τις οποίες δεν μπορεί να αγνοήσει αν θέλει να φτάσει ομαλά μέχρι τον Αύγουστο.
Όπως έγκαιρα είχε αναφέρει το liberal.gr, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 20.000 πλειστηριασμούς το 2018, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η διαδικασία θα έτρεχε ομαλά στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη με αποτέλεσμα να γίνει πιο συντηρητικός ο φετινός στόχος. Από το 2019 ο στόχος διπλασιάζεται σε σύγκριση με τον αρχικό και φτάνει στους 40.000 πλειστηριασμούς ετησίως για τουλάχιστον μία τριετία.
Τα νούμερα είναι μεγάλα, ωστόσο, παραμένουν χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να σιγουρευτούν ότι η διαδικασία θα εξελιχθεί χωρίς προβλήματα για να εντοπιστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και να αποκατασταθεί σταδιακά η τραπεζική πίστη. Σε αυτό αναμένεται να συμβάλλει το τέλος των φυσικών πλειστηριασμών, καθώς από την 21η Φεβρουαρίου όλοι οι πλειστηριασμοί θα γίνονται ηλεκτρονικά.
Το πρόβλημα για την κυβέρνηση ξεκινά από τη στιγμή που οι τράπεζες – και όχι μόνο αυτές - θα υποχρεωθούν να «αγγίξουν» την πρώτη κατοικία και σπίτια χαμηλότερης αξίας, κάτι που όσο κι αν προσπαθεί να καθυστερήσει ο πρωθυπουργός σκεπτόμενος το πολιτικό κόστος, γνωρίζει πολύ καλά ότι το έχει συμφωνήσει με τους Θεσμούς.

Σε ότι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, αποτελούν και αυτές ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις με τους πιστωτές.
Μόνο τους πρώτους μήνες του 2018, πρέπει να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (26 Ιανουαρίου), της μαρίνας Αλίμου (31 Ιανουαρίου) αλλά και να ολοκληρωθεί η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την αγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ (16 Φεβρουαρίου).
Επίσης, μέχρι τέλη Μαρτίου θα πρέπει να προκηρυχθούν όλοι οι καινούργιοι διαγωνισμοί πώλησης μετοχικών πακέτων του Δημοσίου, δηλαδή το 5% του ΟΤΕ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 65% της ΔΕΠΑ, και το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ενώ εντός του 2018 αλλά χωρίς χρονοδιάγραμμα, θα ξεκινήσουν οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση αρκετών από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια, όπως Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, Βόλος, Πάτρα, Καβάλα, καθώς επίσης η πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ, του 23% της ΕΥΑΘ, και του 17% της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: