Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

H φράση του Καμμένου που προκάλεσε απορίες και η «απειλητική» επιστολή του Παπαδόπουλου στο ΥΠΕΘΑ

Τελικά όχι μόνο γνωρίζονταν, κάτι που αρχικώς είχε αρνηθεί ο Πάνος Καμμένος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο ΣΚΑΙ, αλλά αντιθέτως φαίνεται ότι είχε αναπτύξει δραστηριότητα εντός του υπουργείου Άμυνας. 
Ο λόγος για τον φερόμενο ως «μεσάζοντα» Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος ως επιχειρηματίας δείχνει να έχει επιδείξει έντονη κινητικότητα στα ζητήματα που αφορούν προγράμματα πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού. Ενδεικτικά είναι...
τα όσα είπε το μέλος της επιτροπής εξοπλισμών της Βουλής Κώστας Τασούλας.

«Εχει βγει ήδη στην δημοσιότητα επιστολή με ημερομηνία 21/3/2017 με υπογραφή του κ. Παπαδόπουλου προς το ΥΠΕΘΑ με την οποία ουσιαστικά «απειλεί» ότι αν δεν προχωρήσουν και οι ΑΛΛΕΣ συμφωνίες εκτός της πώλησης των 300.000 βλημάτων στην Σαουδική Αραβία θα υπάρξει ακύρωση της συμφωνίας, μετά από σχετικό αίτημα του εντολέως μου».
Είναι προφανές ότι δεν πρόκειται μόνο για μία συμφωνία λοιπόν με το υπουργείο Άμυνας, στην οποία εμπλέκεται ο κ. Παπαδόπουλος.Το περίεργο όμως είναι πως μόνο για μία συμφωνία (πώληση των 300.000 βλημάτων στην Σαουδική Αραβία) πραγματοποιήθηκε «κινητοποίηση» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί επανεξέτασης της.
Τυχαίο ή όχι; Ουδείς μπορεί να δώσει με βεβαιότητα μία απάντηση, όμως ένα είναι βέβαιο. Τα ερωτηματικά είναι πολλά και χρήζουν απαντήσεων , ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν ότι η συμφωνία, με την οποία ασχολήθηκαν τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, χρήζει μιας «ιδιαίτερης» προσοχής. Το γιατί μένει να αποδεχτεί.
Αίσθηση και συζητήσεις έχει προκαλέσει πάντως η φράση που χρησιμοποίησε ο Πάνος Καμμένος στην τηλεοπτική συνέντευξη στον Αντέννα. Μία φράση που μπορεί να λέει πολλά για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Κάτι που ειπώθηκε για πρώτη φορά, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος. «Εγώ βγαίνω αυτή την στιγμή και υπερασπίζομαι τους ανθρώπους μου. Τους ανθρώπους που χειρίζονται τα θέματα, τους αξιωματικούς της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, που έχουν υπογράψει» είπε ο υπουργός Αμυνας, προχωρώντας μάλιστα και ένα βήμα παραπέρα. «ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ» τόνισε, κάνοντας πολλούς να αναρωτηθούν για το ποιό είναι πραγματικό νόημα της δήλωσης.
Τί άραγε ήθελε να πει ο κ. Καμμένος;
Κάποιοι, μάλλον αφελώς, έσπευσαν να μιλήσουν για γκάφα του κ. Καμμένου. Η εξήγηση αυτή για έναν πολιτικό που αναμφίβολα έχει μεγάλη εμπειρία στα τηλεοπτικά «παράθυρα» είναι μάλλον επιδερμική. Ορισμένοι άλλοι του καταλόγισαν πανικό και «ενοχική» προσέγγιση, σε μία υπόθεση που δείχνει να μην έχει πέσει η αυλαία. 
Οσοι χρεώνουν «έλλειψη ψυχραιμίας» στον υπουργό Άμυνας, υπενθυμίζουν ότι «ο Πάνος Καμμένος έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την συμφωνία πώλησης, δίπλα σε αυτήν του πρωθυπουργού».
«Το επιχείρημα περί μη υπογραφής του καταρρίπτεται άμεσα» λένε οι ίδιες πηγές. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που βλέπουν πίσω από την συγκεκριμένη φράση του υπουργού Άμυνας τη δημιουργία μιας γραμμής άμυνας, έναν πολιτικό ελιγμό , τον οποίο ο κ. Καμμένος θα χρησιμοποιήσει το επόμενο διάστημα , εφόσον το ζήτημα «στραβώσει» περαιτέρω για τον ίδιο. Δε θα είναι άλλωστε κάτι το πρωτοφανές για την πολιτική ζωή του τόπου, ένα κυβερνητικό στέλεχος να «οχυρωθεί» πίσω από γραφειοκρατικά και τεχνικά ζητήματα, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο την πολιτική ευθύνη.

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: