Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Wall Street Journal: «Κοράκια» μαζεύονται πάνω από την Ελλάδα

Μετά από πολύ καιρό ορισμένοι από τους πιο τολμηρούς και κερδοσκόπους επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν ξανά την Ελλάδα, ποντάροντας στο ότι «ο πρώην ασθενής της Ευρώπης έχει αγνοηθεί από πολλούς επενδυτές και προσφέρει δυνητικές ευκαιρίες», αναφέρει η Wall Street Journal σε δημοσίευμα της.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, funds όπως τα VR Capital, Brevan Howard και Amber Capital και εξετάζουν εδώ και αρκετούς μήνες μία σειρά ελληνικών assets.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων υποστηρίζουν ότι ενώ η Ελλάδα ωφελείται επιτέλους από... την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, πολλοί επενδυτές έχουν αγνοήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, εξαιτίας της μακροχρόνιας κρίσης χρέους.
«Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα. Είναι η μοναδική φθηνή αγορά που υπάρχει», σημειώνει ο Τζόσεπ Ουγκουρλιάν, ιδρυτής του Amber Capital από το Λονδίνο, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 1,7 δισ. δολαρίων. Ο ίδιος λέει ότι δεν έχει επενδύσει ποτέ στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι αγόρασε ελληνικά ομόλογα πριν από ένα χρόνο αλλά πρόσφατα γύρισε σε μετοχές. Μετά τις ανησυχίες για το χρέος, η χώρα θα μπορούσε να δει κάποια ομαλοποίηση και οι κίνδυνοι έχουν αποφευχθεί, τόνισε.
Τον περασμένο μήνα, η Wall Street Journal αποκάλυψε ότι το Amber Capital έχει μετοχές στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και ασκούσε πιέσεις για αναδιάρθρωση.
Μεταξύ των funds που ενισχύουν την παρουσία τους στην Ελλάδα είναι και το VR Capital με έδρα σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, που εξειδικεύεται σε προβληματικά assets, ενώ το Autonomy Capital από τη Νέα Υόρκη που διαχειρίζεται 5 δισ. δολάρια, έχει αυξήσει την έκθεσή του στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.
Η Brevan Howard, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης αντισταθμιστικών κεφαλαίων στην Ευρώπη, σκοπεύει να αντλήσει αρχικά 500 εκατομμύρια δολάρια για ένα fund που θα επενδύσει σε εμπορικά ακίνητα και ένα μετοχικό fund στην Ελλάδα. Βρίσκεται, μάλιστα, σε διαδικασία αναζήτησης μίας ομάδας 9-10 στελεχών με επενδυτική εμπειρία στην Αθήνα, η οποία στους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί σε 18 άτομα.
«Η Ελλάδα για πάρα πολύ καιρό ήταν στην ουσία αποκλεισμένη από επενδύσεις», σημειώνει ο Τρύφων Νάτσης, ένας από τους ιδρυτές της Brevan. Σύμφωνα με τον ίδιο οι κίνδυνοι ατυχήματος έχουν εξαφανιστεί Λόγω των μεταρρυθμίσεων και των πολύ δύσκολων μέτρων που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση. Εκτιμά δε, ότι σχεδόν το 1/4 με 1/3 της ελληνικής ανάκαμψης σχετίζεται με την ευρωπαϊκή ανάκαμψη.
Και βέβαια, ένας από τους κλάδους που προσελκύουν επενδυτές είναι αυτός των «κόκκινων» δανείων. Όπως αναφέρει ο Μάριος Κολιόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής της Alvarez & Marsal στην Ελλάδα και πρώην αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ: «Το κλίμα βελτιώνεται στην Ελλάδα και αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, είτε είναι από hedge funds είτε από άλλα funds».
Σε ένα ακόμη σημάδι αυξημένου ενδιαφέροντος για τη χώρα, το hedge fund, Chenavari, έχει βοηθήσει ελληνικές εταιρείες να αγοράσουν πλοία και ασχολήθηκε με την Ελλάδα λόγω των εξαιρετικά χαμηλών τιμών. «Η Ελλάδα είναι μία από τις πιο υποτιμημένες οικονομίες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του fund, Λόικ Φέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: