Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Από την Μακεδονία η έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Παρότι κανείς, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, στην κυβέρνηση δεν το παραδέχεται το 2018 δείχνει να είναι πιθανότατα μία εκλογική χρονιά. 
Μία χρονιά, η οποία θα χαρακτηριστεί από την μακρά άτυπη προεκλογική περίοδο που θα ολοκληρωθεί είτε πριν από το καλοκαίρι είτε το φθινόπωρο του 2018.  
Στις κλειστές συσκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους στενούς του συνεργάτες η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι πως...

η κυβέρνηση για μία σειρά από λόγους θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, την χρονιά που αρχίζει τη Δευτέρα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στον κομματικό μηχανισμό να είναι έτοιμος για εκλογική μάχη. Ο πρόεδρος της ΝΔ μάλιστα έχει ήδη καταστρώσει το πρόγραμμα των πρώτων περιοδειών του για το 2018, με στόχο την απευθείας επαφή με τους πολίτες, στην οποία επενδύει πολύ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του liberal.gr η αρχή των στοχευμένων επισκέψεων ανά την Ελλάδα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνει από την Μακεδονία, αμέσως μετά τα Φώτα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προγραμματίζει να πραγματοποιήσει περιοδείες στους νομούς Πέλλας και Πιερίας, σε μία προφανή κίνηση να φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση, αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔ, το οποίο βρίσκεται ψηλά στην αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ. 
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «εκμεταλλευθεί» την ευκαιρία της επίσκεψης στους δύο νομούς της Μακεδονίας για να ζητήσει από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη στάση της σχετικά με τα Σκόπια. 
Στην ΝΔ θεωρούν ότι προϋπόθεση για κάθε πιθανή συζήτηση πάνω στο ζήτημα της ονομασίας είναι να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Σε αντίθετη περίπτωση η Πειραιώς στέλνει το μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα θέσει θέμα δεδηλωμένης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
Παρότι στην Πειραιώς δεν αποκλείουν την πιθανότητα η απόκλιση που καταγράφεται στις απόψεις Τσίπρα-Καμμένου να είναι προσχηματική, ώστε οι ΑΝΕΛ να κερδίσουν «δημοσκοπικούς» πόντους, εκτιμούν  ότι το Σκοπιανό αποτελεί ένα ακόμα ζήτημα που αποδεικνύει τα «σαθρά» θεμέλια πάνω στα οποία στήθηκε η κυβερνητική συμφωνία Τσίπρα-Καμμένου, με μοναδικό γνώμονα την εξουσία, όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στα αρμόδια στελέχη να καταστρώσουν πλήρες πρόγραμμα επισκέψεων σε όλη τη χώρα, με έμφαση στους πρώτους μήνες του 2018  με κεντρικό άξονα την επικοινωνία των κεντρικών θέσεων του κόμματος του. 
Ο κ.Μητσοτάκης θα τονίζει ότι το  κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ έχει βασικές προτεραιότητες:
- Τη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, μέσα από μια έκρηξη ιδιωτικών επενδύσεων.
- Τη μείωση της φορολογίας και τον εξορθολογισμό του κράτους.
- Την στήριξη των νέων ανθρώπων και των πιο αδύναμων πολιτών.

Ειδικές αναφορές ο πρόεδρος της ΝΔ θα κάνει στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, μια και εκτιμά ότι η κοινωνική συνοχή αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας. Πιο συγκεκριμένα θα επιμένει:
- Στην ενίσχυση με ακόμα περισσότερους πόρους του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε θεσπίσει  ώστε να διατίθεται συνολικά 1 δις ευρώ για τη στήριξη πιο αδύναμων συμπολιτών μας.
- Στη θέσπιση 1.000 ευρώ αφορολόγητο για το πρώτο ευρώ και 2.000 ευρώ αφορολόγητο για το δεύτερο παιδί για όλες τις οικογένειες. 


Παράλληλα πληροφορίες θέλουν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στον Ιανουάριο να συγκαλεί την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, θέτοντας  ουσιαστικά τους βουλευτές σε εκλογικό συναγερμό. 

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δεν υπάρχουν σχόλια: